Αφορμή για αντιπαράθεση μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ αποτέλεσε η σημερινή Ημέρα της Ευρώπης.
Απαντώντας σε επικρίσεις του ΑΚΕΛ για το μνημόνιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε σε γραπτή δήλωσή ότι ορισμένοι αβασάνιστα καλλιεργούν τον ευρωσκεπτικισμό και προτείνουν δρόμους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Σε αυτή την στιγμή αδυναμίας για την Ευρώπη, η Κύπρος και οι πολίτες της αισθάνονται πικρία, διότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν ήταν αυτή που ανέμεναν. Ωστόσο, στο σημερινό διεθνές περιβάλλον των σκληρών ανταγωνισμών, όπου ελλοχεύουν οικονομικοί, γεωπολιτικοί και άλλοι κίνδυνοι, δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια, ειδικά σε μικρά κράτη, να διατηρήσουν αξιόπιστο και αποτελεσματικό ρόλο σε περιφερειακά και σε διεθνή θέματα, ακολουθώντας μοναχική πορεία εκτός της ευρωπαϊκής οικογένειας», ανέφερε ο εκπρόσωπος.
Ο ίδια πρόσθεσε ότι το στοίχημα σήμερα είναι να βρει ξανά η Ευρώπη το βηματισμό της και να κάνει μια νέα αρχή προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Το ΑΚΕΛ είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι θεωρεί ανησυχητικό το γεγονός πως αντί να συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλαγή πλεύσης «φαίνεται να βαδίζουμε σε μια εποχή περαιτέρω σκλήρυνσης του Συμφώνου Σταθερότητας».
Το ΑΚΕΛ ανέφερε επίσης ότι δεν συμφωνεί με αυτές τις πολιτικές και προβάλλει ένα διαφορετικό όραμα.
Πρόσθεσε πως είναι επίκαιρη η εναλλακτική πρότασή του για έξοδο από το Μνημόνιο, την οποία το κόμμα κατέθεσε πρόσφατα για δημόσια συζήτηση.
Εξάλλου, το Δημοκρατικό Κόμμα ανέφερε σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση του σήμερα δεν είναι η Ευρώπη που έχουμε οραματιστεί και που αξίζει στους λαούς της, κάνοντας λόγο για μια Ευρώπη με ανεργία, οικονομική ύφεση και κοινωνική εξαθλίωση
«Το 2013 ως Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών ας αποτελέσει την απαρχή ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ξαναβρεί το νόημα και το δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση», ανέφερε το ΔΗΚΟ.
Σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιάννης Ομήρου, αναφέρει ότι είναι προφανές πως η σημερινή Ευρώπη δεν είναι η Ευρώπη που χρειαζόμαστε.
«Αυτό που χρειάζονται οι λαοί της Ευρώπης είναι μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και όχι των οδυνηρών μέτρων. Μια Ευρώπη που να είναι βιώσιμη και δίκαιη, μια Ευρώπη που να κοιτάζει αισιόδοξα το μέλλον», ανέφερε ο κ. Ομήρου.
Εξ άλλου, ο Πρόεδρος του Ευρωκό Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι η κρίση που μαστίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, έφερε στην επιφάνεια ελλείμματα και προβλήματα που υπάρχουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιβάλλεται ως Κύπρος, προσθέτει, να συνεισφέρουμε στην προσπάθεια για μια Ευρώπη βιώσιμη και δίκαιη, μια Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.