Η κυβέρνηση έλαβε από τη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης με τις αναμενόμενες 155 ψήφους και επί της ουσίας εγκαινίασε την προεκλογική περίοδο.
Οι κ.Σαμαράς και Τσίπρας αντιπαρατέθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους δημιουργώντας εντός και εκτός Βουλής έντονο προεκλογικό κλίμα παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι «η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας».
Το ερώτημα πλέον είναι αν η προεκλογική περίοδος θα είναι βραχεία ή τελικά η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας θα οδηγήσει στις κάλπες. Πάντως η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι βγήκε ενισχυμένη από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης καθώς έλαβε τις αναμενόμενους 155 ψήφους ,αριθμός που απέχει των 180 που απαιτεί η προεδρική εκλογή ,απέχει όμως και των 160 που ήλπιζε να λάβει ο κυβερνητικός συνασπισμός.
Την ίδια στιγμή κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες μιλώντας χθες στο περιθώριο των εργασιών της Βουλής εξέφραζαν την βεβαιότητα ότι «πολύ πριν τα τέλη του 14 θα υπάρξουν εξελίξεις σχετικά με το χρέος και την αποδέσμευση από το μνημόνιο».
Είναι λοιπόν φανερό ότι η κυβέρνηση Σαμαρά περιμένει τις αποφάσεις τόσο του ΔΝΤ,όσο και της ΕΕ για να αποφασίσει αν θα πάει σε πρόωρες εκλογές πολύ πριν τον Μάρτη του 15 και την διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί σαφώς επίσπευση των εκλογών με βάση την υπάρχουσα δυναμική ενώ παράλληλα παρακολουθεί στενά ,αναπροσαρμόζοντας την τακτική του , τις διεθνείς εξελίξεις – προθέσεις που αφορούν το Ελληνικό χρέος .