Την ώρα που ο ιός Έμπολα έχει μετατραπεί σε παγκόσμιο εφιάλτη, αχτίδα φωτός έρχεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι σε λίγες εβδομάδες θα είναι έτοιμο για ευρείες δοκιμές στην Αφρική που αντιμετωπίζει τα περισσότερα κρούσματα πειραματικό εμβόλιο με αντισώματα από τον οργανισμό ασθενών.
Ο ιός, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής κρούσματα, σκοτώνει το 70% των ασθενών. Οι υπόλοιποι καταφέρνουν να αναπτύξουν αντισώματα στον οργανισμό τους, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία ενός εμβολίου. Παραμένει ωστόσο ασαφές αν τα εμβόλια θα αποδειχθούν αποτελεσματικά, και μέχρι τότε το βασικό φαρμακευτικό όπλο κατά της επιδημίας θα είναι ο ορός από επιζήσαντες.
Τέτοια αντισώματα έχουν χορηγηθεί σε περιορισμένο αριθμό ασθενών στις ΗΠΑ καθώς και στην ισπανίδα νοσοκόμα Τερέσα Ρομέρο, η οποία είναι πλέον αρνητική στον ιό.
Τα εμβόλια
Συγκεκριμένα, δύο εμβόλια που έχουν ήδη ολοκληρώσει τις πρώτες φάσεις των κλινικών δοκιμών θα αρχίσουν να χορηγούνται από τις αρχές του 2015 στη Λιβερία, Γουινέα και Σιέρα Λεόνε.
Όπως δήλωσε από τη Γενεύη η Δρ Μαρί-Πολ Κίνι, βοηθός γενικού διευθυντή του ΠΟΥ για τα Συστήματα Υγείας και την Καινοτομία, το πρώτο τρίμηνο του 2015, τουλάχιστον τρία ακόμα πειραματικά εμβόλια θα περάσουν στη Φάση Ι των δοκιμών, κατά την οποία ελέγχεται το κατά πόσο το εμβόλιο είναι ασφαλές και προκαλεί απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Όσον αφορά τα εμβόλια, η Δρ Κίνι δήλωσε ότι, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, ο ΠΟΥ ήδη προγραμματίζει εμβολιασμούς σε «δεκάδες χιλιάδες» άτομα στο πλαίσιο των δοκιμών Φάσης ΙΙ από τον Ιανουάριο. Τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης αναμένονται στο τέλος του έτους. Υπάρχουν ωστόσο σοβαρά επιστημονικά και ηθικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, όπως για παράδειγμα ποια θα είναι τα κριτήρια για την επιλογή εθελοντών και το κατά πόσο είναι ηθικό να δοθεί σε ορισμένους εθελοντές ψευδοφάρμακο (placebo) για λόγους σύγκρισης.
Παγκόσμιοι κολοσσοί της φαρμακοβιομηχανίας δρομολογούν ήδη την Παρασκευή εκατοντάδων χιλιάδων εμβολίων.
«Υπό κανονικές συνθήκες κανείς δεν θα ετοίμαζε εκατοντάδες χιλιάδες εμβόλια πριν γίνει γνωστό το εάν είναι ασφαλή» ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στους New York Times υψηλόβαθμο στέλεχος πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αυτή τη φορά θα το κάνουμε».