«Σκοπός της Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής είναι ο συντονισμός και η αποτελεσματική διαχείριση της επικοινωνίας της κυβέρνησης με την κοινή γνώμη και η προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Υπογράμμισε, μάλιστα ότι το Συμβούλιο Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής απηχεί την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση να επικοινωνήσει με την κοινή γνώμη άλλων χωρών και σημείωσε ότι τον τελευταίο καιρό τα στελέχη των Γραφείων Τύπου δίνουν μάχη να επικοινωνήσουν τη θέση της Ελλάδας.
«Η κοινή γνώμη των άλλων χωρών, ασκεί κι αυτή με την σειρά της πίεση στις κυβερνήσεις», έσπευσε να επισημάνει σε αυτό το σημείο ο υπουργός Επικρατείας, προκειμένου να καταδείξει τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση να δημιουργήσει δίαυλο επικοινωνίας και ενημέρωσης με την κοινή γνώμη σε άλλες χώρες, ιδίως αυτή την περίοδο που η χώρα μας δίνει μάχη για τη σταθεροποίηση της κατάστασης, την έξοδο από την κρίση, την ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας.
Το ζήτημα της συγκρότησης του Συμβουλίου Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής συζητήθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, καθώς ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Ιωάννης Σαρίδης, προέβαλλε σοβαρές ενστάσεις και αντιρρήσεις για τη σύνθεση και τον σκοπό του Συμβουλίου. Ειδικότερα, ο βουλευτής κατήγγειλε ότι δεν υπάρχει πρόνοια για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στο εν λόγω Συμβούλιο. Η απάντηση του υπουργού Επικρατείας ήταν πως η κυβέρνηση είναι εκείνη, η οποία, με βάση το Σύνταγμα, έχει την ευθύνη άσκησης της πολιτικής στη χώρα, ωστόσο δήλωσε ανοιχτός σε προτάσεις από τα κόμματα. «Βεβαίως είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε καινούργιες ιδέες για το πώς μπορεί να συντονιστούν και να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι ανθρώπινοι πόροι, διότι η χώρα βρίσκεται σε μία κατάσταση, όπου πρέπει να δοθεί αγώνας για να γίνει, από παράδειγμα οικονομικής κατάρρευσης, παράδειγμα ανάκαμψης. Και εδώ η συμβολή όλων των κομμάτων θα μπορούσε να είναι χρήσιμη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.
Ανέφερε, δε, ότι η κυβέρνηση δεν πρωτοτυπεί με τη συγκρότηση του Συμβουλίου Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής, υπενθυμίζοντας ότι αντίστοιχες δομές υπάρχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Ειδικά για το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως σημείωσε, υπάρχει το σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής, το οποίο ανακοινώνεται και υλοποιείται από την Υπηρεσία Επικοινωνιών της κυβέρνησης.
Για τη δημοσιογραφική διαμεσολάβηση, ο κ. Παππάς τόνισε ότι εξειδικεύει τη δημόσια διπλωματία και τη διπλωματία των ΜΜΕ. Στις αιτιάσεις του βουλευτή ότι το όλο εγχείρημα οδηγεί σε «βόλεμα ημετέρων» και ότι παρέχονται υπερεξουσίες σε δημοσιογράφους που θα στελεχώσουν τον συγκεκριμένο τομέα, «χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια και προσόντα», ο υπουργός απάντησε ότι για πρώτη φορά προσδιορίζονται αναλυτικά τα κριτήρια και η μοριοδότηση, βάσει των οποίων μπορεί να καταλάβει κάποιος τις συγκεκριμένες θέσεις. «Δεν είναι αγνώστου προελεύσεως και αγνώστου ταυτότητας, θα υπάγονται στις υπηρεσίες τους και δεν τους παραδίδεται, βεβαίως, η εξωτερική πολιτική» είπε χαρακτηριστικά, όπως δεν παραδίδεται η εξωτερική πολιτική στους στρατιωτικούς ακόλουθους, ούτε στους ακόλουθους του υπουργείου Παιδείας. Σημείωσε δε, ότι η κυβέρνηση θα ανέμενε κριτική γιατί έχει καθυστερήσει η δημιουργία του Συμβουλίου Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής και όχι γιατί αυτό συγκροτείται.
Ο κ. Παππάς, αξιοποίησε τη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια, προκειμένου να κάνει ειδική αναφορά σε άρθρο της «Καθημερινής», κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, στην Αθήνα, το οποίο ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση, με το σκεπτικό ότι η «Ελλάδα έχει γίνει μονάδα μέτρησης καταστροφών». Αυτό το άρθρο επικαλείται δημοσίευμα σε εφημερίδα της Νότιας Αφρικής, το οποίο έθετε ως ερώτημα «αν η Κένυα είναι η Ελλάδα της Αφρικής». «Έρχεται, λοιπόν, η Ελλάδα ως μέτρο οικονομικής καταστροφής και θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι για να κάνουμε την Ελλάδα πρότυπο ανάκαμψης και Δημοκρατίας» υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη χώρα με σύγχρονο κράτος, φυσικό κάλλος και παραγωγικό ιστό, η οποία μπορεί να προσφέρει στους πολίτες της αυτό που τους αξίζει.