Πολιτικό μενού

Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Πολλά και διάφορα θα δούμε τις επόμενες ημέρες, καθώς έχει αρχίσει η προετοιμασία για τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με βουλευτές της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ προχωράει με πολλά προβλήματα στην εσωκομματική διαδικασία εκλογής, αλλά το ερώτημα είναι εάν θα κάνει ή όχι κόμμα ο Στέφανος Κασσελάκης. Και την ίδια στιγμή στο ΠΑΣΟΚ αναμένουμε τις αλλαγές σε πρόσωπα στο κεντρικό κομματικό σύστημα και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Μητσοτάκης με βουλευτές

Μετά τα όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα με τις συνεχείς παρεμβάσεις των βουλευτών της ΝΔ, έρχεται η ώρα τους για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό. Μου είπαν ότι έχει αρχίσει και γίνεται ο προγραμματισμός για τις πρώτες συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με βουλευτές, ανά δεκάδες ή δεκαπεντάδες και θα ομαδοποιηθούν ανά περιφέρεια. Ο πρωθυπουργός θέλει αυτές οι επαφές να ξεκινήσουν άμεσα και να επιστρέψουν όλα σε μια καθημερινότητα.

Επικοινωνιακή αντεπίθεση

Σε μια χρονική στιγμή που κάποιοι βουλευτές της ΝΔ «ψάχνονται» με ερωτήσεις, θα ξεκινήσει επικοινωνιακή αντεπίθεση με τελικό στόχο την προβολή του κυβερνητικού έργου. Μια από τις πρώτες κινήσεις είναι και η σημερινή εκδήλωση για τον παραγωγικό μετασχηματισμό που θα ανακοινώσει ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσία του πρωθυπουργού. Η εκδήλωση θα γίνει στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου και η κεντρική απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να ενισχυθεί η εικόνα πως τέτοιες κινήσεις βοηθούν για αύξηση των θέσεων εργασίας, κ.λπ.

Κυβερνητικό κλιμάκιο ξανά στον Έβρο

Δεκαοκτώ ημέρες μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στην Ορεστιάδα, όπου παρουσιάστηκε συνοδεία υπουργών το σχέδιο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης του πληττόμενου Έβρου, νέο κυβερνητικό κλιμάκιο θα επισκεφθεί σήμερα την περιοχή για να κάνει αυτοψία στην πρόοδο των εργασιών που έχουν προγραμματιστεί. Έτσι οι Θανάσης Κοντογεώργης, Νίκος Ταχιάος και Χρήστος Τριαντόπουλος θα πραγματοποιήσουν αυτοψία στα έργα της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης μαζί με τον δήμαρχο της πόλης και στη συνέχεια θα έχουν συνάντηση εργασίας με τον περιφερειάρχη. Στη συνέχεια θα επισκεφθούν τον σταθμό της Αλεξανδρούπολης επ’ ευκαιρία της επαναλειτουργίας της επιβατικής γραμμής Αλεξανδρούπολη – Ορεστιάδα – Ορμένιο, ενώ το απόγευμα το κυβερνητικό κλιμάκιο θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανασυγκρότησης στο Σουφλί. Το μήνυμα που έχει στείλει ο πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρο: τις κυβερνητικές ανακοινώσεις ακολουθούν οι επιτόπιοι έλεγχοι, ώστε τα λόγια να γίνονται έργα.

Τα γραφεία Κασσελάκη

Πολύ μεγάλος ντόρος γίνεται για την πληροφορία ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει νοικιάσει γραφεία και μάλιστα πολλά τετραγωνικά στην οδό Πειραιώς. Πολλά έμπειρα στελέχη που ξέρουν πρόσωπα και πράγματα στα παρασκήνια του ΣΥΡΙΖΑ, μου είπαν: «Ναι, τα νοίκιασε για τις εσωκομματικές εκλογές, αλλά αυτή θα είναι η έδρα για το μέλλον». «Τι εννοούμε μέλλον;», ρώτησα. Και μου είπαν ότι ο Στ. Κασσελάκης, εάν δει ότι τελικά δεν θα του βγει το σενάριο να ανατρέψει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που τον αποκλείει από τις εκλογές, θα προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος. Ε, το κόμμα θα έχει έδρα στην οδό Πειραιώς.

Ετοιμάζονται ανεξαρτητοποιήσεις

Και δεν είναι μόνο τα γραφεία του Κασσελάκη που ετοιμάζονται, αλλά μαθαίνω ότι έχει κλειδώσει και η απόφαση τουλάχιστον πέντε βουλευτών να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν δεν είναι υποψήφιος. Μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω από το ΠΑΣΟΚ που θα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση και αυτό θα φέρει σίγουρα κλυδωνισμούς στο κόμμα.

Ποιοι φεύγουν

Σας ανέφερα για πέντε βουλευτές. Ποιοι είναι αυτοί; Ο Ευάγγελος Αποστολάκης που δεν μιλάει το τελευταίο διάστημα και έχει εξαφανιστεί επί της ουσίας. Ο Πέτρος Παππάς που δίνει μάχες για τον Στ. Κασσελάκη στα ΜΜΕ. Η γ.γ. της Κ.Ο., Θεοδώρα Τζάκρη, και η Κυριακή Μάλαμα. Μου είπαν για την Έλενα Ακρίτα, βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Για την τελευταία κρατάω τις επιφυλάξεις μου.

Στο Πειθαρχικό Όλγα, Ζαχαριάδης και Γκλέτσος

Αστείρευτοι είναι στον ΣΥΡΙΖΑ με όσα γίνονται, καθώς η Επιτροπή Δεοντολογίας, δηλαδή το Πειθαρχικό, έχει να ασχοληθεί με άλλες τρεις περιπτώσεις πλην Στ. Κασσελάκη. Ποιες; Μια καταγγελία κασσελίστας για Απόστολο Γκλέτσο και άλλη μια για Όλγα Γεροβασίλη και Κώστα Ζαχαριάδη. Έμαθα ότι για σπάσιμο η Επιτροπή θα ασχοληθεί με τις υποθέσεις και πλάκα θα έχει να τους παραπέμψει στην Κεντρική Επιτροπή. Να θυμίσω ότι στην ΚΕ έχουν πλειοψηφία οι κασσελίστας.

Η ώρα της Δούρου

Μαθαίνω ότι πολλές πιέσεις δέχεται η Ρένα Δούρου για να είναι υποψήφια πρόεδρος, εάν τελικά δεν είναι στη μάχη για την προεδρία ο Στέφανος Κασσελάκης. Προφανώς δεν υπάρχει κάποια συμφωνία των δύο, αλλά πολλοί κασσελίστας θεωρούν ότι θα ήταν μια καλή λύση για την προεδρία του κόμματος, αν και ο Στ. Κασσελάκης σκέπτεται, όπως προανέφερα, την ίδρυση του νέου κόμματος.

Το… όλον ΠΑΣΟΚ στον γάμο Δούκα

Μπορεί ο Χάρης Δούκας να μην εκλέχθηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά το απόγευμα του Σαββάτου κατάφερε να φέρει κοντά του το σύνολο του κόμματος. Στον γάμο του στη Θήβα, βρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, και οι συνυποψήφιοί του, Παύλος Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου, αλλά και πλήθος στελεχών και δημοτικών και διαμερισματικών συμβούλων. Ευχές από τη στήλη να ζήσει το ζεύγος, τον γάμο των οποίων ευλόγησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και συντοπίτης της νύφης, Ιερώνυμος και ο τοπικός Μητροπολίτης.

Μεγάλες δόξες για τη Θήβα

Τα γιορτινά έβαλε, λοιπόν, η πόλη της Θήβας και να σας πω τι είδα, αν και έφθασα καθυστερημένος στη κεντρική πλατεία της πόλης όπου τελέστηκε το μυστήριο – τέτοιες δόξες η πόλη είχε καιρό να ζήσει. Και επειδή γνωρίζω την πόλη καλά, είχα πολλά χρόνια να δω τόσο κόσμο. Από τους υποψήφιους προέδρους των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ ήταν όλοι εκεί εκτός από τον Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος είχε ανειλημμένη υποχρέωση και δεν μπόρεσε να παρευρεθεί. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήρθε κατευθείαν από την κηδεία της Βάσως Παπανδρέου και μπήκε από την πίσω πόρτα της εκκλησίας, για να προλάβει την τέλεση του γάμου.

Λιτό νυφικό, πλούσιος μπουφές

Και επειδή είπα να σας κάνω λίγο gossip, θα σας πω ότι ξεχώρισα το νυφικό της νύφης το οποίο ήταν λιτό και απλό και αυτό που άκουσα από όλους τους παρευρισκόμενους ήταν μόνο καλά λόγια για τη συγκεκριμένη επιλογή. Επίσης τρομερός ο στολισμός των λουλουδιών στην εκκλησία. Ο Χάρης Δούκας από την άλλη, φόρεσε σμόκιν στον γάμο, ενώ στο γλέντι τον είδα με γραβάτα. Πάντως κάτι πρέπει να γίνει στην πόλη της Βοιωτίας με το πάρκινγκ, αν και για αυτό είχαν μεριμνήσει οι νεόνυμφοι. Φεύγοντας από εκεί κατευθύνθηκα προς τις Αφίδνες, όπου έγινε το γλέντι σε ένα υπέροχο κτήμα. Κόσμος πολύς και, για να σας δώσω ένα δείγμα, σας λέω ότι είχε ογδόντα ροτόντες που στη καθεμία καθόντουσαν 12 άτομα, άρα να υπολογίζετε στα 1.000 άτομα. Όσον αφορά το φαγητό, το είχε αναλάβει το Δειπνοσοφιστήριον και έχω να σας πω ότι είχε από γουρουνοπούλα μέχρι γαρίδες. Έφαγα τρομερό τορτελίνι και ριζότο, για να είμαι ειλικρινής. Τούρτα δεν έφαγα, αν και η νύφη μου είπε ότι πρέπει να δοκιμάσω επειδή ήταν εξαιρετική.

Πολιτικά πηγαδάκια

Είδα πολλά και διάφορα πολιτικά πηγαδάκια, από τον Παύλο Χρηστίδη μέχρι τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, στελέχη από όλη την Ελλάδα που στήριξαν τον Χάρη Δούκα και αρκετούς δημοσιογράφους. Όλοι ρωτούσαν αν θα κάνει άνοιγμα ο Νίκος Ανδρουλάκης προς τους άλλους υποψηφίους και αν οι πρώτες δημοσκοπήσεις θα έχουν το νούμερο δύο μπροστά. Πήγα να κάνω πηγαδάκι με τον δήμαρχο, αλλά μάταια. Όλοι τον είχαν περικυκλώσει για να του ευχηθούν και να βγάλουν φωτογραφίες, με συνέπεια να μην μπορεί να χαρεί ούτε τον γάμο του. Τώρα θα μου πείτε αυτή ήταν η χαρά του, να δέχεται ευχές. Το ζευγάρι έμαθα ότι πήγε σπίτι του στις επτά το πρωί, ενώ σχολιάστηκε θετικά ότι στην πρόσκληση γάμου δεν είχαν λίστα δώρων ούτε τραπεζικό λογαριασμό.

Στη μνήμη της Φώφης

Πέρασαν τρία χρόνια από την ημέρα που πέθανε η Φώφη Γεννηματά, ένα πρόσωπο που ανέβασε το ΠΑΣΟΚ με τις κινήσεις της σε μια περίοδο που κινούνταν στο 4-5%. Στο Α’ Νεκροταφείο χθες έγινε το ετήσιο μνημόσυνό της. Εκεί εκτός από την οικογένειά της, σύζυγο, παιδιά και την αδελφή της, ήταν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, από τον Νίκο Ανδρουλάκη έως και τον Χάρη Δούκα. Το ενδιαφέρον ήταν η παρουσία του υποψήφιου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, που συζητήθηκε.

Το «αντίο» στη Βάσω

Το Σαββατοκύριακο είχαμε και τρίτο κοινωνικό γεγονός, ένα ακόμα δυσάρεστο, την εξόδιο ακολουθία για την άλλοτε πανίσχυρη υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου. Η κηδεία της έγινε στα Βαλιμίτικα Αιγίου, όπου βρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο Ν. Ανδρουλάκης, ο Π. Γερουλάνος, η Άννα Διαμαντοπούλου, κ.ά. Από τον ΣΥΡΙΖΑ είδα τον πρώην υφυπουργό, Νίκο Τόσκα, μια παρουσία που σχολιάστηκε θετικά, αλλά και τον Στέφανο Τζουμάκα που μπορεί να είναι σε απόσταση με το κόμμα από την εκλογή Κασσελάκη και μετά, αλλά πήγε και τίμησε τη Βάσω Παπανδρέου με την οποία είχε πολύ καλή σχέση. Καλό της ταξίδι.

Οι αλλαγές Ανδρουλάκη

Και να πάμε και στα αμιγώς πολιτικά θέματα του ΠΑΣΟΚ, καθώς φθάνουμε στην ώρα των αλλαγών από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Οι επαφές που ξεκίνησαν από χθες το απόγευμα, ολοκληρώνονται σιγά σιγά για να ανακοινωθούν, όπως μαθαίνω, πιθανότατα αύριο. Θα γίνει αξιοποίηση Π. Γερουλάνου, Άννας Διαμαντοπούλου, ενώ και ο Χ. Δούκας θα συμμετέχει σε κεντρικό πολιτικό όργανο. Αν γίνουν όλα αυτά, θα μιλάμε για την απόλυτη εξωστρέφεια του εσωστρεφή Ανδρουλάκη. Στον Παύλο Γερουλάνου, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος του πρότεινε τη θέση του πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Θα υπάρχει και η λειτουργία του Πολιτικού Κέντρου, δηλαδή κάτι σαν πρωινός καφές όπου θα συνεδριάζει μια με δυο φορές την εβδομάδα και θα συμμετέχουν σε αυτό και στενοί συνεργάτες του Ν. Ανδρουλάκη, αλλά θα έχει και διευρυμένη σύνθεση. Αν γίνουν όλα αυτά, μιλάμε για την απόλυτη εξωστρέφεια του εσωστρεφή Ανδρουλάκη – που μάλλον φαίνεται να έλαβε το μήνυμα των εκλογών, παρά τη νίκη του.

Βουλευτής του ΚΚΕ στις αμερικανικές εκλογές

Πέντε έλληνες βουλευτές ετοιμάζουν βαλίτσες για τις ΗΠΑ, με αφορμή τις επικείμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Μεταβαίνουν, όπως μαθαίνω, στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού στο πλαίσιο της συμμετοχής τους ως παρατηρητές του ΟΑΣΕ (Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη). Η ελληνική αποστολή θα απαρτίζεται από τον βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Μαρκόπουλο, και θα πλαισιώνεται από τους έτερους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, Θόδωρο Καράογλου και Μαρία Αντωνίου. Ο τέταρτος βουλευτής αναμένεται, όπως μου λένε, να είναι ο Σωκράτης Φάμελλος, εκτός εάν οι εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ τον κρατήσουν στην Αθήνα, οπότε ο «τυχερός» θα είναι κάποιος άλλος συνάδελφός του από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ενδιαφέρον όμως έχει και το γεγονός ότι ο πέμπτος βουλευτής θα προέρχεται από το ΚΚΕ – αναμένουμε το όνομά του. Προφανώς και η συμμετοχή ενός μέλους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κομμουνιστικού κόμματος σε μια τέτοια αποστολή δεν περνά απαρατήρητη.

Άνοιξε η πόρτα του Σκλαβενίτη στην Κύπρο

Το τυπικό «ok» έδωσε η κυπριακή Επιτροπή Ανταγωνισμού στον Σκλαβενίτη για την εξαγορά των καταστημάτων της κυπριακής αλυσίδας, Παπαντωνίου. Πρόκειται για μία κίνηση που ουσιαστικά δίνει και τυπικά το πρόκριμα στον ελληνικό όμιλο σούπερ μάρκετ να διευρύνει το εκτόπισμά του στην κυπριακή αγορά, έχοντας ήδη στο δυναμικό του 18 καταστήματα ως «προίκα» από την εξαγορά του Μαρινόπουλου. Ο Σκλαβενίτης μπαίνει έτσι με μεγαλύτερες αξιώσεις, διεκδικώντας εμφανώς πλέον μερίδιο από τους δύο πρώτους Lidl και Άλφαμεγα στη συγκεκριμένη αγορά και επιδιώκοντας να καταστεί κυρίαρχος και εκεί μετά την Ελλάδα, όπου ήδη έχει μεγάλη διαφορά από τους δύο ανταγωνιστές του, ΑΒ και Lidl.

Ο Καρώνης και τα δικαστήρια

Πολύ στενή σχέση φαίνεται ότι διατηρεί ο συνιδρυτής της Viva, Χάρης Καρώνης, με τις δικαστικές αίθουσες. Έτσι, μετά τη δικαστική διαμάχη με την JP Morgan για το ποσοστό συμμετοχής και τα δεδομένα στην εταιρεία μετά την εξαγορά του 49% από τον παγκόσμιο κολοσσό, τη διαμάχη με τις εταιρείες του ομίλου Olympia του Πάνου Γερμανό, Entersoft και Soft One, έρχεται μία ακόμα δικαστική αντιπαράθεση. Αυτή τη φορά με την εταιρεία Viagogo, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ανταλλαγής και πώλησης εισιτηρίων από τους χρήστες για διάφορες εκδηλώσεις. Να σας θυμίσω απλά ότι η more.com συμφερόντων της Viva είναι αυτή που κρατάει τα ηνία στις πωλήσεις εισιτηρίων για χιλιάδες θεάματα ετησίως. Επομένως μήπως βλέπει ανερχόμενο ανταγωνιστή ο Καρώνης και θέλει να περιχαρακώσει το δημιούργημά του;

Η νέα εποχή της Ιντρακάτ

Με ενδιαφέρον ακούω την εκδήλωση που ετοιμάζει ο Αλέκος Εξάρχου, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ιντρακάτ για να παρουσιάσει το όραμα και τη νέα εποχή του ομίλου για τα επόμενα χρόνια. Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα και ο Εξάρχου θέλει να δώσει ένα στίγμα των προθέσεων του Ομίλου. Τόπος συνάντησης θα είναι το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στον Ταύρο.

Τα 16 δισεκατομμύρια των κατασκευαστικών

Άνθρωπος της αγοράς που συνάντησα πριν από λίγες ώρες, μου έλεγε ότι το συνολικό ανεκτέλεστο έργο που έχουν αυτή τη στιγμή οι τέσσερις μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι Άβαξ, Άκτωρ – Ιντρακάτ, Τέρνα και ΜΕΤΚΑ, θα παραμείνει κατά ένα μεγάλο ποσοστό ανεκτέλεστο. Ο ίδιος θεωρεί ότι τα έργα που έχουν υπογράψει έχουν διογκωθεί τόσο, που πλέον είναι σχεδόν αδύνατον να εκτελεστούν σύντομα – και μου ανέφερε ότι σε ετήσια βάση αυτή τη στιγμή με το ζόρι εκτελούνται έργα που υπερβαίνουν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πόσο νοικιάζουν η Dimand και η Prodea στον Πύργο

Η αρχική στόχευση από Dimand και Prodea όταν αποφάσισαν ότι θα επενδύσουν στον Πύργο του Πειραιά για να του δώσουν ζωή και να τον παρουσιάσουν στην αγορά ακινήτων, ήταν να δώσουν μίσθωμα στα 17 ευρώ. Ωστόσο τα δεδομένα άλλαξαν στην πορεία και, όπως μαθαίνω, όσοι κλείνουν γραφεία στον Πύργο κινούνται περίπου στα 20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Την ίδια ώρα σε ένα άλλο μεγάλο κατασκευαστικό έργο, στο παλιό εργοστάσιο της Kodak, που συνεπενδύουν η Noval της οικογένειας Στασινόπουλου και η Brook LaneCapital, το μίσθωμα αγγίζει κατά τις πληροφορίες μου τα 35 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, μίσθωμα που αποτελεί ρεκόρ για γραφεία. Ωστόσο το κατασκευαστικό κόστος και τα δεδομένα της αγοράς είναι τέτοια, που έχουν οδηγήσει και σε αύξηση των ενοικίων από τους επενδυτές, για να μπορέσει να «βγει» κάποια στιγμή η επένδυση που πραγματοποιούν.

Τελευταίες πινελιές στην PwC

Στις τελικές λεπτομέρειες βρίσκεται η ολοκλήρωση του κτιρίου γραφείων της PwC λίγο κάτω από το «δαχτυλίδι» της Κηφισίας. Το κτίριο έχει τελειώσει ως προς τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά κατά μεγάλο ποσοστό και αυτή την περίοδο γίνονται τα φινιρίσματα για να παραδοθεί στη μισθώτρια εταιρεία – κολοσσό στον τομέα του auditing και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, την PwC. Σας θυμίζω ότι ιδιοκτήτρια του συγκεκριμένου ακινήτου είναι η Eurobank.