«Δεν κάνουμε καμία έκπτωση στην προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ο ίδιος τόνισε ότι ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην Ευρώπη και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, τα βήματα για το άνοιγμα του τουρισμού μας θα επιταχύνονται, ή αν επιβάλλεται από τις συνθήκες, θα επιβραδύνονται.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της στα ζητήματα αυτά με βάση την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.
Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα άνοιξε – κάτω από τους συγκεκριμένους περιορισμούς – τις πύλες της στις τουριστικές ροές, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζόμενων στον κλάδο του τουρισμού, των κατοίκων των τουριστικών προορισμών και των επισκεπτών μας.
Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα από τη Δευτέρα 6 Ιουλίου είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr.
Μέχρι και την Κυριακή 5 Ιουλίου, υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο που παρέχει την αναγκαία ευελιξία. Έτσι, οι επισκέπτες μπορεί αν συμπληρώνουν το PLF ακόμη και στο check-in λίγο πριν την αναχώρησή τους, ή ακόμη και αμέσως κατά την άφιξή τους στην πατρίδα μας.
Για την προστασία της υγείας όλων, Έλληνες γιατροί και μηχανικοί ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων, με βάση το οποίο οι επισκέπτες θα υπόκεινται σε στοχευμένο δειγματοληπτικό έλεγχο (τεστ Covid-19) κατά την είσοδό τους.
Οι επισκέπτες αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Ο κ.Πέτσας επισήμανε χαρακτηριστικά ότι μόνο χθες, σε 16 αεροδρόμια της χώρας έγιναν 5.889 τεστ, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται σήμερα.
Σημείωσε ότι ακριβώς επειδή τα δειγματοληπτικά τεστ γίνονται με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, είναι στοχευμένα.
Επομένως, τόνισε, είναι αναμενόμενο να καταγράφονται θετικά κρούσματα από αυτούς τους ελέγχους.
Σκοπός άλλωστε είναι η έγκαιρη καταγραφή, απομόνωση και ιχνηλάτηση των τυχόν θετικών κρουσμάτων, ώστε να περιχαρακώνονται και να αποφεύγεται η διασπορά στην κοινότητα, επισήμανε ο κ.Πέτσας.
Ερωτηθείς πότε θα λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα ανάλογα με τα αποτελέσματα των τεστ, ο κ.Πέτσας καταρχήν σημείωσε ότι οι επιδημιολόγοι καταρτίζουν τρία σενάρια, το μέτριο, το ήπιο και το δυσμενές, και ανέφερε ότι τις πρώτες 15 ημέρες του Ιουλίου θα συλλέγονται στοιχεία και θα εξετάζονται οι ροές και τα αποτελέσματα των τεστ.
Εξήγησε όμως ότι δεν είναι μόνο τα αποτελέσματα των τεστ που μπορεί να ενεργοποιήσουν το σύστημα και να χτυπήσουν καμπανάκι, καθώς το σημαντικότερο είναι πως εξελίσσεται το ίδιο το επιδημιολογικό φορτίο, δηλαδή αν επιβαρύνονται τα νοσοκομεία από θετικούς στον κορονοϊό που έχουν ανάγκη νοσηλείας.
Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δε φαίνεται κάτι τέτοιο, παρότι υπήρχαν αρκετά κρούσματα τις προηγούμενες εβδομάδες.
Ο κ.Πέτσας εξήγησε ότι θα γίνεται κάθε εβδομάδα επικαιροποίηση των δεδομένων και ο πρωθυπουργός θα δίνει τις κατευθύνσεις. Η όποια αναθεώρηση όμως όσον αφορά στις πτήσεις και τα χερσαία σύνορα θα εφαρμόζεται ανά 15 ημέρες. Έτσι θα γνωρίζουν οι τουρίστες και οι επαγγελματίες μία εβδομάδα νωρίτερα τις όποιες αλλαγές.
Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο μέχρι τη Δευτέρα να υπάρχουν νεότερα όσον αφορά στην απαγόρευση πτήσεων από Μεγάλη Βρετανία και Σουηδία μέχρι τις 15 Ιουλίου, ενώ όσον αφορά στις ΗΠΑ είπε πως «είμαστε ακόμη μακριά για να αναθεωρήσουμε την πολιτική μας».
*Η φωτογραφία είναι αρχείου