«Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να πάρει θέση σε μια διαδικασία εξαγοράς μιας εταιρείας από ένα επενδυτικό σχήμα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2017», είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Nίκος Παπαθανάσης, απαντώντας στη Βουλή στην επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο εξαγοράς της Forthnet από την εταιρεία Alter Ego.
«Μας καλείτε να πάρουμε θέση σε ένα θέμα που άπτεται δύο ανεξάρτητων αρχών, πριν καν αποφανθούν οι αρχές αυτές. Ποια είναι η πρόθεσή σας; Τι επιδιώκετε; Να χειραγωγήσουμε τη λειτουργία δύο ανεξάρτητων αρχών; της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της ΕΕΤΤ;
Σας το λέμε καθαρά: Σεβόμαστε απόλυτα τους θεσμούς και τις δημοκρατικές διαδικασίες και δεν θα μπούμε ποτέ στα χωράφια καμιάς ανεξάρτητης αρχής», είπε ο κ. Παπαθανάσης και υπογράμμισε: «Δεν είναι στο DNA μας, δεν υφίσταται στον κώδικα αξιών μας, η χειραγώγηση των ανεξαρτήτων αρχών. Η εποχή των κυβερνητικών παρεμβάσεων τελείωσε στις 7 Ιουλίου».
«Η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας. Γι’ αυτό ακριβώς, υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων είναι να διαφυλάττουμε το κύρος και την αξιοπιστία τους» είπε ο υφυπουργός απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει αυτή την αρχή, με τον αδιαπραγμάτευτο σεβασμό της στη λειτουργία του κράτους.
Αναφερόμενος στην υπόθεση της εξαγοράς της Forthnet, o υφυπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι από τον Οκτώβριο του 2017, οι τράπεζες είχαν αναθέσει σε διεθνή επενδυτικό οίκο να αναλάβει την εξεύρεση επενδυτή για τη διάσωση της Forthnet, η οποία βρισκόταν υπό κατάρρευση και δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τα δάνειά της, ύψους 315 εκατομμυρίων ευρώ, έχοντας και υπόλοιπες οφειλές αρκετών εκατομμυρίων και πάνω από 1000 εργαζόμενους.
Ο επενδυτικός οίκος έλαβε μη δεσμευτικές προσφορές από δεκάδες υποψήφιους επενδυτές. Τελικά μόνο δύο προχώρησαν στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών αλλά η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε. Οι δεσμευτικές προσφορές ήταν μια από εταιρεία τηλεπικοινωνιών και μια από εταιρεία ραδιοτηλεοπτικών μέσων.
Μετά τη μη ολοκλήρωση της προηγούμενης διαδικασίας, κατατέθηκε δεσμευτική προσφορά από την εταιρεία Alter Ego και η προσφορά αφορούσε στην εξαγορά μετοχών ποσοστού 32,6% του μετοχικού κεφαλαίου, που κατέχουν οι τράπεζες στη Forthnet.
«Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με επιστολές της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς, δεν υπάρχει απάντηση των τραπεζών στην πρόταση αυτή», είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και θύμισε ότι στην περίπτωση που τελικά η πρόταση αυτή εγκριθεί από τα ΔΣ των τραπεζών, η ισχύς της θα τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την ΕΕΤΤ.
«Ρωτάτε λοιπόν την κυβέρνηση, για μια συμφωνία εταιρειών επιχειρηματικών συμφερόντων που κανένας δεν ξέρει την εξέλιξή της και που κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενο της. Σας απαντούμε λοιπόν ξεκάθαρα: με κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα υπάρξει πολιτική παρέμβαση σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων ανεξαρτήτων αρχών, και τις θεσμικές αυτές αρχές οφείλουμε να τις σεβόμαστε όλοι», είπε ο Νίκος Παπαθανάσης.
Σε ό,τι αφορά τα πιστωτικά ιδρύματα, ο υφυπουργός θύμισε ότι εποπτεύονται από την ΕΚΤ και ότι για να ρυθμίσουν κάποια οφειλή οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους συγκεκριμένους κανόνες, δηλαδή τους νόμους, τις κανονιστικές διατάξεις της ΤτΕ.
«Σε κάθε περίπτωση, η μείωση μιας οφειλής είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, όπως η καθαρή θέση της εταιρείας, οι εξασφαλίσεις που έχουν τα πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και η ανάκτηση κεφαλαίου που μπορεί να επιτευχθεί, σε περίπτωση βίαιης ρευστοποίησης. Αυτές είναι βασικές αρχές που διέπουν τις ρυθμίσεις των οφειλών», είπε ο υφυπουργός και υπενθύμισε ότι αυτές οι αρχές εποπτεύονται από την ΕΚΤ και την ΤτΕ.