Ο πόνος στη μέση δεν είναι ποτέ ευπρόσδεκτος – και όμως, αποτελεί ένα σύνηθες πρόβλημα που ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους σε κάθε ηλικία. Είτε πρόκειται για οξεία φάση είτε για χρόνιο πόνο, υπάρχουν λύσεις που προσφέρουν ανακούφιση και μας επιτρέπουν να ξαναβρούμε την ευελιξία και την άνεση στις καθημερινές μας κινήσεις.
Η κα Κωνσταντίνα Κούρου, Ορθοπεδικός, μίλησε στο Newsbeast.gr και μας αποκαλύπτει τρόπους και τεχνικές που βοηθούν στην ανακούφιση και στη σταδιακή βελτίωση της κατάστασης της μέσης μας.
Ποιες είναι πιο συνηθισμένες αιτίες που προκαλούν πόνο στη μέση;
Η πιο συχνή πάθηση είναι η μυοσυνδεσμική οσφυαλγία, που οφείλεται σε μικροτραυματισμούς και καταπονήσεις από παρατεταμένη κακή θέση και στάση ή λανθασμένες εργονομικά δραστηριότητες, μετά έχουμε τις παθήσεις του μεσοσπονδύλιου δίσκου, την σπονδυλοαρθρίτιδα, την τμηματική αστάθεια της σπονδυλικής στήλης, την σπονδυλική στένωση, τις λοιμώξεις της σπονδυλικής στήλης και τις κακοήθης παθήσεις.
Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να κάνει κάποιος μόλις νιώσει τα πρώτα συμπτώματα;
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να πάει σε ένα γιατρό, για να διερευνήσει την αιτία του πόνου του, ώστε να ανακουφιστεί από τον πόνο και να επανέλθει το συντομότερο η λειτουργικότητα του. Επίσης να τον καθοδηγήσει ο γιατρός ώστε να αποφύγει μελλοντικά επεισόδια οσφυαλγίας.
Πρέπει πρώτα να βρεθεί η αιτία της οσφυαλγίας και μετά να ακολουθήσει μια αγωγή για να αντιμετωπισθούν τα συμπτώματα, αλλά το βασικό είναι να αλλάξει τον τρόπο ζωής του και να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές του ώστε να μην επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο.
Πότε ο πόνος στη μέση είναι ένδειξη για σοβαρότερο πρόβλημα και πότε πρέπει να ζητήσει κάποιος ιατρική βοήθεια;
Όταν ο πόνος επιμένει ή συνοδεύεται από συστηματικά συμπτώματα ή νευρολογικά σημεία. Πιο επιγραμματικά, όταν υπάρχει ένας επίμονος πόνος, ένας νυχτερινός πόνος ή πόνος ηρεμίας πρέπει να αναζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Συνήθως το 90% των περιπτώσεων είναι απλή μηχανική οσφυαλγία λόγω καταπόνησης, λόγω λάθους στάσης σώματος, λάθος εργονομία.
Υπάρχουν τεχνικές ή ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από την οσφυαλγία;
Η σωστή εργονομική συμπεριφορά είναι η κορωνίδα στην αντιμετώπιση της οσφυαλγίας και μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων, άσκηση, ώστε να ενισχυθεί το μυικό σύστημα, ιδίως οι μυς της ράχης, της οσφύς και οι κοιλιακοί, ώστε να διατηρούμε σωστή στάση σώματος που είναι πολύ βασική για την υγεία της σπονδυλικής στήλης.
Πρέπει να φροντίζουν όλοι τη σωστή στάση σώματος από τις πολύ μικρές ηλικίες. Λόγω του σημερινού τρόπου ζωής, της καθιστικής ζωής, την χρήση κινητών, κομπιούτερ και την έλλειψη κίνησης και άσκησης δημιουργούνται προβλήματα στην σπονδυλική στήλη ακόμα και σε μικρές ηλικίες. Η επιδιόρθωση της ¨κακής ευθυγράμμισης¨ της σπονδυλικής στήλης είναι μια λογική προσέγγιση, δύσκολα όμως γίνεται πραγματικότητα.
Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει;
Είναι μια θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα. Η φυσικοθεραπεία στοχεύει στην ανακούφιση από τον πόνο, τη γρήγορη κινητοποίηση του ασθενή με ειδικές τεχνικές και την μείωση των υποτροπών.
Κάποιες ζώνες ή άλλες συσκευές στήριξης βοηθάνε;
Σε άτομα ηλικιωμένα που δεν έχουν δυνατό μυϊκό σύστημα μπορεί να βοηθήσουν. Τα ορθωτικά, οι ζώνες, δεν συστήνονται πλέον, όπως και η παρατεταμένη κατάκλιση που πριν από μερικά χρόνια συμβουλεύαμε στους ασθενείς με οσφυαλγία. Σήμερα συστήνουμε, έγκαιρη και σταδιακή ενεργοποίηση των ασθενών και αποθάρρυνση του κλινοστατισμού.
Αλλαγές στη ζωή μας, όπως η διατροφή και η άσκηση, μπορούν να βοηθήσουν στη μακροπρόθεσμη μείωση του πόνου;
Η διατροφή μειώνει τις φλεγμονές των ιστών και τον έλεγχο του σωματικού βάρους και βοηθάει ώστε να έχουμε υγιείς αρθρώσεις. Η άσκηση ενισχύει το μυϊκό σύστημα και προστατεύει τις αρθρώσεις μας. Ιδιαίτερα για τη σπονδυλική στήλη μας, βοηθάει ώστε να μην καταπονείται. Είναι πολύ βασική, για όλες τις ηλικίες και μπορεί να ξεκινήσει σε κάθε ηλικία γιατί βοηθάει ώστε να έχουμε ποιότητα ζωής ακόμα και μετά τα 80, 90. Η άσκηση ακόμα και μετά τα 60 αλλά και στα 80 και έχει βρεθεί σε μελέτες ότι αυξάνει τη μυϊκή δύναμη.
Υπάρχουν φάρμακα ή φυσικά προϊόντα που μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο και τι πρέπει να προσέχουμε στη χρήση τους;
Υπάρχουν φάρμακα όπως αντιφλεγμονώδη, αναλγητικά, τα οποία όμως δεν πρέπει να τα παίρνουν οι ασθενείς χωρίς εντολή γιατρού ιδίως αν πάσχουν και από άλλα νοσήματα.
Υπάρχου επίσης και συμπληρώματα τα οποία, μπορεί να ενισχύσουν τον αρθρικό χόνδρο.
Ποιες νέες μέθοδοι υπάρχουν για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου;
Έχουμε σήμερα στην φαρέτρα μας φάρμακα για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων ασθενών μας.