Η επιφυσιολίσθηση της μηριαίας κεφαλής είναι πάθηση της προεφηβικής ηλικίας.

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

Τι είναι

Στην ηλικία αυτή, όπου η οστέϊνη κεφαλή χωρίζεται από το υπόλοιπο μηριαίο οστούν με συζευκτικό χόνδρο (από τον οποίο αναπτύσσεται το κόκκαλο), για κάποιο λόγο (πιθανώς ορμονικό) «γλιστράει» (η κεφαλή) πάνω από τον χόνδρο και «φεύγει» προς τα κάτω.

Πότε εμφανίζεται

Εμφανίζεται πιο συχνά σε αγόρια παχύσαρκα, λίγο πλαδαρά, σε ηλικίες μετά τα 12 (μέχρι 16 ετών).

Πώς εκδηλώνεται

Με πόνο στην πρόσθια επιφάνεια του μηρού και χωλότητα (αρχικά μετά από κόπωση) και αργότερα χωρίς κόπωση (όπως η υμενίτιδα).

Πώς ελέγχεται

Στον κλινικό έλεγχο εκτός από το «σημείο Βλάχου» (σε πρηνή θέση) που είναι θετικό, σε πρηνή θέση υπάρχει διαφορά στη στροφή από το υγιές σκέλος (το υγιές γυρίζει πιο πολύ).

Διάγνωση

Τίθεται με ακτινογραφία, όπου η μηριαία κεφαλή αλλάζει θέση σε σχέση με το φυσιολογικό.

Πώς αντιμετωπίζεται

Εάν το «σημείο Βλάχου» είναι θετικό, χρειάζεται ιατρικό άμεσο έλεγχο (ακτινογραφία). Συνήθως χρειάζεται η μετατοπισμένη κεφαλή να «αναταχθεί» και συγκρατηθεί με ειδικές βελόνες.

Συχνά η πάθηση αφορά και τα δύο ισχία.

Λέξεις κλειδιά:
– επιφυσιολίσθηση
– συζευκτικός χόνδρος
– υμενίτις
– Perthes
– καθήλωση βελόνες

* Το παραπάνω θέμα του newsbeast.gr αποτελεί μέρος της συλλογής «100 ερωτήσεις και 100 απαντήσεις» για ορθοπεδικά θέματα για τα σημαντικότερα προβλήματα που μας απασχολούν Κάθε Πέμπτη θα μπορείτε να μαθαίνετε για κάθε ορθοπεδικό πρόβλημα τα αίτια, τα συμπτώματα, την διάγνωση, τον έλεγχο και την θεραπεία. Επιπροσθέτως μπορείτε μέσα από τον μηχανισμό των σχολίων να θέτετε τα δικά σας ερωτήματα.