Κάνει το κόκκινο κρασί καλό στην καρδιά μας; Είναι η ασπιρίνη σύμμαχος; Αν κάνουμε γυμναστική θα αποφύγουμε για πάντα την καρδιακή προσβολή; Φαίνεται κάπως δύσκολο να τηρήσουμε μια καλή ρουτίνα για την υγεία της καρδιάς όταν υπάρχουν τόσοι μύθοι γύρω από αυτή.
Ένα όμως είναι σίγουρο: ότι νέες μελέτες μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα. Καρδιολόγοι καταρρίπτοyν σε δημοσίευμα της Huffpost επτά τέτοιους μύθους που πρέπει να γνωρίζετε.
Μύθος Νο1: Δεν πρέπει να ανησυχείτε για την καρδιά σας αν είστε νέοι
Αν είστε κάτω των 50 ετών μπορεί να πιστεύετε ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την υγεία της καρδιάς σας και ότι οι πιθανότητες να πάθετε καρδιακή νόσο είναι μικρές. Ενώ είναι αλήθεια ότι ο κίνδυνος καρδιακής νόσου αυξάνεται με την ηλικία, μπορεί να ξεκινήσει νωρίς, καθώς επηρεάζεται άμεσα από τις συνήθειες του τρόπου ζωής.
«Οι επτά κύριοι μεταβλητοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την αδράνεια, την υψηλή χοληστερόλη, την υψηλή αρτηριακή πίεση, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, το υπερβολικό βάρος και την κακή διατροφή», δήλωσε στη HuffPost η Dr. Elizabeth Klodas, καρδιολόγος και επικεφαλής γιατρός της Step One Foods.
Όσον αφορά την παρακολούθηση της υγείας της καρδιάς σας, η μέτρηση παραγόντων κινδύνου όπως η χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο στο αίμα απαιτούν εργαστηριακές εξετάσεις. «Υποθέτοντας ότι τα νούμερά σας είναι καλά, ο κανόνας μου είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να τα εξετάζουν αυτά δύο φορές στη δεκαετία των 20, τρεις φορές στη δεκαετία των 30, τέσσερις φορές στη δεκαετία των 40 και στη συνέχεια ετησίως μετά την ηλικία των 50 ετών» δήλωσε η Klodas.
Μύθος Νο2: Εστιάστε μόνο στην αύξηση της HDL (ή καλής) χοληστερόλης
Η χοληστερόλη δεν είναι πάντα επιβλαβής. Έχουμε δύο τύπους χοληστερόλης: τη λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) – γνωστή ως καλή χοληστερόλη, καθώς μεταφέρει τη χοληστερόλη στο συκώτι όπου μπορεί να απομακρυνθεί από την κυκλοφορία του αίματός μας – και τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας – γνωστή ως κακή χοληστερόλη, που μεταφέρει τη χοληστερόλη απευθείας στις αρτηρίες μας.
«Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, επειδή κυκλοφορεί περισσότερη πλάκα στην κυκλοφορία του αίματος που μπορεί να εναποτεθεί στις αρτηρίες της καρδιάς» δήλωσε στη HuffPost η δρ Joyce Oen-Hsiao, διευθύντρια κλινικής καρδιολογίας στο Yale Medicine.
Μπορεί να νομίζετε ότι η αύξηση της HDL χοληστερόλης σας μπορεί να αντισταθμίσει την LDL χοληστερόλη σας και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. «Ωστόσο, η ιδέα της αύξησης της HDL χοληστερόλης σας για καλή καρδιαγγειακή υγεία είναι λανθασμένη και πολύ ξεπερασμένη», δήλωσε η Dr. Danielle Belardo, καρδιολόγος με έδρα το Newport Beach της Καλιφόρνια. «Οι έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση της HDL χοληστερόλης δεν έχει καμία σχέση με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σοβαρών καρδιακών συμβάντων» λέει.
Σε ορισμένα άτομα τα υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης μπορεί να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Αν και αυτό εξακολουθεί να διερευνάται από τους ερευνητές, οι μελέτες μέχρι στιγμής υποδηλώνουν μια γενετική σύνδεση.
Παράγοντες όπως η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αλλά χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να παίξει θετικό ρόλο στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης σας.
Μύθος Νο3: Όλα τα λίπη είναι κακά για την υγεία της καρδιάς
Ενώ είναι αλήθεια ότι η πρόσληψη trans και κορεσμένων λιπαρών αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά δεν είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη υγεία της καρδιάς. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα υγιή λιπαρά – όπως τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά – είναι το κλειδί για μια ισορροπημένη διατροφή και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών.
«Κανένα τρόφιμο, σε μικρή δόση δεν θα προκαλέσει χρόνιες ασθένειες, αλλά η αντικατάσταση τροφίμων με υψηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, όπως το κόκκινο κρέας και το βούτυρο, [με] τρόφιμα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και υψηλότερη σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο και το αβοκάντο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», δήλωσε η Belardo.
Μύθος Νο4: Το κόκκινο κρασί κάνει καλό
Το κόκκινο κρασί είναι γνωστό ότι κάνει καλό στην καρδιά, αλλά πριν αρχίσετε να πίνετε ένα ή δύο ποτήρια πρέπει να γνωρίζετε ότι η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της βελτίωσης της υγείας της καρδιάς παραμένει ασαφής.
«Τα αντιοξειδωτικά στο κόκκινο κρασί που ονομάζονται πολυφαινόλες μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των αιμοφόρων αγγείων στην καρδιά. Ωστόσο, αν δεν πίνετε τώρα, δεν συνιστώ να αρχίσετε να πίνετε μόνο και μόνο επειδή πιστεύετε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού κάνει καλό στην καρδιά σας», δήλωσε η Hsiao.
Στην πραγματικότητα, καμία ποσότητα αλκοόλ δεν έχει βρεθεί να προκαλεί καρδιοπροστατευτική δράση, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς.
«Συνολικά, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ θα μειώσει πιθανότατα τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε όλα τα άτομα. Συνιστώ τον περιορισμό του αλκοόλ σε δύο ποτά ή λιγότερο την ημέρα για τους άνδρες ή ένα ποτό ή λιγότερο την ημέρα για τις γυναίκες, τις ημέρες που καταναλώνεται αλκοόλ» δήλωσε η Belardo.
Μύθος Νο5: Η καθημερινή λήψη ασπιρίνης κάνει καλό
Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο στη χώρα μας, καθώς είναι η κύρια αιτία θανάτου για τους ενήλικες ετησίως. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι γιατροί συνιστούν μέτρα πρόληψης για τη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου σε ενήλικες ηλικίας 40 έως 59 ετών που δεν είχαν ποτέ καρδιακή νόσο.
Μια κοινή σύσταση είναι η χρήση χαμηλής δόσης ασπιρίνης καθημερινά, η οποία μειώνει τη δράση πήξης των αιμοπεταλίων στο αίμα, αποτρέποντας ενδεχομένως την καρδιακή προσβολή. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, η χορήγηση χαμηλής δόσης ασπιρίνης (75-100 χιλιοστόγραμμα ημερησίως) μπορεί να εξεταστεί για την πρόληψη της καρδιακής νόσου σε ενήλικες υψηλότερου κινδύνου ηλικίας 40-70 ετών που δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας.
Ωστόσο η καθημερινή λήψη ασπιρίνης μπορεί να είναι επιβλαβής, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο έλκους και αιμορραγίας στο στομάχι, τα έντερα και τον εγκέφαλο.
Μύθος Νο6: Μόνο η αερόβια άσκηση κάνει καλό
Αν και πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η αερόβια άσκηση είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς, δεν είναι η μόνη δραστηριότητα που παρέχει καρδιοπροστατευτικά αποτελέσματα, δήλωσε ο Hsiao.
Το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας συνιστά οι ενήλικες να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης ή 75 λεπτά την εβδομάδα έντονης έντασης αερόβιας σωματικής δραστηριότητας (ή συνδυασμό μέτριας και έντονης δραστηριότητας) για τη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου.
Μύθος Νο7: Αν κάνετε υγιεινή διατροφή δεν θα πάθετε ποτέ καρδιακή προσβολή
Παρόλο που το να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, να ασκείστε τακτικά και να μην καπνίζετε, είναι σημαντικά για τη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου, υπάρχουν διαφορετικοί γενετικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την καρδιαγγειακή σας υγεία. Αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παθήσεων.
Επιπλέον ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο όταν η κληρονομικότητα συνδυάζεται με κάπνισμα και κακή διατροφή.