Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι δημιούργησε ένα ταμείο εγγυήσεων δανείων που έχει στόχο να διευκολύνει τους παραγωγούς κινηματογραφικών ταινιών να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση.

Τη διαχείριση του ταμείου εγγυοδοσίας των παραγωγών του οπτικοακουστικού τομέα του προγράμματος MEDIA που προικοδοτείται με 8 εκατομμύρια ευρώ θα αναλάβει η Επιτροπή από κοινού με δύο οργανισμούς που διαθέτουν μακρόχρονη τεχνογνωσία στον εν λόγω τομέα, το γαλλικό Ινστιτούτο χρηματοδότησης του κινηματογράφου και των πολιτιστικών βιομηχανιών (Institut pour le Financement du Cinema et des Industries Culturelles, «IFCIC») και την Εταιρεία εγγυήσεων για τον οπτικοακουστικό τομέα της Ισπανίας (Sociedad de Garantia reciproca para el Sector Audiovisual, ‘Audiovisual SGR’).

Το ταμείο εγγυοδοσίας των παραγωγών του οπτικοακουστικού τομέα του προγράμματος MEDIA θα παρέχει υποστήριξη σε κινηματογραφικούς παραγωγούς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το Ταμείο θα συμβάλλει, παραδείγματος χάριν, στην κάλυψη ενός ποσοστού του δανείου στην περίπτωση αδυναμίας πληρωμής κάποιου παραγωγού λόγω πτώχευσης.

Ειδικότερα το ταμείο εγγυοδοσίας των παραγωγών του οπτικοακουστικού τομέα του προγράμματος MEDIA θα λειτουργήσει έως το τέλος του 2013. Ο οργανισμός IFCIC και ο αντίστοιχος ισπανικός θα λάβουν συνολικά 4 εκατομμύρια ευρώ ο καθένας από το Ταμείο. Η Επιτροπή εκτιμά ότι η λειτουργία του Ταμείου θα έχει ως αποτέλεσμα να αποδεσμευτούν περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ για δάνεια στους κινηματογραφικούς παραγωγούς, πολλοί από τους οποίους είναι μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις.

Σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής, η τράπεζα θα μπορεί να ανακτήσει έως και το 55% του ποσού του δανείου από τον IFCIC και έως το 50 % από την Audiovisual SGR, με τα σχετικά κεφάλαια να προέρχονται από τους ίδιους πόρους τους και από το ταμείο εγγυοδοσίας των παραγωγών του οπτικοακουστικού τομέα του προγράμματος MEDIA.

Η ανώτατη διαθέσιμη χρηματοδότηση από το ταμείο εγγυοδοσίας των παραγωγών του οπτικοακουστικού τομέα του προγράμματος MEDIA ανέρχεται σε 8 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα που δεν θα χρησιμοποιηθούν από το Ταμείο θα επιστρέφονται στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Οι κινηματογραφικοί παραγωγοί είναι επιλέξιμοι για υποστήριξη από το Ταμείο, αν είναι εγκατεστημένοι σε κάποια από τις 32 χώρες που επί του παρόντος συμμετέχουν στο πρόγραμμα MEDIA: τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, οι χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν), καθώς και η Ελβετία και η Κροατία.

Η Ανδρούλλα Βασιλείου, η αρμόδια επίτροπος για θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού, δήλωσε: «Γνωρίζουμε πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για τους κινηματογραφικούς παραγωγούς να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια, ακόμη και αν έχουν ένα πολλά υποσχόμενο σχέδιο κινηματογραφικής ταινίας. Το ταμείο εγγυοδοσίας των παραγωγών του οπτικοακουστικού τομέα του προγράμματος MEDIA θα διευκολύνει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δίνουν δάνεια σε κινηματογραφικούς παραγωγούς, καθώς θα παρέχει την εγγύηση ότι μέρος κάθε εγγυημένου δανείου θα επιστρέφεται σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής. Και οι δύο οργανισμοί που επιλέχθηκαν από την Επιτροπή έχουν αποδείξει την εμπειρογνωμοσύνη τους όσον αφορά την παροχή των εγγυήσεων αυτών στις εγχώριες αγορές τους και θα προσθέσουν πλέον ευρωπαϊκή διάσταση στις λειτουργίες τους».