Ανησυχία έχουν προκαλέσει στους γονείς και σε όσους ανήκουν κυρίως σε ευπαθείς ομάδες οι μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα ενώ οι φόβοι για παγκόσμιο «κραχ» ενισχύονται. Οι πολίτες κάνουν ουρές στα φαρμακεία αναζητώντας απλά παυσίπονα, αντιπυρετικά, εισπνεόμενα φάρμακα, σιρόπια για τον βήχα και αντιβιοτικά και πολλές φορές αναγκάζονται να μεταβούν ακόμη και σε άλλον νομό ώστε να βρουν το σκεύασμα που τους έχει υποδείξει ο γιατρός τους.
Πού οφείλονται οι ελλείψεις φαρμάκων; Τι αναμένεται να συμβεί το επόμενο διάστημα; Τα μέτρα που πάρθηκαν στην ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας Θάνος Πλεύρης θα βοηθήσουν; Θα αυξηθούν οι τιμές των σκευασμάτων; Οι πολίτες εμπιστεύονται τα γενόσημα;
Στις ερωτήσεις του Newsbeast που απασχολούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία απαντούν η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών Κωνσταντίνος Λουράντος.
Σε ποια φάρμακα παρατηρούνται οι μεγαλύτερες ελλείψεις
Οι κυριότερες και σοβαρότερες ελλείψεις παρατηρούνται κυρίως στα εισπνεόμενα σκευάσματα, στα αντιπυρετικά, στα αντιβιοτικά, στα αντιιικά φάρμακα και στα αντιβηχικά τα οποία εν μέσω της γρίπης, του κορoνοϊού και της σοβαρής έξαρσης όλων των αναπνευστικών ιώσεων βρίσκονται σε μεγάλη ζήτηση.
Τα φάρμακα σε έλλειψη είναι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας περισσότερα από 150.
Παγώνη: Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να αντικαταστήσουν όσα έχουν γράψει οι γιατροί, δε χρειάζεται πανικός
«Υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων» τονίζει μιλώντας στο Newsbeast η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη.
«Οι φαρμακοβιομηχανίες ανοίγουν για το νέο έτος περίπου 8 με 10 του Ιανουαρίου. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να γίνει ένα τσεκάρισμα τι φάρμακα υπάρχουν στις φαρμακαποθήκες ώστε να ξέρουμε τι υπόλοιπα έχουν όσον αφορά τα αντιπυρετικά, τις αντιβιώσεις και τα φάρμακα του αναπνευστικού που είναι σημαντικά ιδίως αυτή την εποχή. Νομίζω ότι πρέπει να πάρει κάποια μέτρα το υπουργείο Υγείας για την παραγγελία πρώτων υλών για να προχωρήσει η παρασκευή φαρμάκων και βέβαια να μην γίνουν εξαγωγές. Πρέπει να ελεγχούν τα αποθέματα των εταιρειών σε όλη την Ελλάδα και να μπορέσουμε να κάνουμε το κουμάντο μας στο εσωτερικό της χώρας» σημειώνει.
«Δεν χρειάζεται πανικός» επισημαίνει αναφερόμενη στους γονείς και στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας η Ματίνα Παγώνη.
«Υπάρχουν φάρμακα με τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν όσα αναφέρονται στις συνταγές των παιδιάτρων ειδικά στις περιπτώσεις των αντιβηχικών και των αντιπυρετικών. Οι μητέρες με τις οδηγίες των γιατρών θα μπορούν να αντικαταστήσουν τα φάρμακα αυτά και σε περίπτωση που δεν τα βρουν και εάν το παιδάκι έχει πολύ πυρετό θα μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας ή στο νοσοκομείο» υπογραμμίζει κλείνοντας η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά.
Λουράντος: Έχουμε ελλείψεις σε όλα σχεδόν τα φάρμακα, είναι πρωτοφανές αυτό που έχει γίνει
Στο κύμα ελλείψεων που παρατηρείται στα φάρμακα εστιάζει μιλώντας στο Newsbeast ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών Κωνσταντίνος Λουράντος τονίζοντας πως «είναι πρωτοφανές αυτό που έχει γίνει».
«Έχουμε ελλείψεις σε όλα σχεδόν τα φάρμακα» σημειώνει εξηγώντας «υπάρχει έλλειψη πρώτης ύλης και κακή οικονομική πολιτική στην τιμή των φαρμάκων που έχει δώσει το δικαίωμα σε πολλούς να τα επανεξάγουν και να βγάζουν πολλά περισσότερα χρήματα από το να τα διαθέσουν στην ελληνική αγορά με τις πολύ χαμηλές τιμές».
«Έχουμε αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα αλλά θα πρέπει να δούμε την κατάσταση πως θα εξελιχθεί στην πράξη πως θα γίνει. Πρέπει να υπάρξει νέα οικονομική πολιτική στο φάρμακο, νέα τιμολογιακή πολιτική, να υπάρξουν αυξήσεις εκεί που χρειάζεται, να παραμείνει το φάρμακο στην ελληνική αγορά και να ερευνάται κάθε εξαγωγή. Διαφορετικά η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη» επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών.
Τονίζοντας πως δεν φοβάται το ενδεχόμενο παγκοσμίου «κραχ» στα φάρμακα ο Κωνσταντίνος Λουράντος σημειώνει πως «υπάρχουν βέβαια ελλείψεις παγκοσμίως, είναι αλήθεια και αυτές οφείλονται στην έλλειψη πρώτων υλών και όχι στις παράλληλες εξαγωγές».
«Λείπουν ουσίες όπως η παρακεταμόλη και η πενικιλίνη οι οποίες όμως μπορούν να αντικατασταθούν από άλλες» συμπληρώνει.
«Τεράστιο το πρόβλημα στα εισπνεόμενα φάρμακα»
«Μεγάλη ζήτηση και τεράστιο πρόβλημα παρατηρείται κυρίως στα εισπνεόμενα φάρμακα και στα παυσίπονα. Είναι φάρμακα τα οποία λείπουν από την αγορά και δεν είναι θέμα πρώτης ύλης αλλά εξαγωγών. Για παράδειγμα, ένα φάρμακο που κάνει 2,20 ευρώ στην Ελλάδα και 20 ευρώ στο εξωτερικό… δεν θα μείνει στη χώρα μας αλλά θα πάει στο εξωτερικό» μας εξηγεί.
Απαντώντας στο εάν το κύμα ελλείψεων μπορεί να φέρει αύξηση στις τιμές των φαρμάκων στο μέλλον ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών διαμηνύει: «Ή θα έχουν σωστή τιμολογιακή πολιτική τα φάρμακα για να παραμείνουν στην Ελλάδα ή θα έχουν πολύ χαμηλή τιμή με τον κίνδυνο να φύγουν από την Ελλάδα. Εγώ δεν λέω να έχουν αυξημένες τιμές αλλά το κράτος οφείλει εάν θέλει να έχει χαμηλή τιμή στα φάρμακα να φροντίσει να παραμείνουν στη χώρα μας και να παρασκευάζονται σε αυτή».
Μπορούν οι ελλείψεις να αντικατασταθούν με γενόσημα φάρμακα;
Ένα μέρος των ελλείψεων στα φάρμακα μπορεί να αντικατασταθεί με γενόσημα ένα άλλο μέρος όχι, ξεκαθαρίζει ο Κωνσταντίνος Λουράντος. «Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και υπάρχει αρκετός κόσμος που δεν εμπιστεύεται τα γενόσημα φάρμακα» εξηγεί.
«Έχει ξεφτιλιστεί η λέξη γενόσημο. Λέγοντας γενόσημο πολλοί θεωρούν κάτι το οποίο δεν είναι σημαντικό και καλό που είναι λάθος παντελώς. Η Ευρώπη ζει με τα γενόσημα» τονίζει ο Κωνσταντίνος Λουράντος.
Εστιάζοντας στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τις ελλείψεις φαρμάκων από το υπουργείο Υγείας ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών αναφέρει πως θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. «Άποψή δική μου είναι πως πρόκειται για ημίμετρα αλλά όχι ότι δεν είναι απαραίτητα» συμπληρώνει.
«Πληρώνουμε πρόστιμο εάν δεν πείσουμε τον ασθενή να πάρει γενόσημο»
«Εάν έρθει μία συνταγή με πρωτότυπο φάρμακο και ο ασθενής δεν επιθυμεί να λάβει στη θέση του γενόσημο για το οποίο θα πληρώσει και λιγότερο εμείς, οι φαρμακοποιοί θα πληρώσουμε πρόστιμο 0,8% για την επιλογή του ασφαλισμένου και επειδή δεν τον πείσαμε να λάβει το αντίστοιχο γενόσημο» σημειώνει. Προσέφυγα εγώ ο ίδιος κατά αυτής της απόφασης και η προσφυγή μου έμεινε στα αζήτητα» αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών.
Κλείνοντας δε απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην παίρνουν φάρμακα χωρίς να τα χρειάζεται για να τα έχουν απόθεμα «διότι αυτά τα σκευάσματα μπορεί να τα χρειαστεί κάποιος άλλος και να μην τα έχει» και τους προτρέπει να εμπιστεύονται τα γενόσημα που είναι εξίσου καλά και δραστικά.
Τα 10 μέτρα που αποφασίστηκαν για τις ελλείψεις φαρμάκων στην ευρεία σύσκεψη υπό τον Θάνο Πλεύρη
Στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2/1 στο υπουργείο Υγείας υπό τον υπουργό Υγείας Θάνος Πλεύρης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, ΠΕΦ, ΣΦΕΕ, ΠΦΣ καθώς και εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, αναφορικά με τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε συγκεκριμένα φάρμακα αποφασίστηκε η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες να εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, είναι ένα από τα επιπλέον μέτρα που αποφασίστηκαν.
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη
- Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.
- Συνέχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.
- Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.
- Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το που υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.
- Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.
- Εξορθολογισμός των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.
- Ύπαρξη συνεχούς συνεργασίας με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.
- Αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.
- Ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.
- Επιπλέον αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.
Επίσης, ο υπουργός Υγείας κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξουν συναντήσεις με τους ιατρικούς συλλόγους στο προσεχές χρονικό διάστημα για την ενημέρωση και τον συντονισμό επί του θέματος.
«Η χώρα μας έχει προβεί στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε το παγκόσμιο πρόβλημα της έλλειψης συγκεκριμένων δραστικών ουσιών να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» τονίστηκε κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης.