Αισιοδοξία για τους επενδυτικούς καρπούς του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο, ενώ ο πρωθυπουργός με την ελληνική αποστολή συνεχίζει την περιοδεία του στη χώρα των δράκων.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για πολύ καλό κλίμα και «σημαντικό ενδιαφέρον από πλευράς του Πεκίνου» στις επενδυτικές προτάσεις που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση. Μετά τις συναντήσεις που είχε ο κ. Τσίπρας με τον Κινέζο πρωθυπουργό, διαπιστώθηκε ότι με τη συμφωνία για το λιμάνι κλείνει ο κύκλος δεκαετίας που είχε ανοίξει από το 2006 και την κυβέρνηση Καραμανλή στις ελληνοκινεζικές σχέσεις, οι οποίες εισέρχονται στη δεύτερη φάση τους με νέα ατζέντα δεκαετίας.
Τον πάγο φρόντισαν να σπάσουν αμφότεροι οι δύο ομόλογοι με τα λογοπαίγνια για την κοινή εμφάνισή τους χωρίς γραβάτα, με τη συζήτηση εν συνεχεία να επικεντρώνεται σε έξι επενδυτικές προτάσεις τις οποίες έριξε στο τραπέζι ο Αλέξης Τσίπρας.
1) Επενδύσεις:
· Συμμετοχή στους διαγωνισμούς για Θριάσιο και Καστέλι.
· Εξέταση κινεζικής ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα
2) Επένδυση στον τραπεζικό τομέα.
3) Διεύρυνση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην Κίνα.
4) Έρευνα και καινοτομία. Δημιουργία κέντρου Research & Development στην Ελλάδα.
5) Επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα, αύξηση τουρισμού, απευθείας πτήση Πεκίνο-Αθήνα.
6) Συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα και την εκπαίδευση.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν ότι το ενδιαφέρον που έδειξε το Πεκίνο είναι ιδιαίτερα θετικό. Σε αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε η δημιουργία μίας μόνιμης ελληνοκινεζικής επιτροπής παρακολούθησης τών θεμάτων αυτων που θα εξετάσει τα επόμενα βήματα σε κάθε τομέα ξεχωριστά.
Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από το Πεκίνο, οι συμφωνίες οι οποίες έχουν κλειδώσει μέχρι στιγμής μεταξύ των δύο πλευρών είναι οι εξής:
– Επιτελικό πρόγραμμα για την συνεργασία στον τομέα του τουρισμού για την περίοδο 2016-2018 στο πλαίσιο της Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
– Συμφωνία συνεργασίας για την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία μεταξύ του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας.
– Υπόμνημα συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Κίνας και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.
– Υπόμνημα συνεργασίας μεταξύ της Κρατικής Διοίκησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας.
– Επιστολή πρόθεσης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Μητροπολιτικού Μουσείου της Κίνας για την έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο».
– Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Κίνας και της Τράπεζας της Ελλάδας.
– Συμφωνία Συνεργασίας για την προώθηση των επενδύσεων μεταξύ του Φορέα Προώθησης Επενδύσεων Κίνας (China Investment Promotion Agency) και της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece).
– Υπόμνημα Κατανόησης μεταξύ της Κινεζικής Κεντρικής Τηλεόρασης (CCTV) και της ΕΡΤ.
–
Επιστολή επιβεβαίωσης βούλησης μεταξύ της COSCO και του ΤΑΙΠΕΔ.
Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε φροντίσει να στείλει μήνυμα σταθερότητας και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας κατά την ομιλία του σε φόρουμ Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών, τονίζοντας ότι «το ισχυρό μήνυμα που στέλνουμε στις διεθνείς αγορές είναι ότι η Ελλάδα εισέρχεται οριστικά σε μια νέα φάση» και πως «το κλείσιμο της αξιολόγησης επικυρώνει τις προσπάθειες που έχουν γίνει». Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός κάλεσε το κινεζικό επιχειρείν σε συνεργασία με το ελληνικό ορμώμενοι από τον νέο αναπτυξιακό νόμο να συμβάλλουν σε «ένα επενδυτικό σοκ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για να χτυπήσουμε την αποεπένδυση και να αντιμετωπίσουμε την ανεργία».
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Νέα Κίνα σημείωσε ότι το ταξίδι του έχει στόχο να «δημιουργηθεί το σώμα του δράκου» για τη μελλοντική συνεργασία, προκρίνοντας την προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στην Κίνα. «Υποδεχθήκαμε 6 εκατομμύρια ξένους τουρίστες πέρυσι, αλλά οι Κινέζοι τουρίστες είναι μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτού του αριθμού. Ελπίζουμε ότι ο τουρισμός μπορεί να αυξηθεί αμφίπλευρα με μέτρα όπως οι απευθείας πτήσεις».
Ερωτηθείς σχετικά με τον εν εξελίξει διαγωνισμό για το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, αυτό της Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε πως η επιτυχής συνεργασία στον Πειραιά καθιστά την Κίνα επιθυμητό εταίρο. «Θέλουμε να λάβουμε μια καλή προσφορά. Αλλά το συμφέρον της Κίνας είναι επίσης στο μυαλό μας», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σήμερα Τρίτη, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν και συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας Ξι Γινπίνγκ.
Την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Σαγκάη, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba και τον πρόεδρο της COSCO. Θα επισκεφθεί το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της ΖΤΕ, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΖΤΕ.
Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Σαγκάης Γιανγκ Ξιονγκ, θα επισκεφθεί το Μουσείο της Σαγκάης, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρείας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες. Το ίδιο βράδυ η ελληνική αντιπροσωπεία θα αποχωρήσει από την Κίνα.