Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα θα κρίνουν τα κριτήρια και το εύρος τους που θα θεσπιστούν για την προστασία των κοινωνικά αδύνατων και όσων αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα τραπεζικά τους δάνεια.
Οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος κατέληξαν χτες σε συμφωνία για την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία υπό συγκεκριμένα κριτήρια, προκειμένου να προστατευθούν τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την κρίση.
Στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι μπορούν να πληρώσουν και δεν το κάνουν, αλλά κρύβονται πίσω από τη ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό.
Όπως γράφει το Έθνος, στο σφυρί αναμένεται να βγουν 7.000 ακίνητα με εμπορική ή άλλη χρήση εκτός από πρώτης κατοικίας, που έχουν κατασχεθεί έως το 2008.
Το μικροσκόπιο, αναφέρει η εφημερίδα, μπαίνει και η διάταξη με την οποία προστατεύεται η πρώτη ή μοναδική κατοικία, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής, την ιδιότητα του οφειλέτη αλλά και του δανειστή, αν δηλαδή είναι τράπεζα ή ιδιώτης.
Τα όρια
Προϋπόθεση είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην ξεπερνά το αφορολόγητο όριο πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50%.
Παράδειγμα: Για έναν άγαμο είναι 300.000 ευρώ για ένα ζευγάρι 375.000 ευρώ, για κάθε παιδί ανεβαίνει κατά 25.000 ευρώ.
Δεν αποκλείεται βέβαια, τα όρια αυτά να «κατέβουν», αφού δεν έχει φύγει από το τραπέζι το αφορολόγητο να πέσει από τις 200.000 ευρώ στις 150.000 ή τις 120.000 ευρώ.
Κριτήριο για τον πλειστηριασμό μπορεί να είναι και το ύψος του δανείου.
Διαφορετικά θα αντιμετωπιστεί όποιος χρωστά το 80% του δανείου του και αλλιώς κάποιος που έχει αποπληρώσει το αντίστοιχο ποσοστό.
Δεν αποκλείεται, ακόμα, να θεσπιστεί πενταετής προστασία της κύριας κατοικίας.
Έτσι, θα βγουν στο σφυρί το πολύ 25.000 ακίνητα που είχαν κατασχεθεί μέχρι το 2008 και είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για πλειστηριασμούς αλλά «πάγωσαν».