Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας (European Journalism Centre) σε καλεί να πάρεις μέρος στον πρώτο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για φοιτητές δημοσιογραφίας που ενδιαφέρονται για τα θέματα ανάπτυξης.

Συμμετέχοντας στο διαγωνισμό YRAP (Young Reporters Against Poverty) θα έχεις τη δυνατότητα εάν προκριθείς να παρακολουθήσεις από κοντά ένα εργαστήριο πολιτικής χάραξης -κατά τη διάρκεια των Ευρωπαϊκών Ημερών Ανάπτυξης (European Development Days, EDD) στις Βρυξέλλες- όπου θα αναδειχθούν τα ζητήματα και οι νέες πρωτοβουλίες πριν από την προθεσμία του 2015 για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας.

Οι 33 νικητές από όλες τις χώρες της Ευρώπης θα κάνουν πρακτική εκπαίδευση σε θέματα αναπτυξιακής βοήθειας από την ΕΕ στις Βρυξέλλες και θα κληθούν να κάνουν ζωντανό ρεπορτάζ από τις EDD.

Αυτό το ρεπορτάζ μπορεί να γίνει το διαβατήριο για ένα δημοσιογραφικό ταξίδι στην Αφρική!

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ;

Αν είσαι πολίτης της ΕΕ, ηλικίας 18 έως 30 ετών, και σπουδάζεις δημοσιογραφία σε ένα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011, μπορείς να συμμετάσχεις στον διαγωνισμό με την υποβολή άρθρο (1.000 λέξεις max.) ή ενός ραδιοφωνικού ρεπορτάζ (3 λεπτά max .) στη μητρική σου γλώσσα, σχετικά με το θέμα της “αναπτυξιακής βοήθειας της ΕΕ” μεταξύ 20 Σεπτεμβρίου και 29 Οκτωβρίου 2010.
Σε κάθε χώρα θα επιλεγεί ένα νικητής από έναν επαγγελματία δημοσιογράφο (δύο νικητές θα επιλεγούν από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο).
Οι 33 νικητές θα παρακολουθήσουν ένα 4ήμερο σεμινάριο στις Βρυξέλλες και θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης από 6 έως 7 Δεκεμβρίου (περιλαμβάνονται μετακινήσεις, διαμονή και τα περισσότερα γεύματα).

Η ΑΓΩΝΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Μετά τις EDD, οι σπουδαστές θα πρέπει μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου να αναπτύξουν και να επιλέξουν το καλύτερο ρεπορτάζ που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις Βρυξέλλες. Ένας επαγγελματίας κριτής θα επιλέξει τα τρία καλύτερα θέματα. Θα απονεμηθεί ένα βραβείο στο πιο καλογραμμένο κείμενο, στο καλύτερο ραδιοφωνικό ρεπορτάζ αλλά και στο πιο πρωτότυπο (original) ειδησεογραφικό ρεπορτάζ.
Οι τρεις νικητές θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα www.youngreporters.net τον Ιανουάριο του 2011 και θα έχουν την ευκαιρία μιας ζωής: ένα δημοσιογραφικό ταξίδι στην Αφρική.

Ο διαγωνισμός YRAP διοργανώνεται από το European Journalism Centre με την οικονομική υποστήριξη του γραφείου συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής EuropeAid.

Για περισσότερες πληροφορίες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο [email protected], να μας βρείτε στο Facebook ή στο Tweet with us @ yrapteam / # YRAP ή επικοινωνήστε στην Ελλάδα με τη δημοσιογράφο Τάνια Μαρκουτσά στο [email protected]

Ρίξτε μια ματιά στο Promotional video:
http://vimeo.com/14823466

Young Reporters Against Poverty – Trailer from European Journalism Centre on Vimeo.