Η εφαρμογή του μέτρου του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση δεν είναι αποτελεσματικό και χτυπά τα λαϊκά στρώματα, εκτίμησε ο γενικός γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, μιλώντας σήμερα το πρωί στο Mega.
Ο κ. Ρήγας μίλησε για λάθος μέτρο εξηγώντας ότι «το 23% στην εκπαίδευση χτυπάει τα παιδιά κυρίως των λαϊκών τάξεων. Αυτά πάνε φροντιστήριο, που δεν μπορούν να κάνουν ιδιαίτερα. Έτσι όπως είναι το εκπαιδευτικό σύστημα αυτή τη στιγμή δεν μπορούν αυτά τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα για τις εισαγωγικές εξετάσεις».
Το σημαντικότερο, επισήμανε ο γ.γ. της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, είναι «ότι το 23% δεν θα έχει οικονομικά αποτελέσματα. Θα υπάρξει φοροδιαφυγή, δεν θα μπορέσουν να αντέξουν οι επιχειρήσεις, θα κλείσουν, θα υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων και ταυτόχρονα θα αρχίσει το μαύρο χρήμα. Άρα φοροδιαφυγή, κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα».
Αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης, σημείωσε ότι «δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης, είναι μια πίεση» και γι’ αυτό το μέτρο είναι «παγωμένο» και αναζητούνται ισοδύναμα.
Ερωτηθείς να σχολιάσει τα ρεπορτάζ που μιλούν για 0% στα νηπιαγωγεία, ΙΕΚ, ωδεία κ.α., 11% στα φροντιστήρια και 23% στα ιδιωτικά σχολεία, ο κ. Ρήγας αρνήθηκε να απαντήσει λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει νόημα. Και εκτίμησε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψιν, στην όποια απόφαση, κοινωνικά και παιδαγωγικά θέματα.
Δεν υπάρχει διχασμός, μέσα στο κόμμα, σημείωσε ο κ. Ρήγας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, λέγοντας ότι «καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά με τη βοήθεια του ελληνικού λαού» και επισημαίνοντας ότι ήταν «δύσκολες επιλογές, δεν είναι η συμφωνία το πρόγραμμά μας».
Στις σημερινές συνεδριάσεις των οικονομικών επιτελείων θα συζητηθούν θέματα για την ανάπτυξη και για το ΕΣΠΑ με στόχο να υπάρξει δυνατότητα και ανακούφιση αρχικά της οικονομίας. «Η ευαισθησία υπάρχει και στην κυβέρνηση. Για να φτάσουμε εδώ, δεν φτάσαμε έτσι, κάναμε μια επιλογή», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, επισήμανε ότι «είναι θέμα, η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμμα της αντιπολίτευσης έχουν υπαρξιακό πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Κληθήκαμε υπογράψαμε μια συμφωνία, επιμένανε, και τότε στο δημοψήφισμα για το ναι και σήμερα να αντιλαμβάνονται αλλιώς τα πράγματα». «Άρα αυτή την επιλογή εμείς δεν την κάναμε με ελαφριά καρδιά, ξέραμε τι είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Καλώς ή κακώς κριθήκαμε», πρόσθεσε.