Στον καταυλισμό της Μόριας βρέθηκε σήμερα αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τον βουλευτή και τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργο Ψυχογιό, τον βουλευτή Λέσβου, Γιάννη Μπουρνού, τον ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη, και άλλα στελέχη του κόμματος. Μαζί τους και ο ευρωβουλευτής των Podemos της Ισπανίας, Μιγκέλ Ούρμπαν Κρέσπο, που μαζί με τον κ. Αρβανίτη, εκπροσώπησαν το κόμμα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL).
Oι παραπάνω ενημερώθηκαν από τα στελέχη του ΚΥΤ για την επικρατούσα σήμερα κατάσταση στη Μόρια, που ας σημειωθεί ότι ξεπέρασε πλέον και επίσημα τους 14.000 φιλοξενουμένους. Μετά την ενημέρωση, περιόδευσαν μέσα στον καταυλισμό, ενώ επισκέφθηκαν και τη λεγόμενη «ζούγκλα», τον χώρο των κτημάτων που έχουν καταληφθεί και όπου ζουν σήμερα περίπου 9.000 άνθρωποι.
Επίσης, είχαν συνάντηση με τους εργαζομένους στον καταυλισμό, καθώς και με ένστολους που εργάζονται σε υπηρεσίες στον καταυλισμό.
«Σοκαριστική» χαρακτήρισε την κατάσταση στη Μόρια ο κ. Αρβανίτης, προσθέτοντας πως ό,τι είδαν «είναι η αποτύπωση της αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής και το έγκλημα που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταργώντας το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και εντάσσοντας το ως γενική γραμματεία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».
«Αυτή είναι η Ευρώπη του ευρωπαϊκού χαρτοφυλακίου του κυρίου Σχοινά. Του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Αυτό που ζούμε εδώ στη Μόρια, που είναι Ευρώπη, είναι μέσα στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, ναι ή όχι;», σημείωσε ο κ. Αρβανίτης, προσθέτοντας ότι η Μόρια έχει 14.000 ανθρώπους «και όλο και ανεβαίνει και δεν βλέπω λογική αποσυμφόρησης», όπως είπε. Ο κ. Αρβανίτης, συνεχίζοντας, δήλωσε: «Το χειρότερο όμως όλων είναι πως υπάρχει ένας πόνος εδώ στη Μόρια κι ένας πόνος έξω από αυτήν στην πόλη, στο νησί. Οι λογικές αυτές της κυβέρνησης όπως βλέπω είναι ως ένα βαθμό σαν να θέλουν να οδηγήσουν τους ανθρώπους σε σύγκρουση κι είναι πολύ επικίνδυνο αυτό. Αυτή τη στιγμή έχουμε πόλεμο στη Συρία. Έχουμε πόλεμο που θα φέρει κι άλλους πρόσφυγες. Μιλώντας σ’ αυτό το δημοκρατικό νησί με προοδευτικές παραδόσεις τονίζω αυτό: η αιτία του προσφυγικού είναι ο πόλεμος. Να δούμε και τα αίτια. Και να μη βλέπουμε μόνο το αποτέλεσμα, να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή την ιστορία. Δεν χωράει λαϊκισμός, που τον ζήσαμε με τη Νέα Δημοκρατία».
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, με δήλωσή του, υποστήριξε ότι η αυτοψία στη Μόρια έδειξε πως «το επιτελικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας έχει αφήσει τη Λέσβο, έχει αφήσει τη Μόρια, έχει αφήσει πρόσφυγες, μετανάστες και ντόπιους στην τύχη τους. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Στις 7 Ιουλίου στο ΚΥΤ της Μόριας υπήρχαν 5.680 άνθρωποι. Σήμερα, φτάσαμε τις 14.000. Κάποιοι δεν πρέπει απλά να απολογηθούν γι’ αυτή την καταστροφική εικόνα για τη Μόρια και το νησί, πρέπει να λάβουν επειγόντως μέτρα κάνοντας την αυτοκριτική τους για το ότι η ιδεοληψία τους και η διαχειριστική τους ανικανότητα έχει οδηγήσει στη σημερινή εικόνα».
«Η εικόνα που αντικρίσαμε σήμερα στη Μόρια των περίπου 14.000 ψυχών αποτυπώνει εκτός από τις ευθύνες της Ευρώπης και τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης. Διότι καθυστέρησε τρεις μήνες να κάνει αποσυμφόρηση», σημείωσε στη δήλωσή του ο κ. Ψυχογιός. Όπως είπε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση, δυστυχώς, εγκλωβισμένη στην ιδεοληψία, στην αδράνεια αλλά και την ανικανότητά της, αφού κατήργησαν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, εγκλώβισαν τους ανθρώπους εδώ και δεν τους μετακίνησαν στην ενδοχώρα. Αλλά και όσους μετακίνησαν, τους πήγαν σε συνθήκες που δεν ήταν αξιοπρεπείς με αποτέλεσμα να υπάρχουν κι εκεί προβλήματα». Και κατέληξε: «Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να προσγειωθεί στην πραγματικότητα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, να ακολουθήσει τις πολιτικές που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε για την αποσυμφόρηση, μεταφορά και στέγαση αιτούντων άσυλο προς την ενδοχώρα και να σταματήσει να καλλιεργεί, όπως έκανε και ως αντιπολίτευση, το μίσος και το ρατσισμό».
Τέλος, ο Ευρωβουλευτής των PODEMOS, Μιγκέλ Ούρμπαν Κρέσπο, σημείωσε ότι «στη Μόρια δεν σέβονται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα» και πρόσθεσε: «Και η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συνθήκη με την Τουρκία έχει αφήσει μόνο του αυτό το νησί. Και δεν άφησε μόνο τη Λέσβο μοναχή της. Αλλά και όλους τους πρόσφυγες. Η Μόρια είναι σήμερα η ντροπή της Ευρώπης. Την ώρα του πολέμου στο βόρεια Συρία δεν μπορούμε να μη βλέπουμε τι γίνεται στη Μόρια, τι γίνεται στη Λέσβο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να στρέψει το κεφάλι σαν να μη συμβαίνει τίποτα».