Με ευρύτερη πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της Αρχής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας με τις συμβάσεις για την απόκτηση των 18 μαχητικών Rafale στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, το ΚΚΕ καταψήφισε ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25 επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας μιλώντας στο νομοσχέδιο για την απόκτηση των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale για τις ανάγκες της Πολεμικής μας Αεροπορίας είχε τονίσει: «η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων μας, είναι η ισχύς των όπλων της αλλά και ο πολλαπλασιαστής της ποιότητας που αυτός είναι το έμψυχο δυναμικό που διαθέτει».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος, σημείωσε πως «η προσπάθεια για την επαύξηση της μαχητικής ισχύος και της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μια υπόθεση διαρκής και εντατική, η οποία καθίσταται επιτακτική από τις παρούσες γεωπολιτικές προκλήσεις που υπάρχουν στο ευρύτερο περιβάλλον μας και κυρίως με δεδομένη την προκλητική αναθεωρητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας η οποία ευθέως αμφισβητεί κυριαρχικά μας δικαιώματα, και απειλεί την ειρήνη και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο»
Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος εξήγησε, με γνώμονα τις απαιτήσεις της Δομής των Ενόπλων μας Δυνάμεων έχει εγκριθεί και από την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που περιλαμβάνει 105 υποπρογράμματα τα οποία θα υλοποιηθούν σε βάθος 5 με 7 ετών. Τμήμα αυτού του σχεδίου είναι και η απόκτηση των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale που είναι στην πιο προηγμένη τους μορφή. Πρόκειται, είπε ο υπουργός , «για υπερσύγχρονα αεροσκάφη που τα χαρακτηριστικά και η ισχύς των όπλων που φέρουν διαμορφώνουν υπέρ της Πολεμικής μας Αεροπορίας σαφείς συνθήκες υπεροχής στο πεδίο της ευρύτερης περιοχής αλλά και στο αεροπορικό ισοζύγιο ισχύος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας»
Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, ανέφερε πως επιλέχθηκαν τα Rafale καθώς το αεροσκάφος αυτό αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, ανήκουν μεταξύ της 4ης και 5ης γενιάς, με τεχνολογικές καινοτομίες που το καθιστούν ικανό να εκτελέσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα όλες τις αποστολές σε ολόκληρο των ελληνικό εναέριο χώρο και την Ανατολική Μεσόγειο, έναντι σύγχρονων τεχνολογικών αντιπάλων και μέσα σε ένα σύνθετο απειλών πεδίο μάχης.
Απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην υλοποίηση της συμφωνίας, αντιτείνοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια χρειαζόντουσαν 4 χρόνια για να υπογραφεί μια συμφωνία και να έρθουν τα πρώτα αεροσκάφη.