Βαρύ κλίμα για τον Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες, περιγράφει το Reuters, σχολιάζοντας ότι η στάση του στο θέμα των υπογραφών, έχει «εξοργίσει» τους Ευρωπαίους.

Το Reuters τονίζει, συγκεκριμένα, ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει «εξοργίσει» τους Ευρωπαίους, με την άρνηση του να υπογράψει τις δεσμεύσεις για την υλοποίηση της πολιτικής τα επόμενα χρόνια.

Από την πλευρά της η ΝΔ επιμένει ότι οι δεσμεύσεις της είναι συγκεκριμένες και καλύπτουν απόλυτα τις «απαιτήσεις» του Eurogroup.

Στο παρασκήνιο πάντως διεξάγεται ένας μαραθώνιος διαπραγματεύσεων κυρίως μέσω μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προκειμένου να πειστεί καταρχήν το Βερολίνο ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει δεσμευτεί για τη δανειακή σύμβαση αλλά και το συνολικό πακέτο που εκπορεύεται από αυτήν.

Και αυτό γιατί το Eurogroup δεν ζητά δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά για την ψήφιση της δανειακής σύμβασης, αλλά δέσμευση ότι θα στηρίξει τη συγκεκριμένη πολιτική τουλάχιστον μέχρι το 2015.

Το σημείο που ειδικά το Βερολίνο σημείωσε ως «ύποπτο» στην επιστολή Σαμαρά είναι αυτό στο οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ μιλούσε για αλλαγή των επιμέρους πολιτικών που ακολουθούνται αφήνοντας έτσι ανοιχτό θέμα διαπραγμάτευσης.

Δημοσίως η ΝΔ, παρά τον προβληματισμό, δηλώνει ότι εμμένει στις θέσεις της τονίζοντας ότι η μέχρι τώρα δεσμεύσεις είναι και επαρκείς και ισχυρές.

Νωρίτερα ο Λουκάς Παπαδήμος, που έγινε δέκτης των μηνυμάτων από τους Ευρωπαίους, έκανε λόγο για «απαίτηση» των Ευρωπαίων, να υπάρξουν γραπτές δεσμεύσεις για τις πολιτικές που θα ακολουθήσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Jean-Claude Juncker, τόνισε ότι η λύση θα πρέπει να έχει δοθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Κατά τη συνέντευξη τύπου, ο κ. Παπαδήμος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα έχει 9 μέρες για να πείσει τους δανειστές να εκταμιεύσουν την επόμενη δόση καθώς για να ολοκληρωθεί έγκαιρα η πληρωμή, οι διαδικασίες πρέπει να ξεκινήσουν το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου.
«Οι εταίροι μας απαιτούν γραπτές δεσμεύσεις. Θέλουν οι πολιτικοί αρχηγοί να στείλουν ένα έγγραφο στο οποίο θα δεσμεύονται για τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, μεταφέροντας ότι μήνυμα, ότι το σχετικό έγγραφο πρέπει να είναι στις Βρυξέλλες μέχρι το τέλος του μήνα.