Γιατροί σε νοσοκομείο της Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ, πέτυχαν έναν αξιοσημείωτο χειρουργικό άθλο. Κατάφεραν να επανασυνδέσουν με επιτυχία το κεφάλι ενός αγοριού που ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα ενώ έκανε ποδήλατο.
Την πρωτοποριακή επέμβαση που χάρη σε αυτήν σώθηκε η ζωή του 12χρονου Σουλεϊμάν Χασάν, ανακοίνωσε το νοσοκομείο.
Το παιδί υπέστη εσωτερικό αποκεφαλισμό, μια κατάσταση που είναι γνωστή ως διμερές εξάρθρημα της ατλαντοϊνιακής άρθρωσης, κατά την οποία το κρανίο αποκολλάται από τους ανώτερους σπονδύλους της σπονδυλικής στήλης. Αμέσως μεταφέρθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Hadassah, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στη μονάδα τραύματος.
Είχε αποκολληθεί σχεδόν πλήρως το κεφάλι από τη βάση του λαιμού του
Το έργο που είχε να αντιμετωπίσει η ιατρική ομάδα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς ανακάλυψε ότι το κεφάλι του Χασάν είχε σχεδόν πλήρως αποκολληθεί από τη βάση του λαιμού του. Ο Δρ Ohad Einav, κορυφαίος ορθοπεδικός που ήταν υπεύθυνος για την επέμβαση, εξήγησε ότι η επέμβαση διήρκεσε αρκετές ώρες και απαιτούσε τη χρήση καινοτόμου τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων νέων πλακών και στερεώσεων στην κατεστραμμένη περιοχή.
Το αγόρι είχε ποσοστό επιβίωσης μόνο 50% ακόμη και μετά την επέμβαση
Η τεχνογνωσία της ομάδας αλλά και η προηγμένη τεχνολογία στο χειρουργείο, ωστόσο, έσωσαν, τελικά τη ζωή του παιδιού. Οι πιθανότητες επιβίωσης του Χασάν υπολογίζονταν μόλις στο 50%, ενώ οι γιατροί έδωσαν γενναία μάχη, με αποτέλεσμα η ανάρρωση του παιδιού να χαιρετίζεται ως κάτι λιγότερο από θαύμα.
Το νοσοκομείο περίμενε ένα μήνα για να ανακοινώσει την επιτυχή έκβαση της εγχείρησης, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο. Ο Χασάν πρόσφατα πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο φορώντας έναν αυχενικό νάρθηκα και η πρόοδός του θα συνεχίσει να παρακολουθείται.
Μετά την επέμβαση, ο πατέρας του αγοριού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το νοσοκομείο και τους χειρουργούς που πραγματοποίησαν τη σπάνια επέμβαση για να σώσουν τη ζωή του γιου του.
«Να είστε όλοι ευλογημένοι. Χάρη σε εσάς ανέκτησε τη ζωή του ακόμη και όταν οι πιθανότητες ήταν μικρές και ο κίνδυνος προφανής. Αυτό που τον έσωσε ήταν ο επαγγελματισμός, η τεχνολογία και η γρήγορη λήψη αποφάσεων από την ομάδα τραύματος και ορθοπεδικής. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ».