Ενστάσεις από την τρόικα σε τέσσερα σημεία των κυβερνητικών προτάσεων για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ εκδηλώθηκαν στη χθεσινή πρώτη ουσιαστική συνάντηση των επικεφαλής του κλιμακίου με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.
Πρόκειται, όπως αναφέρει το Έθνος, για τα ισοδύναμα μέτρα για τα ειδικά μισθολόγια, τη ρύθμιση για την τμηματική καταβολή του φόρου εισοδήματος, τις μειώσεις στις δαπάνες των υπουργείων καθώς και για τα έσοδα από φοροδιαφυγή.
Αν και η συνάντηση, σύμφωνα με την έκφραση του Πολ Τόμσεν, ήταν «εξαιρετική» και υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία για τα πεδία δαπανών που θα περικοπούν (συντάξεις, μισθοί στο Δημόσιο, κοινωνικά επιδόματα, εφάπαξ κ.ά.), ωστόσο οι επικεφαλής της τρόικας αμφισβήτησαν την αξιοπιστία των αντισταθμιστικών μέτρων που τους παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο για να αποφευχθούν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια (γιατροί, πανεπιστημιακοί, ένστολοι, δικαστικοί κ.ά.)
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θα εξακολουθήσουμε να δίνουμε μάχη για να σωθούν τα ειδικά μισθολόγια ή έστω ένα μέρους τους, αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα και το εγχείρημα μετέωρο, καθώς οι δανειστές μας εντοπίζουν πολλές γκρίζες ζώνες στα ισοδύναμα μέτρα και ζητούν τεκμηριωμένες και εναλλακτικές προτάσεις.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τις ενστάσεις της τρόικας, τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναζητούν σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια εναλλακτικά μέτρα για να καλύψουν τη δημοσιονομική τρύπα από τα ειδικά μισθολόγια.
Η δεύτερη μεγάλη εκκρεμότητα αφορά τη ρύθμιση την οποία έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση για την καταβολή του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα σε δέκα δόσεις, αντί των τριών που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.
Το θέμα τέθηκε χθες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η οποία, όμως, με βάση τις εκτιμήσεις των τεχνικών κλιμακίων υπολογίζει ότι η εφαρμογή του θα προκαλέσει τρύπα άνω του 1 δισ. ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό και ως εκ τούτου ζήτησε άλλες πηγές εσόδων για να καλυφθεί το κενό.
Οι αντιρρήσεις της τρόικας υποχρεώνουν την κυβέρνηση να αλλάξει το αρχικό σχέδιο και να αναζητήσει εναλλακτική ρύθμιση, η οποία να γίνει αποδεκτή από την τρόικα.
Στο πλαίσιο αυτό κατεβαίνει το εισοδηματικό πλαφόν για την τμηματική καταβολή του φόρου από τα 100.000 ευρώ στα 60.000-80.000 ευρώ, ενώ εξετάζεται και το ψαλίδισμα των δόσεων σε 8-9 από 10 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.