Για κάποιους ο πόνος είναι οξύς σαν «σουβλιά». Για άλλους είναι περισσότερο επίμονος, αλλά λιγότερο έντονος. Όπως και να έχει, βάσει στατιστικής 8 στους 10 θα εμφανίσουν πόνους στην πλάτη και στη μέση.
Εξίσου συνηθισμένοι είναι και οι μύθοι σχετικά με τον πόνο στη μέση. Η εξειδικευμένη ιατρική ιστοσελίδα WebMD παρουσιάζει ορισμένους από τους πιο διαδεδομένους μύθους και εξηγεί τι πραγματικά ισχύει.
Μύθος: Να κάθεστε πάντα ευθεία
Το να καμπουριάζει κάποιος όταν κάθεται είναι αναμφίβολα κακό. Αλλά και το να κάθεται σε ευθεία-κάθετη στάση για μεγάλες περιόδους είναι επίσης επιβαρυντικό για την πλάτη και τη μέση. Κάντε διαλείμματα μέσα στην ημέρα. Ρίξτε πίσω την καρέκλα σας, με τα πόδια να ακουμπάνε στο πάτωμα και αφήστε την πλάτη και τη μέση σας χαλαρή. Ακόμα καλύτερα, σηκωθείτε από τη θέση σας και σταθείτε όρθιοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα.
Μύθος: Μην σηκώνετε βαριά πράγματα
Εννοείται πως δεν πρέπει να σηκώνετε ένα αντικείμενο πολύ βαρύ για εσάς. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές δεν έχει σημασία το βάρος, αλλά το πώς το σηκώνετε. Σταθείτε ακριβώς μπροστά από το αντικείμενο. Λυγίστε τα πόδια, διατηρώντας ευθεία στάση στον κορμό του σώματος και το κεφάλι. Βάλτε δύναμη στα πόδια και τα χέρια και όχι στη μέση σας. Μην κάνετε απότομες κινήσεις, μη στρίβετε ή λυγίζετε το σώμα σας, διαφορετικά μπορεί να τραυματιστείτε.
Μύθος: Η ανάπαυση στο κρεβάτι είναι η καλύτερη θεραπεία
Ναι, η ανάπαυση μπορεί να βοηθήσει έναν πρόσφατο τραυματισμό ή να απαλύνει την καταπόνηση. Αλλά εάν παραμείνετε μια ή δύο μέρες στο κρεβάτι, το πρόβλημα μπορεί να χειροτερέψει.
Μύθος: Ο πόνος προκαλείται μόνο από τραυματισμό
Η εκφύλιση δίσκου, οι ασθένειες, οι λοιμώξεις, ακόμη και οι κληρονομικές παθήσεις μπορούν επίσης να προκαλούν πόνους στην πλάτη.
Αλήθεια: Περισσότερα κιλά, περισσότερος πόνος
Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας, τα περιττά κιλά θα προκαλέσουν μεγαλύτερη πίεση στην πλάτη και τη μέση. Οι πόνοι είναι πιο συνηθισμένοι σε άτομα που δεν προσέχουν τη φόρμα τους ή στους ανθρώπους που πιέζουν το σώμα τους με έντονη άσκηση μια φορά την εβδομάδα, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες κάθονται.
Μύθος: Το να είσαι αδύνατος σε απαλλάσσει από τον πόνο
Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πόνους στη μέση και την πλάτη. Μάλιστα τα άτομα που είναι πολύ αδύνατα (και σε ακραίες περιπτώσεις όσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανορεξία), μπορεί να έχουν απώλεια οστικής μάζας. Οπότε έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων στους σπονδύλους.
Μύθος: Η άσκηση είναι επιβαρυντική
Αυτός είναι ίσως ο μεγαλύτερος μύθος. Η τακτική άσκηση όχι μόνο δεν θα σας επιβαρύνει, αλλά αντίθετα θα αποτρέψει τους πόνους. Συχνά σε άτομα που νιώθουν πόνους στη μέση τους συστήνεται η άσκηση, αρχικά ήπιας έντασης. Μόλις ο πόνος υποχωρήσει, μπορείτε να αυξήσετε την ένταση και εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα τακτικής άσκησης θα βοηθηθείτε ώστε να μην επανέλθει.
Αλήθεια: Η χειροπρακτική μπορεί να βοηθήσει
Οι κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ιατρών και την Αμερικανική Εταιρεία Πόνου Στη Μέση συνιστούν σε ασθενείς και γιατρούς να εξετάσουν εναλλακτικές επιλογές θεραπείας με αποδεδειγμένα οφέλη για τους πόνους στη μέση. Αυτές περιλαμβάνουν τη χειροπρακτική και το μασάζ.
Αλήθεια: Ο βελονισμός μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο
Οι ίδιοι οργανισμοί λένε ότι ο βελονισμός, η γιόγκα και η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση μπορούν να βοηθήσουν.
Μύθος: Τα πιο σκληρά στρώματα είναι καλύτερα
Σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει κανόνας. Υπήρξαν μελέτες που έχουν δείξει πως τα μεσαίας σκληρότητας στρώματα περιόριζαν περισσότερο τον πόνο στη μέση και την πλάτη σε σχέση με τα σκληρά στρώματα. Θα πρέπει να είναι αρκετά σκληρό για να στηρίζει τη μέση σας, αλλά και αρκετά μαλακό για να ταιριάζει στο σώμα σας. Το ιδανικό στρώμα εξαρτάται από τον τρόπο που κοιμάστε, από το εάν αντιμετωπίζετε ήδη πόνους στη μέση και την πλάτη, αλλά και από την αιτία που τους προκαλεί.