«Ο σχεδιαζόμενος νέος ενιαίος φόρος για τα ακίνητα ολοκληρώνει τη φορολογική αφαίμαξη των νοικοκυριών, δημιουργώντας συνθήκες πλήρους ασφυξίας».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σχετικά με τον σχεδιαζόμενο, από την κυβέρνηση, ενιαίο φόρο ακινήτων.

«Πρόκειται για ένα φόρο που ενσωματώνει και παγιώνει άλλους έκτακτους φόρους επί των ακινήτων, όπως το γνωστό χαράτσι της ΔΕΗ, αγνοεί τις πραγματικές συνθήκες στην αγορά ακινήτων και η εφαρμογή του θα οδηγήσει κατ’ ουσία στη δήμευση των ακινήτων«, τονίζει ο κ. Σκουρλέτης.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακόμη επίθεση των μνημονικών δυνάμεων. Επιβάλλεται να τους σταματήσουμε», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα σχέδια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες για τα φυσικά πρόσωπα η κλίμακα του ενιαίου φόρου προβλέπει 7 – 9 φορολογικά κλιμάκια με τους συντελεστές να ξεκινούν από 0,1% και να φθάνουν μέχρι 2 για ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει τα 3.000.000 ευρώ.

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων στα νομικά πρόσωπα θα επιβληθεί με 10 συντελεστές ανάλογα με χρήση ακίνητου (άλλος συντελεστής για εμπορικά ακίνητα, άλλος για βιομηχανικά ακίνητα κ.λπ..).

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων εξετάζεται να επιβληθεί και σε όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα και στα αγροτεμάχια, χωρίς να εξαιρούνται οι κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Πάντως ενδεχομένως αυτό να μετατεθεί για το 2014 οπότε θα καθορισθεί αφορολόγητο όριο το οποίο θα συνδέεται με την έκταση και την αξία του αγροτεμάχιου.

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα αντικαταστήσει από το Σεπτέμβριο του 2013 το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και το ΦΑΠ και αναμένεται να εισφέρει στα κρατικά ταμεία 1,1 δισ. ευρώ.