Αν κάποιος ήθελε να συνοψίσει σε δύο λέξεις τα σχόλια της Νέας Δημοκρατίας για την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τις αποκαλύψεις των Wikileaks για τους σχεδιασμούς του ΔΝΤ, θα μπορούσε να αρκεστεί στην «παντελή ανευθυνότητα».
Αυτό καταλογίζουν στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο εγκαλούν για τον τρόπο επικοινωνιακής διαχείρισης των εξελίξεων και για δημιουργία νέων «διχαστικών διλημμάτων» και «φαντασιακών εχθρών». Συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη υπογραμμίζουν πως οι χειρισμοί της κυβέρνησης εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για την πορεία της διαπραγμάτευσης, καθώς η αξιολόγηση ακόμα κρέμεται από μία κλωστή, ενώ την ίδια ώρα επαναλαμβάνουν εμφατικά πως «ο Τσίπρας και η παρέα του πρέπει να φύγει από το Μαξίμου».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε ευθέως τον κ. Τσίπρα ότι «έχει πει τα μεγαλύτερα ψέματα από τη Μεταπολίτευση και μετά». «Έχουμε απέναντί μας ένα κόμμα, το οποίο είναι απαξιωμένο στη συνείδηση των πολιτών και έναν πρωθυπουργό, ο οποίος έχει πει τα μεγαλύτερα ψέματα, αν όχι από συστάσεως ελληνικού κράτους, αλλά σίγουρα από τη Μεταπολίτευση και μετά. Οι πολίτες, εκ των πραγμάτων, είναι καχύποπτοι απέναντι και στα παραδοσιακά κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία έχει χρέος να αρθρώσει έναν πειστικό πολιτικό λόγο και να πείσει τους πολίτες ότι μόνο αυτή μπορεί να αποτελέσει τη διέξοδο για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος», τόνισε.
Στο γαλάζιο στρατόπεδο βλέπουν μέσα από το πολεμικό σκηνικό που διαμορφώνεται όλο και περισσότερες ομοιότητες με το δραματικό καλοκαίρι του 2015, υπενθυμίζοντας πού οδήγησε η – σύμφωνα με την κυβέρνηση – περήφανη διαπραγμάτευση: στο κλείσιμο των τραπεζών, στα capital controls, στον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, στην κατάρρευση της οικονομίας και στο 3ο επώδυνο Μνημόνιο.
Πέραν αυτού, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να φέρει τον ίδιο τον πρωθυπουργό προ των ευθυνών του, καλώντας τον να απαντήσει σε επτά καίρια ερωτήματα:
1. Δεν είναι ο ίδιος που, τον περασμένο Ιούλιο, μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο παρακαλούσαν το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα και μάλιστα για μια τριετία; Πότε είχε δίκιο; Τότε που θεωρούσε το ΔΝΤ σύμμαχο και τη συμμετοχή του αναγκαία στο πρόγραμμα ή τώρα;
2. Γιατί προσποιείται πως δεν ήξερε τις πιεστικές αξιώσεις του ΔΝΤ, εμφανίζεται δήθεν αιφνιδιασμένος και επιχειρεί να δραματοποιήσει την κατάσταση;
3. Δεν αντιλαμβάνεται ότι η τεχνητή δραματοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά αδιέξοδα επικίνδυνα για τη χώρα;
4. Τι πραγματικά σχεδιάζει και τι πρόκειται να κάνει σε περίπτωση ρήξης με το Ταμείο και αδιεξόδου στην αξιολόγηση;
5. Η αλληλογραφία του με την κ. Λαγκάρντ και ιδιαίτερα η απάντηση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, μειώνει ή όχι τη διαπραγματευτική θέση της χώρας; Βλάπτει ή όχι την εικόνα της πατρίδας μας;
6. Γιατί δεν έκλεισε την αξιολόγηση όταν έπρεπε και τώρα οι Έλληνες καλούνται να πληρώσουν με φοροκαταιγίδα και περικοπές συντάξεων το κόστος των καθυστερήσεων, που ξεπερνά τα 5,5 δισ. ευρώ;
7. Γιατί τρεις ημέρες μετά τις σχετικές αποκαλύψεις, δεν βεβαιώνει επίσημα ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή κρατικών υπηρεσιών στην υποκλοπή, ώστε να μη διασύρεται διεθνώς και να μη στοχοποιείται η χώρα;».
Στοίχημα το άνοιγμα στην κοινωνία
Την ίδια ώρα πάντως με τη μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση, στη Νέα Δημοκρατία, μετά και την εκλογή των συνέδρων, βάζουν προσω ολοταχώς τις μηχανές για το επερχόμενο Συνέδριο της 22ας Απριλίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού για την ηλεκτρονική πλατφόρμα δράσης «Συμμετέχω στη Ν.Δ.», χάραξε τον οδικό χάρτη της γαλάζιας παράταξης και έθεσε το στοίχημα της μαζικής συμμετοχής των πολιτών. “Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να αποκαταστήσει τη σχέση της με την κοινωνία και με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου” σημειώνει χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ.
Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, εδραιωμένη είναι η άποψη στο γαλάζιο στρατόπεδο ότι η ΝΔ είναι κοντά όχι μόνο σε μία διαφαινόμενη πολιτική νίκη, αλλά σε «πολιτική κυριαρχία». «Είμαστε σε μια καλή πολιτική συγκυρία για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά σε μια πολύ προβληματική συγκυρία για τον τόπο. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχουμε καταφέρει μια σημαντική διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μονίμως θα διευρύνεται. Η κατάσταση, όμως, στην κοινωνία είναι δραματική. Απέναντι, λοιπόν, σε αυτή την πραγματικότητα, εμείς απαντούμε με ευθύνη, αλλά και με μαζική συμμετοχή», ενώ έδωσε και το στίγμα των γαλάζιων προθέσεων: Στόχος είναι να φέρει τους πολίτες, με τις ιδέες και τις προτάσεις τους, πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία.
«Η δράση “συμμετέχω”, που ανακοινώνεται σήμερα είναι ένα ακόμη βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση. Σε μια εποχή μεγάλης ασφυξίας και μιας κυβέρνησης η οποία περιορίζεται σε μια κλειστή παρέα, εμείς ανοίγουμε τις πόρτες της Νέας Δημοκρατίας, σε όλες και όλους όσοι θέλουν να βοηθήσουν σε αυτήν τη δημιουργική προσπάθεια. Αυτό είναι και το νόημα της πρωτοβουλίας μας», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναπτύσσοντας αναλυτικά τη λειτουργία της νέας δράσης, ο αναπληρωτής γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης είπε τα εξής: «Μέσα από τη δράση “Συμμετέχω στη Ν.Δ.” ενεργοποιούμε τη συμμετοχή και τη δράση όχι μόνο των μελών, αλλά κυρίως όλων των ενεργών πολιτών. Των ανθρώπων της γνώσης. Των ανθρώπων της παραγωγής. Των ανθρώπων της αριστείας. Μέσα από το symmetexw.nd.gr, φέρνουμε τους πολίτες σε επαφή με τις Γραμματείες της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες αποτελούν τον οργανωτικό ιστό της παράταξής μας. Βάζουμε την κοινωνία στο πυρήνα της διαδικασίας του policy making. Δεν παράγουμε πολιτική ερήμην της. Δεν αναζητούμε βουβά κομματικά ακροατήρια. Αναζητούμε ενεργούς πολίτες που θέλουν να ακουστούν. Το πρωτοποριακό αυτής της δράσης είναι ότι καλούμε τους πολίτες στο Συνέδριό μας, με την ιδιότητα του Θεματικού Συνέδρου. Και τους καλούμε να συμμετέχουν στο πρόγραμμα παράλληλων συζητήσεων του 10ου Τακτικού Συνεδρίου και να συζητήσουμε – συνδιαμορφώσουμε τις πολιτικές μας».