Καθησυχαστικά μηνύματα εξέπεμψαν μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οι δύο πολιτικοί αποφάσισαν την άρση της απαγόρευσης στην πρώτη κατοικία υπό συγκεκριμένα κριτήρια, προκειμένου να προστατευθούν τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την κρίση.

Ο πρωθυπουργός παρέσχε τη διαβεβαίωση ότι η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα, εξαιτίας της κρίσης, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, θα προστατευτεί απολύτως.
«Αυτό δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Τελεία και παύλα», δήλωσε εμφατικά ο κ. Σαμαράς, στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου.

«Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι η πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, η πρώτη κατοικία αυτού που έχει βρεθεί σε αντικειμενική αδυναμία λόγω της κρίσης, είναι και θα είναι απολύτως προστατευμένη”, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι τα στοιχεία που έχει υπόψη του «δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα» και πως «υπάρχουν πολύ λίγοι επιτήδειοι, που χωρίς να έχουν πραγματική αδυναμία, κρύβονται πίσω από αυτούς που έχουν ανάγκη προστασίας».

Υπογράμμισε δε ότι «το ζήτημα τώρα δεν είναι οι πλειστηριασμοί, είναι άλλο: να λειτουργήσει ξανά η στεγαστική πίστη προς όφελος όλης της οικονομίας».

Όπως φαίνεται από τις δηλώσεις των δύο ανδρών στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι μπορούν να πληρώσουν και δεν το κάνουν, αλλά κρύβονται πίσω από τη ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό.

Η λύση που φαίνεται να προκρίνεται είναι η άρση των πλειστηριασμών να αφορά καταρχήν τα ακίνητα που έχουν κατασχεθεί προ του 2009.

Από τους πλειστηριασμούς δε θα κινδυνεύουν άνεργοι, πολύτεκνοι, δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα και όσοι εντάσσονται σε προγράμματα ρυθμίσεων των δανείων τους και είναι συνεπείς.