Με υψηλούς αλλά και ρεαλιστικούς στόχους η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. την 1η Ιανουαρίου 2014, σχολιάζει η Deutsche Welle, επισημαίνοντας ότι ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες αγωνιούν για την επόμενη μέρα της κρίσης.
Η DW υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι ο θεσμός της κυλιόμενης προεδρίας έχει αποδυναμωθεί, ενώ κάνει λόγο για ευαίσθητες «ισορροπίες ισχύος» στο εσωτερικό της Ε.Ε., που δεν θέλουν έναν πρόεδρο με υπερεξουσίες εις βάρος της Κομισιόν ή των εθνικών κυβερνήσεων.
Μιλώντας στην DW, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, παρουσιάζει τις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας για το πρώτο εξάμηνο του 2014: «Έχουμε βάλει σαν πρώτη προτεραιότητα την ανάπτυξη, την απασχόληση και τη συνοχή, ιδίως την απασχόληση των νέων. Δεύτερη προτεραιότητα είναι η θωράκιση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Η τραπεζική ένωση στα πλαίσια αυτά είναι πολύ σημαντική. Τρίτη προτεραιότητα είναι η καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και μία πιο συνεκτική, αν θέλετε, ευρωπαϊκή προσέγγιση του όλου φαινομένου της μετανάστευσης. Τέταρτη οριζόντια προτεραιότητα είναι η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική».
Την ατζέντα της προεδρίας παρουσίασε ο ίδιος ο υφυπουργός Εξωτερικών σε συνάντησή με τους προέδρους όλων των Επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου πριν από λίγες μέρες στο Στρασβούργο.
Πολλοί ευρωβουλευτές φαίνεται πάντως να αγωνιούν- όχι τόσο για τον κατάλογο προτεραιοτήτων της προεδρίας, όσο για το αν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα επισκιάσει τον ρόλο της στον συντονισμό της ευρωπαϊκής ατζέντας. Μπορεί ωστόσο να συμβεί και το αντίθετο, υποστηρίζει ο επικεφαλής των ευρωπαίων σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα, δηλαδή η κρίση στην Ελλάδα να αναδείξει στην πιο κατάλληλη στιγμή, ενόψει ευρωεκλογών, τον ρόλο και τη σπουδαιότητα της Ευρώπης.
«Νομίζω ότι η Ελλάδα εκπληρώνει όλες τις προϋποθέσεις για να μας θυμίσει πόσο σημαντική είναι η Ευρώπη για την επίλυση των προβλημάτων. Γιατί ναι μεν η ίδια η Ελλάδα πρέπει να κάνει πολλά για να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αλλά από την άλλη πλευρά είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς την Ευρώπη, χωρίς την οικονομική ανάπτυξη και το κοινωνικό πρότυπο της Ευρώπης, δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδας, όπως δεν θα λυθεί και το πρόβλημα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας ή της Ιταλίας» τονίζει ο αυστριακός ευρωβουλευτής.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζόζεφ Ντολ εκτιμά ότι η ελληνική διπλωματία έχει αποκτήσει πλέον ρουτίνα στον χειρισμό των ευρωπαϊκών θεμάτων, καθώς η Αθήνα αναλαμβάνει για πέμπτη φορά την κυλιόμενη προεδρία. Όσο για την κρίση, και σε αυτό το μέτωπο τα τελευταία νέα είναι ευχάριστα, δηλώνει στην Deutsche Welle ο επικεφαλής της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, επισημαίνοντας την καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό.
«Η ελληνική προεδρία έρχεται σε μία στιγμή κρίσιμη, γιατί συμπίπτει με τον προεκλογικό αγώνα για τις ευρωεκλογές. Ήμουν πρόσφατα στην Ελλάδα και αυτό που με χαροποίησε ιδιαίτερα ήταν ότι ο προϋπολογισμός για πρώτη φορά έχει εξισορροπηθεί και υπάρχει μάλιστα ένα μικρό πλεόνασμα. Αν μη τι άλλο, η Ελλάδα δεν συσσωρεύει καινούρια χρέη και αυτό μας δείχνει ότι η προσπάθεια αποδίδει. Από κει και πέρα, η Ελλάδα αναλαμβάνει για πέμπτη φορά την προεδρία, οπότε γνωρίζει περί τίνος πρόκειται…»
Η Ελλάδα ως προεδρεύουσα χώρα θέλει να δώσει ένα παράδειγμα συνετούς διαχείρισης, τηρώντας έναν «λιτό» προϋπολογισμό προεδρίας, ο οποίος δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ, δηλώνει στην Deutsche Welle ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας:
«Έχουμε μάλλον τον μικρότερο προϋπολογισμό από όλες τις προηγούμενες προεδρίες. Χρησιμοποιούμε κατά 99% ανθρώπους από τη δημόσια διοίκηση, υπάρχει μεγάλη εμπειρία στο ελληνικό Δημόσιο. Ελάχιστους έχουμε προσλάβει από την ελεύθερη αγορά και, επίσης, σχεδόν όλες οι συναντήσεις, θα γίνουν στην Αθήνα, στο Ζάππειο για λόγους οικονομίας. Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι περισσότερη Ευρώπη, αλλά και καλύτερη Ευρώπη».