Γυρίζουμε τον χρόνο πίσω και πάμε στη μακρινή αλλά καθόλου σβησμένη από τη μνήμη μας, δεκαετία του ’80. Δεν ξέρουμε γιατί, αλλά κάθε τι που αφορά στην εποχή εκείνη, τα θυμούμαστε σήμερα με μια γλυκιά νοσταλγία. Αλλά εδώ που τα λέμε, πολλά κατάφεραν να την «σφραγίσουν» και να μείνουν στην ιστορία. Από ρούχα, παιχνίδια, μέχρι σειρές.
Και ανάμεσα στις σειρές που έγραψαν τη δική τους ιστορία, σημειώνοντας μέχρι και ρεκόρ τηλεθέασης, είναι οι «Ιερόσυλοι». Και ποιος δεν θυμάται την αστυνομική σειρά της ΕΡΤ 2 με πρωταγωνιστή και δημιουργό τον Θάνο Λειβαδίτη; Άλλωστε, ήταν τέτοια η επιτυχία της που ξεπέρασε ακόμη και τη δόξα του «Άγνωστου Πόλεμου».
Μέχρι που έκανε και ρεκόρ τηλεθέασης (82%) στο τελευταίο επεισόδιο. Και να φανταστεί κανείς πως προβλήθηκε μόνο μια σεζόν και είχε μόνο 19 επεισόδια. Ενώ δεν προβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη από την κρατική τηλεόραση, παρά μόνο αργότερα από περιφερειακά κανάλια με το όνομα «Αρχαιοκάπηλοι». Μάλιστα, το δεύτερο όνομα είχε τέτοια επιτυχία, που ακόμη και σήμερα, πολλοί μπερδεύουν ποιος ήταν ο αρχικός τίτλος της σειράς
Η τριλογία του Θάνου Λειβαδίτη
Ο ηθοποιός υπήρξε από τους σημαντικούς του ελληνικού θεάτρου, το οποίο υπηρέτησε πιστά, κυρίως σε κλασικούς ρόλους. Άλλωστε, ο ίδιος είχε κλασικές σπουδές, ενώ είχε σπουδάσει ζωγραφική στη σχολή Κλασικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, προερχόταν από μία καλλιτεχνική και διανοούμενη οικογένεια καθώς ήταν ανιψιός του σπουδαίου ποιητή, Τάσου Λειβαδίτη.
Ωστόσο, ο Θάνος Λειβαδίτης έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό, μέσα από τον κινηματογράφο, όπου πρωταγωνίστησε σε αρκετές ταινίες, στις περισσότερες με παρτενέρ την επί χρόνια σύντροφό του, Μέμα Σταθοπούλου. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τους είχαν συνδέσει ως ζευγάρι. Κι αν για παράδειγμα έλεγες «Λειβαδίτης» στο μυαλό ερχόταν η… «Σταθοπούλου» και το αντίστροφο.
Όμως, άλλαξαν όλα όταν ο ηθοποιός ξεκίνησε την τηλεοπτική του διαδρομή. Μια διαδρομή που κράτησε χρόνια, είχε μεγάλες επιτυχίες ενώ «σφραγίστηκε» με τους αστυνομικούς κυρίως ρόλους που έπαιζε. Ο Λειβαδίτης δεν ήταν πια «το κινηματογραφικό ταίρι της Σταθοπούλου», αλλά ήταν ο δικηγόρος Άγγελος Καρνέζης και αργότερα ο δημοσιογράφος Άρης Μαρτέλης.
Ήταν ο «μετρ των αστυνομικών σειρών», δημιουργώντας τη δική του τηλεοπτική τριλογία: «Αξιόπιστοι», «Ιερόσυλοι», «Βεντέτα». Ο ίδιος εκτός από δημιουργός ήταν και πρωταγωνιστής στο ρόλο του ακούραστου δημοσιογράφου, Άρη Μαρτέλη.
Οι τρεις σειρές είχαν κι ένα ακόμη κοινό στοιχείο: την ίδια μουσική στους τίτλους, «Lovin, Livin And Givin» της Νταϊάνα Ρος του 1978. Και οι τρεις γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, αλλά αυτή που έσπασε κάθε ρεκόρ, ήταν οι «Ιερόσυλοι».
Η σειρά που καθήλωνε το κοινό κάθε Τετάρτη βράδυ
Οι «Ιερόσυλοι» έκαναν πρεμιέρα στην ΕΡΤ2 στις 14 Δεκεμβρίου το 1983 ενώ ολοκλήρωσαν τον Απρίλιο του 1984. Και μπορεί να προβλήθηκαν μόνο 19 επεισόδια, όμως, από το ξεκίνημα κατάφεραν να καθηλώσουν το κοινό που κάθε Τετάρτη βράδυ στέκονταν μπροστά από την τηλεόραση περιμένοντας με κομμένη την ανάσα τι άλλες ανατροπές θα υπάρχουν, αφού ο Λειβαδίτης φρόντισε να υπάρχει μπόλικο σασπένς.
Τη σκηνοθεσία της σειράς είχε αναλάβει ο Κώστας Λυχναράς, ενώ τον Θάνο Λειβαδίτη πλαισίωσαν μία σειρά από σημαντικά ονόματα του θεάτρου και του κινηματογράφου, όπως οι Δημήτρης Μυράτ, Νίκος Γαλανός, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Δημήτρης Ιωακειμίδης. Συμμετείχαν, όμως και νεαροί τότε ηθοποιοί που αργότερα έκαναν τη δική τους καριέρα, όπως η Ελένη Φιλίνη και ο Σπύρος Μπιμπίλας.
Το στόρι: Μία σπείρα ιερόσυλων φωτογραφίζει σε διάφορες εκκλησίες της χώρας εικόνες μεγάλης αξίας για να φτιάξει αντίγραφα και να κλέψει τα πρωτότυπα. Πριν βάλουν σε ενέργεια τα σχέδια τους, θεωρούν απαραίτητο να βρεθεί ένα εξιλαστήριο θύμα για να μπερδέψουν τους ανθρώπους του νόμου.
Έκανε ρεκόρ τηλεθέασης και δεν προβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη
Οι «Ιερόσυλοι» ήταν μία ακριβή για τα δεδομένα της εποχής παραγωγή που δε στεκόταν μόνο στο σασπένς του σεναρίου, αλλά πρόσφερε στο κοινό και θέαμα. Είχε πολλά εξωτερικά γυρίσματα, πολλά από τα οποία έλαβαν μέρος στα Μετέωρα. Μάλιστα, τα Μετέωρα ήταν το πρώτο πλάνο με το οποίο ξεκινούσαν οι τίτλοι της σειράς.
Γυρίσματα, όμως, έγιναν ακόμη και στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Μόναχο, απ’ όπου ήταν ο αρχαιολόγος Χανς Γκέριγκ, ο οποίος είχε έρθει με τη σύντροφο του Λίντα Ούλντριχ στην Ελλάδα με σκοπό να δημιουργήσει μια συμμορία από Έλληνες μικροκακοποιούς.
Οι «Ιερόσυλοι» τη σεζόν 1983-84 ήταν το πιο δημοφιλές πρόγραμμα της τηλεόρασης. Μάλιστα, το τελευταίο επεισόδιο που προβλήθηκε στις 18 Απριλίου του 1984 σημείωσε ρεκόρ τηλεθέασης (σύμφωνα με μετρήσεις της ΕΣΥ -Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας) κάνοντας 82%. Ένα ποσοστό που δεν μπορούσε να κανείς να καταρρίψει.
Και μπορεί η σειρά να γνώρισε επιτυχία και να αγαπήθηκε τόσο από το κοινό, κανείς όμως δεν ξέρει για ποιο λόγο δεν προβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη, όπως έγινε με άλλες και με άλλες σειρές. Και αν κάποιος το έχει πιο «φρέσκο» στο μυαλό του είχε γιατί χρόνια αργότερα οι «Ιερόσυλοι» προβλήθηκαν από περιφερειακά κανάλια. Επίσης, η χάρη τους το 1985, έφτασε μέχρι τον Καναδά, αφού η σειρά της ΕΡΤ προβλήθηκε εκεί.
Από τη σειρά, επίσης, εκτός από το τραγούδι στους τίτλους, κανείς δεν ξεχνά και το λευκό αυτοκίνητο του Λειβαδίτη.
Τέλος, μία απορία που μάλλον θα έχουν πολλοί και λόγω άλλων… εμπειριών: υπάρχουν σήμερα οι «Ιερόσυλοι» στο αρχείο της ΕΡΤ; Λέγεται, λοιπόν, πως από κάποιο λάθος σβήστηκαν τα επεισόδια και σώζεται μόνο ένα. Ωστόσο, στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει κάποια επεισόδια που ανεβάζουν ιδιώτες.