«Η επιμονή ανταμείβεται», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο κατά την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, τα οποία δείχνουν όπως είπε ότι «η Ελλάδα βγαίνει εφέτος από την ύφεση και αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα». Την τελευταία πενταετία, τόνισε, η ΕΕ αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της. Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε και σήμερα βρίσκεται στο πηδάλιο της Ευρώπης. «Είμαστε δίπλα της, είμαστε μαζί σας», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Παράλληλα εξέφρασε την επιθυμία να «αποτίσει φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την αξιοπρέπεια και γενναιότητα που επέδειξε», λέγοντας ότι «οι Έλληνες είναι πραγματικοί ήρωες». Επεσήμανε ωστόσο ότι «δεν πρέπει να χαθούν τώρα οι προσπάθειες και να μη διακυβευθει η επιτυχία του προγράμματος».
Ο κ. Μπαρόζο κάλεσε, εκτός από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, «όλους τους ευρωπαίους πολίτες να συστρατευτούν και να μετάσχουν στις ευρωπαϊκές εκλογές του προσεχούς Μαΐου», προκειμένου να συμβάλουν στο μέλλον της ΕΕ, «η οποία είναι το καλύτερο πολιτικό κατασκεύασμα για τη μείωση της βαρβαρότητας στον κόσμο».
Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό, υπογράμμισε, καθώς κλείνουν 100 χρόνια από την κήρυξη του Α! Παγκοσμίου Πολέμου και επικαλέστηκε το σύνθημα της ελληνικής προεδρίας ότι “Η Ευρώπη είναι η κοινή μας Αναζήτηση”.
Η συνάντηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, είπε, μας υπενθυμίζει πόσο είναι η Ευρώπη ένας ζωντανός, δημιουργικός και ελκυστικός χώρος, ανοικτός σε μεγάλη ποικιλία πολιτισμών και ταλέντων. Και με βάση αυτή την ισχυρή πολιτιστική κληρονομιά και συγγένεια μπορέσαμε να ενώσουμε τις χώρες μας πάνω σε στερεά οικονομικά και θεσμικά θεμέλια.
Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης συνέβαλε στη δημιουργία σειράς θεσμικών οργάνων και μιας κουλτούρας συνεργασίας και συμβιβασμού μεταξύ των χωρών μας για την πρόληψη της επανεμφάνισης του πολέμου, της καταπίεσης, των διακρίσεων και των διαιρέσεων σε μιαν ήπειρο που σπαρασσόταν για πολλά χρόνια.
Μέχρι σήμερα, κανένα άλλο πολιτικό κατασκεύασμα δεν οργάνωσε τη ζωή καλύτερα με τρόπο που να μειώνει τη βαρβαρότητα στον παρόντα κόσμο. Αποτελεί ισχυρή πηγή που εμπνέει και προσελκύει πολλούς λαούς, οι οποίοι μάχονται για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το θυμόμαστε καθώς φέτος θα γιορτάσουμε την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν θα πρέπει ποτέ να θεωρούμε πως η ειρήνη, η δημοκρατία ή η ελευθερία αποτελούν δεδομένα. Κι αυτός είναι ακριβώς ο λόγος ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης: να εξοβελίζει τους παλαιούς δαίμονες της Ευρώπης και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου προβάλλοντας ταυτόχρονα τη σπουδαία ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρώπης.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, σημείωσε, να το θυμόμαστε καθώς τον Μάιο οι λαοί της Ευρώπης θα κληθούν να συμμετάσχουν στις πρώτες Ευρωπαϊκές Εκλογές που θα διεξαχθούν με βάση τη Συνθήκη της Λισαβόνας, με την οποία ενισχύεται ο ρόλος του ευρωπαίου πολίτη ως πολιτικού παράγοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Τελικά, όμως, την ευθύνη φέρει, και δικαίως, η πολιτική ηγεσία. Αλλά οι κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν από μόνα τους τις πολύπλοκες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Γι’ αυτό απαιτούνται στρατευμένοι ευρωπαίοι πολίτες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει όλοι μας να νοιαστούμε για τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές. Αγγίζουν πράγματι την καρδιά του ευρωπαϊκού μας μέλλοντος και της ευρωπαϊκής ενότητας.
Για τους ευρωπαίους πολίτες, και ιδίως για τους νέους, η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές είναι ο καλύτερος τρόπος να συμβάλουν στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιθυμούν και αξίζουν. Πρόκειται για την «Ευρώπη, την Κοινή μας Αναζήτηση» σύμφωνα με το σύνθημα της Ελληνικής Προεδρίας.
Η επιμονή ανταμείβεται
Στο σημείο αυτό έκανε αναφορά στην Ελλάδα και το λαό της στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και μια ένδειξη ότι η επιμονή πράγματι ανταμείβεται.
Η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, συνέχισε, έχει αντιμετωπίσει μια χωρίς προηγούμενο πρόκληση. Πριν από δύο χρόνια, πολλοί ήσαν εκείνοι που στοιχημάτιζαν για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, μια κατάρρευση του κοινού μας νομίσματος και, πιθανότατα, τη διάλυση της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στάθηκε πάντα στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού. Πάντα έλεγα ότι η επιτυχία της Ελλάδας είναι επιτυχία της ΕΕ. Και χάρη στην υποστήριξη και στην αλληλεγγύη της ΕΕ, η Ελλάδα αντιμετώπισε τη δυσκολότερη περίοδο της κρίσης. Οι προκλήσεις εξακολουθούν να είναι τεράστιες, οι κοινωνικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι απαιτητικές και η ανεργία παραμένει σε απαράδεκτα επίπεδα. Όμως, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος. Η Ελλάδα αλλάζει την οικονομία της, φέτος θα βγει από την ύφεση, αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα και μειώνει το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο.
Θα ήθελα να επαινέσω τις προσπάθειες της κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, και του Αντιπροέδρου κ. Βενιζέλου, και όλης της κυβέρνησης που επέδειξε γενναιότητα, αποφασιστικότητα, υπευθυνότητα και πατριωτισμό.
Οι πραγματικοί ήρωες είναι ο ελληνικός λαός
Και κυρίως, θα ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την γενναιότητα και την αξιοπρέπεια που επέδειξε. Η ελληνική ιστορία και λογοτεχνία είναι μια ιστορία ηρώων και επιτευγμάτων, συχνά με θεϊκά ή ημιθεϊκά στοιχεία. Αλλά σήμερα, αυτό που βλέπουμε είναι ιστορίες ανθρώπινων ηρώων. Οι πραγματικοί ήρωες είναι ο ελληνικός λαός.
Είναι σημαντικό τώρα, υπογράμμισε, να μην χαθούν οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν, να μη διακυβευθεί η επιτυχία του προγράμματος. Και αυτό διότι τα προγράμματα προσαρμογής έχουν αποτέλεσμα όταν εφαρμόζονται όπως πρέπει.
Τα προγράμματα προσαρμογής έχουν αποτέλεσμα
Αναφέρθηκε στις άλλες χώρες που πέρασαν οικονομική κρίση. Ας δούμε, είπε, την περίπτωση της Ιρλανδίας. Χθες, δηλαδή λιγότερο από ένα μήνα μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα, η Ιρλανδία κατέστη ικανή να εκδώσει μακροπρόθεσμο δάνειο ύψους σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων ευρώ με επιτόκιο λίγο πάνω από 3%! Πρόκειται για επιτόκιο χαμηλότερο από εκείνα που πληρώνουν χώρες που δεν ζήτησαν οικονομική βοήθεια.
Ας δούμε την περίπτωση της Λετονίας, όπου θα βρίσκομαι την Παρασκευή για τους εορτασμούς της υιοθέτησης του ευρώ. Η Λετονία διήλθε ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά σήμερα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης στην ΕΕ, πόσω μάλλον στην ευρωζώνη.
Ας δούμε την περίπτωση της Ισπανίας, όπου η στήριξη των τραπεζών έχει αποτελέσματα και η χώρα θα εξέλθει επισήμως από το πρόγραμμα εντός του μήνα.
Ας δούμε την περίπτωση της Πορτογαλίας, που έχει επιστρέψει στη θετική ανάπτυξη από το δεύτερο τρίμηνο του 2013, έχει διορθώσει το εξωτερικό της έλλειμμα και έχει μειώσει τις αποκλίσεις των επιτοκίων.
Συμπεραίνοντας, να αναφέρω ότι τα προγράμματα προσαρμογής έχουν όντως αποτέλεσμα, και ας μην ξεχνάμε τον λόγο για τον οποίο σχεδιάστηκαν: για να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και να μπορέσουν οι χώρες να σταθούν στα πόδια τους και να χρηματοδοτηθούν μέσω των αγορών.
Με βάση τα παραπάνω, είναι αλήθεια ότι τα εν λόγω αποτελέσματα και οι προσπάθειες δεν οδηγούν άμεσα σε βελτιώσεις στην καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων. Όμως, οι δυσκολίες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι λαοί αυτών των χωρών δεν πήγαν χαμένες και θα συμβάλουν σε ένα καλύτερο παρόν και μέλλον.
Καθώς αρχίζει η νέα χρονιά, αφιερώνουμε μια στιγμή για να ανασκοπήσουμε το παρελθόν και να ατενίσουμε το μέλλον.
Ανασκοπώντας το παρελθόν, σας καλώ να εξετάσετε τα γεγονότα που σημειώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την τελευταία πενταετία. Αντιμετωπίσαμε την σοβαρότερη κρίση στην ιστορία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Και αντισταθήκαμε και τα αντιμετωπίζουμε μαζί. Η Ελλάδα δεν χρεωκόπησε και δεν εγκατέλειψε το ευρώ. Η Ελλάδα αναλαμβάνει το πηδάλιο του Συμβουλίου. Το ευρώ σώθηκε και ενισχύθηκε. Η δεκάτη όγδοη χώρα, η Λετονία, μόλις προσχώρησε στην ευρωζώνη. Η ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση έχει ενοποιηθεί πολύ περισσότερο. Τέθηκαν τα θεμέλια της τραπεζικής ένωσης. Υλοποιούνται τα προγράμματα προσαρμογής. Και έχουν αρχίσει να αναφαίνονται τα πρώτα σημάδια της οικονομικής ανάκαμψης.
Ατενίζοντας το μέλλον, η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο αλλά δεν έχουμε ακόμη προσπεράσει την κρίση. Πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα και επιμονή. Το οφείλουμε σε εκείνους που δεν μπορούν ακόμη να επωφεληθούν από την ανάκαμψη.
Στόχος είναι η απασχόληση και η ανάπτυξη – μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη. Αυτός ήταν ο στόχος από την αρχή. Και από την αρχή γνωρίζαμε ότι ήταν ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος. Οι αλλαγές που επιδιώκουμε δεν μπορούν να υλοποιηθούν μέσα σε μια μέρα.
Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για να ολοκληρώσουμε το νομοθετικό έργο που έχουμε αρχίσει, ιδίως στον τομέα της τραπεζικής ένωσης, έτσι ώστε να αποκτήσουμε έναν ευημερούντα αλλά και υπευθυνότερο τραπεζικό τομέα και να αποκαταστήσουμε τον κανονικό δανεισμό στην οικονομία, ιδίως στις ΜΜΕ.
Πρέπει να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να υλοποιήσουμε στην πράξη τις δεσμεύσεις μας, από το Σύμφωνο ανάπτυξης και απασχόλησης και την Ευρωπαϊκή εγγύηση για τους νέους μέχρι την μεταναστευτική μας πολιτική, έτσι ώστε περισσότεροι άνθρωποι να ζουν σε συνθήκες αξιοπρέπειας, ευημερίας και ασφάλειας.Μετά την πρόσφατη επίσκεψη της Ελληνικής Κυβέρνησης στις Βρυξέλλες στις 4 Δεκεμβρίου, η σημερινή επίσκεψη της Επιτροπής στην Αθήνα αποδεικνύει τη φιλοδοξία μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να εξασφαλίσουμε την πραγματική επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις.
Καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διακόψει τις εργασίες του τον Απρίλιο, η Ελληνική Προεδρία θα διαθέτει τρεις μήνες για να ολοκληρώσει μια σειρά από εκκρεμούντα θέματα. Αυτό σημαίνει ότι η παρούσα Προεδρία πρέπει πράγματι να στρωθεί αμέσως στη δουλειά.
«Είμαστε μαζί σας»
Επιτρέψτε μου να κλείσω την ομιλία μου διαβεβαιώνοντάς σας για την πλήρη στήριξη της Επιτροπής κατά τους πολυάσχολους αυτούς μήνες. Προσβλέπω στη στενή μας συνεργασία έτσι ώστε να πετύχουμε απτά αποτελέσματα για τους πολίτες μας, επιδεικνύοντας περισσότερο κοινοτικό πνεύμα, μεγαλύτερη φιλοδοξία και περισσότερη αλληλεγγύη.
Η Ευρώπη αποτελεί πράγματι την «Κοινή μας Αναζήτηση» και η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της αναζήτησης. «Είμαστε μαζί σας».