Οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Νότου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα θα βρεθούν σήμερα στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην Πάφο εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται και με την ΕΕ να αναζητεί κοινό βηματισμό στο μεταναστευτικό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το παρών στη Σύνοδο Κορυφής της MED9 και θα παρουσιάσει τις θέσεις της Ελλάδας στους συνομιλητές του.
Ο πρωθυπουργός θα έχει και κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας με το Μεσανατολικό να έχει δεσπόζουσα θέση στις συζητήσεις των δύο ηγετών όπως και το μεταναστευτικό. Η Ιορδανία η οποία βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών ανάμεσα σε Ισραήλ, Λίβανο και Ιράν έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα γίνει «εναλλακτική πατρίδα» για πρόσφυγες από την Παλαιστίνη, καθώς είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη ενώ τηρώντας μια πιο διαλλακτική στάση έχει ξεκαθαρίσει ότι καμία χώρα δεν μπορεί να ωφεληθεί από την τρέχουσα κλιμάκωση.
Η σημερινή είναι η πρώτη Σύνοδος Ευρωπαίων ηγετών πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (16-18 Οκτωβρίου).
Η συμμαχία 9 μεσογειακών κρατών μελών της Ε.Ε. (Ελλάδα, Κροατία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία) εκτός από το μεταναστευτικό θα ασχοληθεί με την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, την έκθεση Draghi και τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, ενώ θα τεθούν και οι προτεραιότητες του νέου θεσμικού κύκλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ως προς το μεσανατολικό και με την διεθνή κοινότητα να αγωνιά για το είδος της «απάντησης» του Ισραήλ στην επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι χρειάζεται συντονισμός του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και θα επαναλάβει τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό καλώντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
«Η κλιμάκωση του πολέμου θα έχει αναπόφευκτα συνέπειες ειδικά στο μεταναστευτικό»
Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές η κλιμάκωση του πολέμου θα έχει αναπόφευκτα συνέπειες ειδικά στο μεταναστευτικό το οποίο έχει επανέλθει στο προσκήνιο με αφορμή ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε με τη Γερμανία να είναι αρνητικός πρωταγωνιστής σε αυτό καθώς έχει προχωρήσει επί της ουσίας σε μονομερή κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν.
Η Ελλάδα ως χώρα πρώτης γραμμής έχει ξεκάθαρη θέση την οποία και θα επαναλάβει ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί θέμα ύψιστης σημασίας η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε και η ενίσχυση των χωρών πρώτης γραμμής.
Επίσης, θα τονίσει τη σημασία των επιστροφών και της συνεργασίας με τρίτες χώρες, αλλά και τη ανάγκη εφαρμογής του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Ως προς την ανταγωνιστικότητα μεγάλο ενδιαφέρον έχουν προκαλέσει στις χώρες μέλη της ΕΕ τα λεγόμενα της επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τα οποία αναμένεται να απασχολήσουν τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Νότου.
Η Γκεοργκίεβα κάλεσε την ΕΕ να μείνει ενωμένη και να διαφυλάξει τα επιτεύγματά της όπως η απαλλαγή από την εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και να καταβάλλει προσπάθειες για τη μείωση της γραφειοκρατίας, της διοικητικής αποτελεσματικότητας και να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη επιχειρήσεων που μπορούν να είναι ανταγωνιστικές.