«Θέλουμε να πάμε προς τη διαδικασία της ανάπτυξης με δίκαιη αναδιανομή. Σε αυτό βρίσκεται ο πυρήνας της λογικής μας. Είναι ακριβώς το στοιχείο που βάζει το αριστερό-κοινωνικό πρόσημα στην πολιτική που ασκούμε» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας απόψε σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Περιστέρι, με θέμα «Μετά τα μνημόνια τι;».
«Η διαδικασία της ανάκαμψης είναι σταθερή και η κυβέρνησή μας εργάζεται για λογαριασμό του απλού λαού, ώστε αυτός ο λαός να αισθανθεί σίγουρος ότι θα εξασφαλίσουμε ίσες ευκαιρίες για όλους, ότι όλοι θα συνεισφέρουν αυτό που τους αναλογεί και ότι όλοι θα παίζουν με τους ίδιους κανόνες. Στο τέλος αυτής της περιόδου ο λαός να έχει μια καθαρή επιλογή μεταξύ δυο ριζικά διαφορετικών πολιτικών αλλά και δυο ριζικά διαφορετικών οραμάτων για το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας μας, της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης», υπογράμμισε ο κ. Βίτσας.
Συνεχίζοντας ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας μίλησε για τα μέτρα που έχει λάβει η σημερινή κυβέρνηση για την προστασία των ασθενέστερων τάξεων και κυρίως στους «μεγάλους τομείς λαϊκού ενδιαφέροντος», όπως είπε.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναφέρθηκε ειδικότερα στον τομέα της Υγείας, καθώς και στην πρόσβαση στις παροχές υγείας για 2,5 εκατ. ανασφάλιστους πολίτες, καθώς και τις παρεμβάσεις στον τομέα της στελέχωσης των υπηρεσιών.
Για την Παιδεία, ο κ. Βίτσας είπε ότι «για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας άνοιξαν στην ώρα τους με το απαραίτητο προσωπικό και τα αντίστοιχα συγγράμματα. Προχωρήσαμε στη θεσμοθέτηση του νέου τύπου ολοήμερου δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου, αλλάξαμε το αντιπαιδαγωγικό εξεταστικό κεντρικό σύστημα στο Γυμνάσιο και επεξεργαζόμαστε την αλλαγή του τρόπου πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».
«Όλα αυτά θα ήταν απλά μια αναλαμπή αν δεν συνδέονταν με την ίδια την υπόθεση της ανάπτυξης. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον γεγονός, δεν είναι πρόβλεψη» είπε και σημείωσε:
«Έχουμε χάσει εξαιτίας των μνημονίων 50 δισ. ευρώ από το ετήσιο ΑΕΠ, τα οποία θέλουμε να τα ανακτήσουμε και ήδη το 2016 το ΑΕΠ είχε θετικό πρόσημο και για το 2017 προβλέπεται η αύξηση να φθάσει το 2%. Δεν μετράμε την ανάπτυξη μόνο με την αύξηση του ΑΕΠ αλλά και με τη μείωση της ανεργίας, ώστε η ανάκτηση του ΑΕΠ θέλουμε και πρέπει να έχει αντανάκλαση στην κοινωνία. Πρέπει γρήγορα να σπάσουμε προς τα κάτω το ψυχολογικό φράγμα του 20% για την ανεργία».
Συνεχίζοντας ο κ. Βίτσας άσκησε έντονη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, στην οποία καταλόγισε αδυναμία «στην άρθρωση ενός πολιτικού λόγου για έξοδο της χώρας από τα μνημόνια», ενώ έκανε λόγο για «επικοινωνιακά αφηγήματα της ΝΔ από τότε που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές το Γενάρη του 2015».
«Η στρατηγική αδυναμία που κατέχει τη ΝΔ στην άρθρωση ενός πολιτικού λόγου για έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία, από την κατάσταση δηλαδή που αυτοί οδήγησαν τη χώρα μαζί με τους συνεργάτες τους από το ΠΑΣΟΚ, επιχειρήθηκε να καλυφθεί με την πολιτική πρόταση περί ενός άλλου μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής. Δεν μας λένε όμως τι ακριβώς θα κάνουν. Η ΝΔ, ο πρόεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώπιον του στρατηγικού αδιεξόδου στα οποία βρίσκεται, αναζητά πολιτικό σωσίβιο σε δοκιμασμένες συνταγές του παρελθόντος. Έβγαλε λοιπόν στο τραπέζι την ακροδεξιά ατζέντα», σημείωσε.
Ο κ. Βίτσας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο «ξερίζωμα της διαπλοκής», όπως είπε και στάθηκε ιδιαιτέρα στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων. «Ανοίξαμε το δρόμο για τη διερεύνηση των σκανδάλων της Αγροτικής Τράπεζας, του ΚΕΕΛΠΝΟ, της Novartis και άλλα σκάνδαλα» είπε και επισήμανε: «Παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις, η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω γιατί δεν μετείχε στο πάρτι με τα εξοπλιστικά, τις μίζες και θαλασσοδάνεια, και δεν είχε σχέσεις με τη Siemens».
«Δεν έχουμε βγει από την περίοδο των μνημονίων ακόμα», συνέχισε ο κ. Βίτσας και υπογράμμισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για την έξοδο από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018.
«Παίρνουμε μια σειρά μέτρα με τα οποία λύνουμε προβλήματα, όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και οι ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων και επιχειρούμε παρεμβάσεις στο κοινωνικό κράτος, ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την σταθερή ενίσχυση και για πολλά χρόνια της Υγείας και της Παιδείας. Εμείς θέλουμε να πετύχουμε μια ανάπτυξη σε ένταση, δηλαδή σε υψηλούς ρυθμούς ώστε η κοινωνία να βιώσει γρήγορα τα αποτελέσματά της αλλά και μια ανάπτυξη σε έκταση που θα έρχεται να καλύπτει καινούργιες ανάγκες σε επίπεδο κοινωνικού κράτους. Σε επίπεδο κοινωνικών δικαιωμάτων ο νόμος που έρχεται στη Βουλή λύνει μια σειρά ζητήματα και προστατεύει τους ίδιους τους εργαζόμενους από όλα τα φαινόμενα που προϋπήρχαν και οξύνθηκαν στη διάρκεια της κρίσης. Στον τομέα των δημοκρατικών θεσμών, το βασικό ζήτημα είναι το Σύνταγμα, ο εκλογικός νόμος» είπε ο κ. Βίτσας.
«Όλα αυτά ολοκληρώνουν το όραμά μας;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Όχι, αλλά μας δίνουν τη δυνατότητα να φύγουμε από την κρίση και να μπούμε στην ανάπτυξη δημιουργώντας ένα σταθερό έδαφος σε επίπεδο δικαιωμάτων δίνοντας μάχες μέσα στην Ευρώπη».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μόνο αυτό το όραμα. Είναι μια συνεχής προσπάθεια η οποία κατατείνει, για την Αριστερά, στην απελευθέρωση του ανθρώπου. Αυτό μέσα στην καθημερινή προσπάθεια, στον καθημερινό αγώνα, με τις επιτυχίες και τις αστοχίες που μπορεί να υπάρχουν, δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά που έχουμε», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.