Λίγο μετά τις 06:00 το πρωί της Τετάρτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατευθυνόταν στο αμαξοστάσιο του ΟΣΥ προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση στις συγκοινωνίες. Το πρόγραμμά του στη συνέχεια περιελάμβανε και την επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας. Οι συνεργάτες του τον ενημέρωσαν ότι ο βουλευτής Ηρακλείου και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, είχε πρωταγωνιστήσει σε επεισόδιο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και όχι μόνο αυτό, αλλά η επίθεση που πραγματοποίησε εναντίον υπαλλήλου είχε καταγραφεί και σε βίντεο που είχε αρχίσει να αναπαράγεται στα social media.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, εξοργίστηκε και ήδη είχε πάρει τις αποφάσεις του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από το Μέγαρο Μαξίμου επικοινώνησαν με τον βουλευτή, ο οποίος όμως δεν φαινόταν διατεθειμένος να διευκολύνει την κυβέρνηση και το κόμμα του.

Ακόμα και όταν όμως το βίντεο άρχισε να «παίζει» στα ενημερωτικά site αλλά και στις τηλεοράσεις, προκαλώντας την οργή των πολιτών για την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά ο κ. Αυγενάκης εκτίμησε ότι με μια συγγνώμη θα τελείωναν όλα.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός είχε ήδη ζητήσει να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και ενημερωνόταν διαρκώς.

Όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, είναι αξιοσημείωτο ότι o βουλευτής Ηρακλείου μέσα σε λιγότερο από μία ώρα προχώρησε σε μπαράζ τηλεφωνικών παρεμβάσεων σε τηλεοπτικούς σταθμούς με εμφανή στόχο να αλλάξει το κλίμα μόνο που με αυτή του την τακτική χειροτέρευε την κατάσταση προκαλώντας ακόμα περισσότερο το κοινό αίσθημα.

Η διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ήταν μονόδρομος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού ολοκλήρωσε και την επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας και ενώ εκκρεμούσε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Λετονίας στο Μέγαρο Μαξίμου, έδωσε εντολή να ακολουθηθούν τα προβλεπόμενα και ο βουλευτής να τεθεί εκτός ΝΔ.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, ακόμα και όταν μετέβη στη Βουλή προκειμένου να δώσει εξηγήσεις στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου με τον οποίο είχε ήδη μιλήσει τηλεφωνικά αλλά και στον γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρο Καλαφάτη, ο πρώην υπουργός φαινόταν να πιστεύει ότι είχε ακόμα ελπίδες.

Η απόφαση όμως ήταν ειλημμένη. «Τέτοιες συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει δείξει και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν. Δεν γίνεται να έχει πει τόσες φορές δημόσια ότι δεν θα ανεχθεί αλαζονικές συμπεριφορές και αντιλήψεις πολιτικής υπεροχής και να μένει εντός της ΚΟ άνθρωπος που προκάλεσε ένα έτοιο επεισόδιο», τόνιζε κυβερνητικό στέλεχος και πρόσθετε ότι η νοοτροπία «ξέρεις ποιος είμαι εγώ» δεν χωράει στην κυβέρνηση και στη ΝΔ.

Έτσι, φτάσαμε στη διαγραφή του Λευτέρη Αυγενάκη από την ΚΟ της ΝΔ με το κυβερνών κόμμα να μένει με 157 βουλευτές παρότι ο ίδιος διαμηνύει ότι θα εξακολουθήσει να στηρίζει την κυβέρνηση ψηφίζοντας τα νομοσχέδια στη Βουλή.

Κάποιοι εντός της ΝΔ λίγο μετά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να θέσει εκτός της γαλάζιας ΚΟ τον Κρητικό βουλευτή σχολίαζαν ότι πιθανότατα ακόμα δεν έχει καταλάβει πόσο σοβαρό ήταν αυτό στο οποίο πρωταγωνίστησε και πως θα περίμεναν έστω και την τελευταία στιγμή να παραδώσει την έδρα του παρότι δεν του ζητήθηκε…