Τροπολογία για τη διαδικασία της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού και την επαναφορά της διαδικασίας μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με πρώτη υπογραφή αυτή της επικεφαλής, Φώφης Γεννηματά.
«Η διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου της χώρας προβλέπεται από το άρθρο 103 του ν. 4172/2013, με απόφαση που ορίζει ότι οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από τον υπουργό Εργασίας, μετά από σύμφωνη γνώμη του υπουργικού συμβουλίου.
Όμως, η νομοθετική αυτή ρύθμιση του 2013 αφορούσε ουσιαστικά χρονικό διάστημα που ήδη έχει παρέλθει (2 χρόνια) χωρίς η κυβέρνηση, όπως όφειλε, να εφαρμόσει τη διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου», αναφέρει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και προσθέτει:
«Προτείνουμε τις παρακάτω διατάξεις προκειμένου:
1. Ο μηχανισμός προσδιορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με κυβερνητική απόφαση να εφαρμοστεί άπαξ, με συγκεκριμένες όμως προθεσμίες έως 31/1/2019.
2. Μετά την πρώτη εφαρμογή της διαδικασίας καθορισμού του βασικού μισθού και ημερομισθίου, με βάση το άρθρο 103 του ν. 4172/13, η αρμοδιότητα επανέρχεται στους κοινωνικούς εταίρους που μέσω των διαπραγματεύσεων υπογράφουν Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όπως καθορίζονται από το άρθρο 8 του ν. 1876/90.
3. Να καταργηθεί η παρ. 2 υποπαράγραφος ΙΑ6 του ν. 4254/14, ώστε να προβλέπονται προσαυξήσεις προϋπηρεσίας στον τελικό προσδιορισμό του μισθού και ημερομισθίου, με βάση τις τριετίες.
4. Να καταργηθεί η διάταξη του 4093/12 που προβλέπει ότι το πεδίο εφαρμογής της ΕΓΣΣΕ περιορίζεται σε μη μισθολογικούς όρους.
5. Να καταργηθεί η διάταξη για τον νομοθετημένο κατώτατο και υποκατώτατο μισθό. (υποπαράγραφος 11 της παρ. ΙΑ άρθρου 1ου του ν. 4093/12)».