Βέτο θέτει η Ελλάδα και οι χώρες του Νότου στην πρόταση της Ολλανδίας για δικαίωμα ουσιαστικά βέτο των κρατών- μελών στις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία ουσιαστικά αποδέχεται με τη συμβιβαστική του πρόταση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Και την ίδια στιγμή απορρίπτεται ως μη λειτουργικό ένα σχήμα διακυβέρνησης του Ταμείου που θα συνδέει την εκταμίευση με εκπλήρωση συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών προϋποθέσεων.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Εν αναμονή του νέου γύρου συζητήσεων των ηγετών που αναζητούν λύση για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα στις Βρυξέλλες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς σχετικά από το Newsbeast, απάντησε: «Δεν θα το βάφτιζα είσοδο μνημονιακών υποχρεώσεων, αλλά μία πολύ περίπλοκη διαδικασία διακυβέρνησης του Ταμείου Ανάκαμψης, με μεγάλες δυσκολιες στην υλοποίηση των εκταμιεύσεων που θα χρειαστεί να γίνουν. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν τροποποιήσεις στο σχήμα διακυβέρνησης του ταμείου ανάκαμψης. Είναι δυσλειτουργικό το σχήμα που προτείνεται».
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή που έφτασε στις Βρυξέλλες καλεί για μία συμφωνία κοντά στην αρχική πρόταση της Κομισιόν και τονίζει ότι πρέπει να βρεθεί λύση άμεσα.
Στο πνεύμα αυτό, ο κ.Πέτσας επισήμανε ότι η κρίσιμη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα δείξει αν το βήμα της Ευρώπης προς περαιτέρω ολοκλήρωση και εμβάθυνση θα ολοκληρωθεί ή, αντίθετα, θα μείνει μετέωρο.
«Ελπίζουμε για το πρώτο και εργαζόμαστε για αυτό» υπογράμμισε και σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός όλο αυτό το τετραήμερο συμμετείχε ενεργά, όχι μόνο στην Ολομέλεια, αλλά και σε πολλές συσκέψεις στο περιθώριο της Συνόδου, από τις χώρες του Νότου, μέχρι το γκρουπ των λεγόμενων «φειδωλών χωρών» (frugals).
«Αναδείχθηκε έτσι, άλλη μια φορά, πόσο πολύτιμη είναι για τη χώρα η ανάκτηση της αξιοπιστίας της. Γεγονός που αξιοποιείται από τον πρωθυπουργό για να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε μια δύσκολη και ιστορικής σημασίας διαπραγμάτευση» εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σκοπός των παρεμβάσεών του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να συμβάλλει εποικοδομητικά για μια επιτυχή κατάληξη της Συνόδου, ώστε να εγκριθεί το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, προκειμένου οι ευρωπαϊκοί πόροι να επαρκούν για την αντιμετώπιση των αναγκών και των απαιτήσεων των Ευρωπαίων πολιτών, πρόσθεσε.
Η συζήτηση των 27 ηγετών της ΕΕ θα συνεχιστεί σήμερα στις 5 το απόγευμα και μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής θα υπάρξει ενημέρωση από τον πρωθυπουργό.
Στην πραγματικότητα, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, παρόλο που ο κ.Μισέλ πιέζει για να βρεθεί λύση σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, το πιθανότερο είναι τελικά να μην κλείσει συμφωνία ούτε απόψε, αλλά και να μην συνεχιστεί πέμπτη ημέρα η συζήτηση και οι 27 να ανανεώσουν το ραντεβού τους για νέα έκτακτη συνεδρίαση.
Ερωτηματικά προκαλεί εν τω μεταξύ η… νωχελικότητα της Γερμανίας, η οποία δεν έχει ακουστεί ενεργά σε αυτή τη Σύνοδο σε αντίθεση με τη Γαλλία που είναι ιδιαίτερα δραστήρια υπέρ της πρότασης της Κομισιόν, η οποία σημειωτέον ότι βασίζεται στην πρωτοβουλία Μέρκελ- Μακρόν.