Με τίτλο, «Ελλάδα: η εκταμίευση των 8 δις ευρώ της διεθνούς βοήθειας εκ νέου σε κίνδυνο», η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos περιγράφει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρας μας.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι αρνούμενος να υπογράψει γραπτή δέσμευση για τη στήριξη στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που επιβάλλουν οι πιστωτές της Ελλάδας, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς θέτει σε κίνδυνο την εκταμίευση της δόσης των 8 δισ. ευρώ.

Αφού εξασφάλισε την παραίτηση του ορκισμένου εχθρού του Γ. Παπανδρέου ο Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί τώρα να επικρατήσουν οι απόψεις του στο διάδοχό του Λουκά Παπαδήμο, σχολιάζεται.
Κατά την επίσκεψή του χθες στις Βρυξέλλες ο νέος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα υπογράψει χωρίς προβλήματα τη γραπτή δέσμευση που ζητούν οι Βρυξέλλες.

Όμως ελλείψει συμφωνίας με τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνησή του δεν έφερε χθες στις Βρυξέλλες την επιστολή που ζήτησαν από τις 7 Νοεμβρίου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Από τις Βρυξέλλες ο Λουκάς Παπαδήμος κάλεσε χθες τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση να υπογράψουν, σημειώνει το δημοσίευμα παραθέτοντας όσα δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζοντας ότι είναι «απαραίτητη» η επιστολή προκειμένου να μην υπάρχουν «αβεβαιότητες και αμφισημίες» για τις ενέργειες που θα γίνουν στο μέλλον.

Όπως εξηγείται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φοβάται ότι ύστερα από τις εκλογές που μέχρι στιγμής τοποθετούνται στις 19 Φεβρουαρίου η Νέα Δημοκρατία θα αμφισβητήσει και θα ζητήσει να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου. Για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ζήτησε εθνική συναίνεση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα διαφαίνεται ένας νέος κίνδυνος να μπλοκάρει η 6η δόση καθώς οι 17 υπουργοί Οικονομικών έχουν θέσει τις γραπτές εγγυήσεις ως προϋπόθεση. Χθες, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης προειδοποίησε ότι χωρίς την εκταμίευση της δόσης εντός του μήνα δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου και τα δώρα Χριστουγέννων των δημοσίων υπαλλήλων.

Δύο από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ, έχουν συμφωνήσει για την παροχή γραπτών εγγυήσεων. Αντίθετα, η ΝΔ συνεχίζει να απορρίπτει «τη διαταγή» των Βρυξελλών, σημειώνει το δημοσίευμα αναφερόμενο σε όσα δηλώνει ο Αντώνης Σαμαράς.

Η ΝΔ που προηγείται στις δημοσκοπήσεις δεν θέλει να προχωρήσει περαιτέρω στις δεσμεύσεις φοβούμενη την απώλεια ψήφων σε περίπτωση που συναινέσει σε πρόσθετα μέτρα λιτότητας. Η θέση της είναι ότι πρέπει να μειωθεί ο αντίκτυπος της ύφεσης με μέτρα στήριξης του ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται για μία άποψη η οποία εξοργίζει τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας οι οποίοι εκτιμούν ότι δεν μπορούν να εκταμιεύσουν τα 8 δις ευρώ εάν δεν υπάρχει ορατότητα μακροπρόθεσμα για τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν στην Ελλάδα.

Όπως σχολιάζει ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης «ο Αντώνης Σαμαράς παίζει όπως πάντα με το συσχετισμό δυνάμεων, με θέμα, ‘Κοιτάξτε, δεν είμαι κάποιος που ακολουθεί άνευ όρων τις Βρυξέλλες’, όμως η ώρα της αλήθειας πλησιάζει με τη σύνοδο του Eurogroup στις 29 Νοεμβρίου».

Ως εκ τούτου ένα νέο μπρα-ντε-φερ μεταξύ της Ελλάδας από τη μία, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, από την άλλη, κινδυνεύει να πυροδοτήσει και πάλι την κρίση χρέους η οποία έχει ήδη οξυνθεί –καταλήγει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.