Στη συνεδρίαση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών μίλησε το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτακης, ο οποίος έκανε λόγο για έλλειψη πολιτικής σταθερότητας η οποία «δυσχεραίνει την προσέλκυση επενδύσεων παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η έλλειψη ρευστότητας, το φορολογικό και η γραφειοκρατία, πλήττουν τις επιχειρήσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα πολιτευθεί με διαφορετική φιλοσοφία, λέγοντας αλήθειες έστω και αν δεν ακούγονται ευχάριστα, όπως είπε. «Η κυβέρνηση υφίσταται τις συνέπειες του γεγονότος ότι υποσχέθηκε πράγματα που δεν μπορούσε να υλοποιήσει, η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτήν την τακτική» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, υπογράμμισε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται στη δίνη μιας κρίσης υπερχρέωσης, πίστης και ζήτησης. Πρόσθεσε ότι το κράτος έχει κηρύξει και πάλι στάση πληρωμών προς τους προμηθευτές, ενώ επανέλαβε την αντίθεσή του για το ασφαλιστικό και ζήτησε κατά τη διαμόρφωση των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ληφθούν υπ’ όψιν οι προτάσεις του ΕΒΕΑ.
Για την αύξηση της φορολογίας τόνισε ότι οδηγεί σε κύμα επιχειρηματικής μετανάστευσης, «το οποίο δεν γίνεται πλέον για λόγους ανταγωνιστικότητας, αλλά για λόγους επιβίωσης». Τέλος, ζήτησε μείωση φορολογικών συντελεστών, αποκατάσταση συνθηκών εύρυθμης λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, για να ανακάμψει η οικονομία.
«Η κυβέρνηση υφίσταται τις συνέπειες του γεγονότος ότι υποσχέθηκε πράγματα που δεν μπορούσε να υλοποιήσει, η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτήν την τακτική» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ από την πλευρά του.
Ο κ. Μίχαλος μιλώντας για το Ασφαλιστικό και τη φορολογία τόνισε ότι: «Το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό καθομολογουμένως όχι μόνο δεν επιλύει το πρόβλημα αλλά αντίθετα προσθέτει προβλήματα, καθώς αντιμετωπίζει αποσπασματικά το ζήτημα. Για να διασωθεί το ασφαλιστικό πρωτίστως πρέπει να υπάρξει μεγέθυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Ούτε η δραματική περικοπή συντάξεων ούτε η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών δίνουν λύση. Αντίθετα, υπονομεύουν τη ζήτηση αλλά και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
-Με αυτή τη λογική, το ΕΒΕΑ έχει ήδη διατυπώσει συγκεκριμένη πρόταση, με βάση τις πρακτικές που ακολούθησαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Οι προτάσεις μας, όπως και η μελέτη στην οποία στηρίζονται, είναι βεβαίως στη διάθεσή σας. Και ελπίζουμε ότι θα ληφθούν υπόψη κατά τη διαμόρφωση των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
-Έχουμε από την άλλη τη φορολογία. Για το 2016 περιμένουμε μια καταιγίδα νέων φόρων και αυξήσεων:
-Αύξηση προκαταβολής φόρου στο 75% για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις προσωπικές εταιρείες, τα σωματεία, τα ιδρύματα κ.ο.κ. Και για το 2017 προβλέπεται ο συντελεστής να πάει στο 100%.
-Αύξηση του φόρου εισοδήματος στο 29% για τις ανώνυμες εταιρείες, ΕΠΕ, ΙΚΕ κ.ο.κ.
-Αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης
-Κατάργηση της έκπτωσης 2% για την εφάπαξ καταβολή του φόρου
-Κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου
-Κατάργηση της έκπτωσης 20% στον ΕΝΦΙΑ, που ίσχυε για ορισμένες κατηγορίες ακινήτων.
– Αυτό που καταφέρνουν με τη φορολογία τι είναι; Να σκοτώνουν ό,τι πάει καλά, ό,τι αναπτύσσεται και ό,τι προσθέτει αξία στην οικονομία: αύξηση συντελεστών για τις επιχειρήσεις, φόρος στην κατανάλωση κρασιού, επιβάρυνση του τουρισμού – και τώρα σχεδιάζονται και νέοι φόροι στη ναυτιλία. Ποιος θα μείνει, τελικά, να παράγει σε αυτή τη χώρα; Γιατί να δραστηριοποιηθεί και γιατί να επενδύσει σήμερα κάποιος εδώ;»