Με τον εύσχημο τρόπο περί «έλλειψης ουδετερότητας του πολιτικού χρόνου» ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου επιβεβαίωσε πως η ΝΔ διαβλέπει πολιτικές εξελίξεις το φθινόπωρο με φόντο τα εργασιακά της δεύτερης αξιολόγησης και τον βαρύ λογαριασμό που θα αρχίσει να φτάνει στις τσέπες των πολιτών.
Με τον τρόπο αυτό ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης «σκότωσε» όπως αναμενόταν τα σενάρια συναίνεσης με την κυβερνητική πρόταση για αναλογικότερο εκλογικό νόμο και κατάργηση του μπόνους, τονίζοντας την ανάγκη για σταθερές κυβερνήσεις που μπορούν να σχηματισθούν με το ισχύον εκλογικό σύστημα.
Στη ΝΔ συνεχίζουν να βλέπουν με καχυποψία τις θεσμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «εν μέσω φοροκαταιγίδας και πολύ μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, γιατί συνειδητοποιεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με απόσταση δεύτερο κόμμα και απομονωμένος από την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων».
Οι κύκλοι της Συγγρού καταλογίζουν στην κυβέρνηση «ιδιοτελή τακτικισμό» σε ό,τι αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου και παρατηρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε δύο φορές την ισχύουσα νομοθεσία, για να σχηματίσει κυβέρνηση.
«Αρκετά προβλήματα έχει η χώρα. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε και την ακυβερνησία, από έναν εκλογικό νόμο που δεν θα συμβάλει στο σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης», συμπληρώνουν οι ίδιοι κύκλοι, διευκρινίζοντας ότι η Ν.Δ. συζητά δύο σημεία για τον εκλογικό νόμο:
Η ψήφος των ομογενών,
Η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.
Σε ό,τι αφορά τη Συνταγματική Αναθεώρηση, οι ίδιες πηγές της Συγγρού σημειώνουν ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει θέσει από την πρώτη στιγμή της εκλογής του την πρόταση για νέο Σύνταγμα «που σηματοδοτεί μια νέα μεταπολίτευση για την Ελλάδα, μετά τα μνημόνια και την κρίση».
«Η Ν.Δ. έχει επεξεργαστεί ολοκληρωμένη πρόταση, αλλά για να αποφασίσει η επόμενη βουλή τις αναγκαίες αλλαγές, η παρούσα βουλή πρέπει να καθορίσει συναινετικά με 180 ψήφους τα άρθρα προς αναθεώρηση», προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι. Κάτι τέτοιο ωστόσο προκαλεί φαινόμενο ντόμινο, καθώς εάν υπάρξει από την παρούσα Βουλή έγκριση με 180 ψήφους, η επόμενη κυβέρνηση θα μπορεί μονάχα με 151 ψήφους να προβεί σε αλλαγή άρθρων του Συντάγματος κατά το δοκούν γεγονός που για το Μαξίμου καθιστά την πρόταση εντός του πλαισίου συζήτησης μονάχα υπό την προϋπόθεση της υιοθέτησης της απλής αναλογικής.
Την ίδια ώρα πάντως στη Συγγρού έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη σημερινή συνάντηση που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βασίλη Λεβέντη και κυρίως τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος έχει ταχθεί επί της αρχής κατά της κατάργησης του μπόνους, όπως προβλέπει η κυβερνητική πρόταση. Εξάλλου, από την αρχή της συζήτησης της τον νέο εκλογικό νόμο, από τη Συγγρού έχουν ξεκαθαρίσει πως όποιος στηρίξει την πρόταση Τσίπρα δεν μπορεί να έχει θέση στη μεταρρυθμιστική ομπρέλα υπό τη ΝΔ.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΝΔ εντείνει τις πιέσεις καθώς σε περίπτωση που το Ποτάμι δεν συναινέσει, η εφαρμογή του νέου εκλογικού συστήματος θα μπορεί να επιτευχθεί μονάχα με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, με στελέχη της Συγγρού, να διερωτώνται κατά πόσο θα προβεί σε ένα τέτοιο ατόπημα η κυβέρνηση.