Στη σύσκεψη που έγινε νωρίτερα στο Μαξίμου για το ευρωομόλογο, παρούσα ήταν -ως πρόεδρος της επιτροπής για τη συλλογή υπογραφών- η Βάσω Παπανδρέου. Η συνάντησή της με τον πρωθυπουργό είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανήκει στον πυρήνα των βουλευτών που ασκεί σφοδρή κριτική σε επιλογές της κυβέρνησης και ιδιαίτερα στο οικονομικό επιτελείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η συζήτηση περιστράφηκε αποκλειστικά γύρω από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εν όψει των τελικών αποφάσεων για το μηχανισμό στήριξης.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε ιστορικές αποφάσεις που καλείται να λάβει η Ευρώπη και γι’ αυτό η Ελλάδα πρέπει να παίξει, όπως φέρεται να είπε, το δικό της ρόλο.
Πρόσθεσε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι αν η Ευρώπη δεν πάρει αυτές τις αποφάσεις, θα συνεχίσει να ταλανίζεται από εσωτερικά προβλήματα και τις πιέσεις των αγορών. Και κατέληξε, λέγοντας πως υπάρχουν δυνατότητες ευρύτερων συναινέσεων, εκφράζοντας έτσι την αισιοδοξία του ότι η ελληνική πρόταση για το ευρωομόλογο μπορεί να βρει υποστηρικτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «στόχος μας είναι να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας. Να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές προς όφελος του Δημοσίου συμφέροντος, του πολίτη. Το κάνουμε πειστικά και αναγνωρίζεται διεθνώς. Εμείς τα δικά μας προβλήματα θα τα λύσουμε, θα υπερβούμε τις αδυναμίες μας. Όμως, είμαστε εδώ σήμερα, γιατί γίνεται σαφές ότι, πέραν των δικών μας προβλημάτων, υπάρχει το πρόβλημα της Ευρωζώνης και οι εγγενείς αδυναμίες της».
Επίσης ο πρωθυπουργός ανέφερε:« Όλα αυτά έχουν βάλει την Ευρώπη μπροστά σε ιστορικού χαρακτήρα αποφάσεις, που θα πάρουμε ή δεν θα πάρουμε. Εδώ είναι και ο ρόλος της Ελλάδας. Να συμβάλουμε – όπως ήδη αρχίσαμε – στις θετικές εξελίξεις και τις αποφάσεις. Η ευθύνη είναι και δική μας για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη. Υπάρχει επίσης και η αναπτυξιακή διάσταση στο όλο ζήτημα. Πολύ περισσότερο που συνδέεται άμεσα με την κοινωνική συνοχή, με τις θέσεις εργασίας, με την ανάπτυξη των Περιφερειών.Υπάρχουν ανισορροπίες που επηρεάζουν και την αναπτυξιακή δυνατότητα κάθε χώρας.Το θέμα δεν είναι μόνο η καλύτερη διαχείριση αλλά και η αποτελεσματικότητα προς όφελος του πολίτη και του Ευρωπαίου πολίτη. Ευθύνη για σωστή διαχείριση, ευθύνη για κοινωνική αλληλεγγύη, ευθύνη για πράσινη ανάπτυξη».
«Αν μείνει η Ευρώπη στη σημερινή ερμαφρόδιτη κατάσταση θα συνεχιστούν οι πιέσεις των αγορών και θα ταλανίζεται από αλληλοκατηγορίες και εθνικισμούς.Ουσιαστικά, μιλάμε για την μετεξέλιξη της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης. Και όλα αυτά πρέπει να τα δούμε και από την πλευρά του συμφέροντος της χώρας, αλλά και του ευρωπαϊκού συμφέροντος. Υπάρχουν δυνατότητες ευρύτερων συναινέσεων στην Ευρώπη. Όλα αυτά απαιτούν γνώση, σχέδιο, αλλά και τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη. Και αυτός είναι ο στόχος των πρωτοβουλιών μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Μέλη της επιτροπής, εκτός από την κυρία Παπανδρέου, είναι ο Πέτρος Ευθυμίου, ο Ηλίας Μόσιαλος, ο Παντελής Οικονόμου, ο Ντίνος Βρεττός, ο Νάσος Αλευράς, η Άννυ Ποδηματά, ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος. Όλοι συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου.