Το πλέγμα των διμερών στρατιωτικών σχέσεων συζήτησαν σήμερα στην Αθήνα οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας, κ. Πάνος Παναγιοωτόπουλος και Ζαν-Ίβ Λε Ντριάν, εξατάζοντας, μεταξύ άλλων, διάφορες εναλλακτικές δυνατότητες συνεργειών με έμφαση στους τομείς της θαλάσσιας επιτήρησης, της κυβερνοάμυνας, της εκπαίδευσης και της προμήθειας ανταλλακτικών και συντήρησης οπλικών συστημάτων .
Σε συνέχεια της συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης που συνάφθηκε το 2008, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίζουν να εργάζονται για την κατάρτιση μιας αμυντικής συμφωνίας, η οποία θα αποτελέσει το πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας, κυρίως όσον αφορά τον τομέα των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σχετικά με θέματα αμυντικής μεταρρύθμισης.
Στα πλαίσια της στρατηγικής αυτής σχέσης, οι δύο υπουργοί αποφάσισαν να συγκροτήσουν άμεσα μια γάλλο-ελληνική επιτροπή, από επιτελείς και των δύο υπουργείων.
Στην επιτροπή ανατίθεται η σύνταξη μιας συμφωνίας για κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα των Ναυτικών Δυνάμεων (ειδικότερα των Φρεγατών) και της επιχειρησιακής συντήρησης εξοπλισμών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για την διεθνή κατάσταση και τα προβλήματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και Βορείου Αφρικής.
Ο Γάλλος υπουργός ‘Αμυνας ενημέρωσε τον κ. Παναγιωτόπουλο για την κατάσταση στο Μαλί και την διεθνή εκεί στρατιωτική παρουσία καθώς και για την έναρξη της αποστολής «EUTM Mali» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία η Ελλάδα συμβάλλει με τη συμμετοχή τεσσάρων εκπαιδευτών.
Οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν ότι η συγκεκριμένη κινητοποίηση των Ευρωπαίων αποτελεί βασικό βήμα για τη δημιουργία της Ευρώπης της Άμυνας την οποία καλούνται να ενδυναμώσουν από κοινού.
Οι Υπουργοί επίσης συζήτησαν το θέμα της προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2013, το οποίο θα ασχοληθεί με θέματα Άμυνας, γεγονός που έχει να λάβει χώρα από το 2008. Και οι δύο Υπουργοί, βλέπουν σε αυτή τη σύνοδο μια μεγάλη ευκαιρία για τους Ευρωπαίους να δραστηριοποιηθούν με συγκεκριμένο τρόπο σε αυτό τον τομέα, ειδικότερα όσον αφορά τα θέματα που σχετίζονται με τις δυνατότητες και με τη βιομηχανία.