Η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου, στη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση περιελάμβανε βαριές κατηγορίες και υπονοούμενα για την αντιπολίτευση, αλλά και
πρόσκληση προς αυτήν, για συμμετοχή στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης
και στο πλαίσιο ενός «ολοκληρωμένου σχεδίου εξόδου απ’ την κρίση, σε
συμφωνία με τους εταίρους και πριν την προεδρική εκλογή».
Ο κος Βενιζέλος, χαρακτήρισε την προσφυγή της κυβέρνησης στην κρίση της Βουλής, «έμπρακτη απάντηση στα σενάρια, στους εμπόρους της αβεβαιότητας και τη φούσκα της εφόδου προς την εξουσία που ονειρεύονται κάποιοι».
Η εμφάνιση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, «έφερε στην επιφάνεια τις πιο φαύλες εμπειρίες της Μεταπολίτευσης», ενώ η δέσμη μέτρων που πρότεινε, συνιστούν «πρόταση επιστροφής στα πρόθυρα της ασύντακτης χρεοκοπίας του 2009» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Προσπάθειες και κόποι πέντε ετών, μπορούν άνετα να καταστραφούν μέσα σε πέντε μέρες» προειδοποίησε ο κος Βενιζέλος.
Διαπιστώνοντας για άλλη μια φορά «διγλωσσία» στο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εγκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση για «επιχείρηση δημαγωγικής εξαπάτησης των πολιτών», με υποσχέσεις για δημιουργία κύματος αλλαγής των συσχετισμών στην Ευρώπη, την ώρα που ο Αλ. Τσίπρας κάνει «ταπεινωτικές» συναντήσεις με τον Πάπα και τον Γ. Άσμουσεν, «κλείνοντας το μάτι» σε συμφέροντα που περιμένουν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της Ελλάδας.
Παρότι κατά τον κο Βενιζέλο, οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αντέχουν τη σύγκρισή τους με το κυβερνητικό πρόγραμμα, υπάρχουνε βεβαίως και οι «απελπισμένοι, που σκέφτονται πως δεν έχουν να χάσουν τίποτα και ό,τι βρέξει ας κατεβάσει» και οι οποίοι έλκονται από την εικόνα ενός Αλέξη Τσίπρα σε ρόλο Ανδρέα Παπανδρέου. Οι πολίτες αυτοί, «έχουν να χάσουν πολλά – την ασφάλεια στην οποία κινούνται» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Υπάρχει όμως και ο πονηρός που του λένε “δεν θα κάνουμε και τίποτε το διαφορετικό και ίσως κάτι προκύψει”. Αυτή είναι η καρδιά της μεταπολιτευτικής και δημαγωγικής αθλιότητας. Αυτό οδήγησε τη χώρα σε αδιέξοδα και το λαό σε περιπέτειες!» διατράνωσε ο κος Βενιζέλος.
Στην κρίσιμη καμπή που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους και πιστωτές της, «το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, είναι η έλλειψη συναίνεσης, που μας εμποδίζει στη διαπραγμάτευση. Μας εμποδίζει να προσεγγίσουμε συνομιλητές – θεσμικούς και της αγοράς».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κος Βενιζέλος κάλεσε σε εθνική συστράτευση και σύμπραξη, τουλάχιστον όσους από το «δημοκρατικό τόξο», δηλώνουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό και προθυμία ανάληψης κυβερνητικής ευθύνης, καθώς και συμμετοχή σε ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου απ’ την κρίση», βασισμένο σε επτά σημεία:
- Ολοκλήρωση του review που κάνει η Τρόικα, χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με συμφωνία που θα περιλαμβάνει επιβεβαίωση και ενίσχυση των φορολογικών ελαφρύνσεων, χωρίς νέο άνοιγμα του Ασφαλιστικού.
- Ολοκλήρωση του stress test των τραπεζών, με ρευστότητα, πιστωτική επέκταση και ριζοσπαστική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων.
- Ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος προσαρμογής, που περιλαμβάνει τη διευθέτηση της βιωσιμότητας του χρέους. «Ο κος Δραγασάκης είπε πως απαιτείται κούρεμα, ρήτρα ανάπτυξης και αναπτυξιακή βοήθεια, αλλά αυτά όλα τα έχουμε πετύχει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Βενιζέλος υπενθυμίζοντας τα κεκτημένα των δύο Μνημονίων.
- Διαμόρφωση της περιόδου μετά το πρόγραμμα, χωρίς νέο δάνειο, μνημόνιο, Τρόικα, αλλά με την αξιοποίηση των υφισταμένων μηχανισμών της Ευρωζώνης. «Δεν χρειαζόμαστε προληπτική στήριξη εκτός Ευρωζώνης” και “αν δεν υπήρχε ο εσωτερικός κίνδυνος, θα το είχαμε πετύχει» ανέφερε ο κος Βενιζέλος.
- Εθνικό σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών εγχώριας έμπνευσης.
- Ισχυρές κοινωνικές εγγυήσεις – εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης, ασφάλιση για όλους, «κάτι που προϋποθέτει εθνική συναίνεση και συμμετοχή στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, εθνικό καθήκον αλήθειας, όχι ψευδείς υποσχέσεις».