Τηλεφώνημα διαμαρτυρίας αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να πραγματοποιήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ εξαιτίας του γεγονότος ότι η χώρα μας αποκλείστηκε για μια ακόμη φορά από τη Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο την 23η Ιουνίου υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για την ειρήνη στη Λιβύη. Το θέμα έχει αρκετό διπλωματικό παρασκήνιο.
Καταρχάς το υπουργείο Εξωτερικών έθεσε ζήτημα συμμετοχής της Ελλάδας στην συγκεκριμένη Διάσκεψη, καθώς η χώρα μας διαδραματίσει σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και ο υπουργός Νίκος Δένδιας έχει επισκεφθεί όλες τις κρίσιμες για το ζήτημα χώρες και είχε μακρά συνομιλία με τους ομολόγους του. Το αίτημα συμμετοχής μας, κατατέθηκε στη συνάντηση που είχε προχθές στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Μίχαελ Ροτ. «Για εμάς, μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τη Λιβύη, με τις δύο επισκέψεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών στη Λιβύη και μια επίσκεψη του Λίβυου Προέδρου στην Ελλάδα, και με το γεγονός ότι έχουμε δεσμεύσει δυνάμεις στην επιχείρηση “Ειρήνη”, είναι σημαντικό να είμαστε “παρών”» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης στις κοινές δηλώσεις, προσθέτοντας ότι ο υψηλός καλεσμένος μας «θα διαβιβάσει το αίτημα στη γερμανική κυβέρνηση στο υψηλότερο επίπεδο, με την ακριβή επιχειρηματολογία που του παρουσιάσαμε».
Ένα εικοσιτετράωρο αργότερα όμως, ήρθε η έμμεση απάντηση περί αποκλεισμού της χώρας μας από τη Διάσκεψη, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να δηλώνει πως «είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η Γερμανία εμμένοντας εμμονικά σε μια τακτική, δεν μας κάλεσε και αυτή τη φορά σε αυτή τη συνάντηση», αποκαλύπτοντας ότι μετέφερε τα αισθήματα της ελληνικής πλευράς στον ομόλογό του, Χάικο Μας. Τώρα, το ίδιο αναμένεται να κάνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινωνώντας τηλεφωνικά με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ζητώντας να μάθει τους λόγους αποκλεισμού της χώρας μας από το τραπέζι των συνομιλιών.
Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει για τη δυσαρέσκειά μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση δια του ειδικού απεσταλμένου της Ε.Ε. για τη Λιβύη, Γιαν Κούμπιτς. Άλλωστε η Αθήνα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τη μεταβατική κυβέρνηση της βόρειας Αφρικής τασσόμενη υπέρ της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από την περιοχή, καταγγέλλοντας την Τουρκία επειδή κωλυσιεργεί στο εν λόγω ζήτημα.
Τι θα συζητηθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου
Στη Διάσκεψη του Βερολίνου οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν κυρίως την πολιτική μετάβαση στη χώρα (μετά την προηγούμενη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2020) και «τα επόμενα απαραίτητα βήματα για μια βιώσιμη σταθεροποίηση» όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Η έμφαση θα δοθεί στις ετοιμασίες ενόψει των εκλογών που προβλέπονται στις 24 Δεκεμβρίου και στην προβλεπόμενη αποχώρηση, βάσει των όρων της κατάπαυσης του πυρός, των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη». Θα συζητηθούν επίσης «τα μέτρα που αποσκοπούν να ενοποιήσουν τις λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας. Η Διάσκεψη αυτή θα είναι η έκφραση της σταθερής διεθνούς υποστήριξης στη σταθεροποίηση της χώρας» όπως τονίζεται, η οποία παρεμπιπτόντως βυθίστηκε στο χάος μετά την πτώση το 2011 του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.
Γ. Σαρρής