Η καθιστική ζωή αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες που προκαλούν και επιδεινώνουν τον πόνο στη μέση. Νέα έρευνα αναδεικνύει ότι η μείωση του χρόνου που περνάμε σε καρέκλες ή καναπέδες θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη για τη μέση μας και κυρίως να αποτρέψει την επιδείνωση του πόνου.

Οι Φινλανδοί ερευνητές, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Open, διαπίστωσαν πως όσοι περιόρισαν το χρόνο καθιστικής ζωής, σε ένα διάστημα έξι μηνών, δεν αντιμετώπισαν κάποια επιβάρυνση στο πρόβλημα της μέσης τους.

Αντίθετα, στη δεύτερη ομάδα ελέγχου, τα μέλη της οποίας δεν άλλαξαν το χρόνο καθισιού στην καθημερινότητά τους, η ένταση του πόνου αυξήθηκε.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 64 άτομα – βάσει δεικτών υπέρβαρα ή παχύσαρκα – τα οποία ήδη υπέφεραν από κάποιας μορφής πόνου στη μέση. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να μειώσουν τον ημερήσιο χρόνο καθισιού κατά 40 λεπτά, ενώ παράλληλα εξετάζονταν και με μαγνητική τομογραφία (MRI) για τυχόν μυικές αλλαγές στη μέση.

Η σημασία της σωματικής δραστηριότητας

«Αν έχετε πόνους στη μέση προσπαθήσετε να βρείτε τρόπους για να μειώσετε το κάθισμα στη δουλειά ή στον ελεύθερο χρόνο», συμβουλεύει, μιλώντας στο Health Day, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Jooa Norha, από το Πανεπιστήμιο Τούρκου της Φινλανδίας.

Η αντικατάσταση του καθισιού με σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα ή ακόμη πιο έντονη άσκηση, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, περιορίζοντας όχι μόνο τον πόνο στη μέση, αλλά και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Οι συμμετέχοντες μας ήταν αρκετά φυσιολογικοί μεσήλικες ενήλικες, που κάθονταν πολύ, ασκούνταν λίγο και είχαν πάρει κάποιο επιπλέον βάρος. Αυτοί οι παράγοντες φαίνεται πως όχι μόνο αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και για πόνους στην πλάτη», υπογράμμισε ο Jooa Norha.

Αρκούν μόλις 40 λεπτά

Αν και η ακριβής σχέση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και της μείωσης του πόνου στη μέση δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί πλήρως, η έρευνα καταδεικνύει τα ξεκάθαρα οφέλη της άσκησης, αλλά και τις συνέπειες της καθιστικής ζωής.

Αρκούν μόλις 40 λεπτά σωματικής δραστηριότητας για να διατηρήσουμε τη μέση μας υγιέστερη και να αποτρέψουμε τους πόνους. Αν υποφέρεται από πόνους στη μέση δοκιμάστε να εντάξετε περισσότερη κίνηση στην καθημερινότητά σας. Αυτή η μικρή αλλαγή μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην υγεία της μέσης σας.