Τα βήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προετοιμάζει τις συνεδριάσεις της μέσω του Κολεγίου των Επιτρόπων φαίνεται να προκρίνει η κυβέρνηση για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου στον τομέα της νομοθετικής πρωτοβουλίας και της επεξεργασίας των σχεδίων νόμου.

Πριν από κάθε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ή την εκδήλωση νομοθετικής πρωτοβουλίας από έναν ή περισσότερους
υπουργούς, θα προηγείται σύσκεψη στελεχών του γραφείου του πρωθυπουργού
με τους επικεφαλής των γραφείων των υπουργών.προκειμένου να αποφεύγονται και τα φαινόμενα «γκρίνιας» και αντιπαραθέσεων μεταξύ υπουργών.

Στη σύσκεψη θα γίνεται ενημέρωση και συζήτηση και θα καταγράφονται παρατηρήσεις και προτάσεις επί των βασικών διατάξεων κάθε νομοσχεδίου ή Προεδρικού Διατάγματος, πριν την εισήγηση του στο υπουργικό Συμβούλιο.

Την απόφαση αυτή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ανακοίνωσε, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, σε συνεργάτες και διευθυντές γραφείων υπουργών, η επικεφαλής της νεοσύστατης γενικής γραμματείας του πρωθυπουργού Ρεγγίνα Βάρτζελη, σε σύσκεψη που συγκάλεσε στο γραφείο της μετά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι οι υπουργοί θα πηγαίνουν στις συνεδριάσεις, υπό τον πρωθυπουργό, ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι για κάθε νομοθετική πρωτοβουλία συναδέλφου τους, ώστε να γίνεται ουσιαστική συζήτηση χωρίς τριβές και αντιπαραθέσεις, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα πιο αποτελεσματικού προγραμματισμού του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης.

Θα πρόκειται, δηλαδή, περί ενός προσταδίου για την προετοιμασία των συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου, κατά το προηγούμενο που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία λίγες ώρες ή μέρες πριν την τακτική συνεδρίαση των Επιτρόπων, γίνεται σύσκεψη ουσιαστικής προετοιμασίας των επικεφαλής των γραφείων τους, υπό την προεδρία του διευθυντή του γραφείου του εκάστοτε Προέδρου της Κομισιόν.

Εκεί γίνεται η αρχική επεξεργασία κάθε κανονισμού ή οδηγίας και στην τακτική συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτροπών, που ακολουθεί, η συζήτηση γίνεται επί συμφωνημένου πλαισίου και εγκρίνονται οι επιμέρους προτάσεις ή εκφράζονται οι σχετικές διαφωνίες.