Το κλείσιμο των συνόρων δεν θα συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης του Έμπολα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού, εν μέσω διαλόγου για το αν ταξιδιωτικοί περιορισμοί σε επιβάτες από τις σφοδρότερα πληγείσες αφρικανικές χώρες θα συνέβαλαν στην καταπολέμηση της εξάπλωσης του φονικού ιού.
Η φετινή επιδημία, η οποία πιστεύεται ότι ξεκίνησε από νυχτερίδες, είναι η χειρότερη που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα κι έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 4.500 ανθρώπους, κυρίως στη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε.
Ταξιδιώτες από τις περιοχές αυτές μόλυναν δύο ανθρώπους στην αμερικανική πολιτεία του Τέξας και έναν στη Μαδρίτη, προκαλώντας έτσι εκκλήσεις, από ηγέτες περιλαμβανομένων ορισμένων αμερικανών βουλευτών, για την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών από τη Δυτική Αφρική.
Ο Ελχάτζ Ας Σάι, ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού/Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC), δήλωσε ότι τέτοιοι περιορισμοί δεν θα είχαν νόημα.
«Αν ο Έμπολα προκαλεί μεγάλο φόβο και υπερβολικό πανικό που κάποιες φορές οδηγούν σε πολύ παράλογες συμπεριφορές και μέτρα όπως το κλείσιμο των συνόρων, η ματαίωση πτήσεων, η απομόνωση χωρών κλπ», δήλωσε ο Σάι στους δημοσιογράφους στο Πεκίνο, όπου η IFRC, το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό δίκτυο στον κόσμο, πραγματοποιεί διάσκεψη.
«Αυτές δεν είναι λύσεις. Η μόνη λύση είναι με ποιόν τρόπο μπορούμε να ενώσουμε τις προσπάθειές μας να συγκρατήσουμε αυτού του είδους τους ιούς και τις επιδημίες στο επίκεντρό τους, εκεί ακριβώς απ’ όπου ξεκίνησαν», επισήμανε ο ίδιος.
Ο Σάι πρόσθεσε ότι θεωρεί πιθανή την αντιστροφή της πορείας της επιδημίας εντός τεσσάρων με έξι μήνες αν εφαρμοστούν οι κατάλληλες πρακτικές, αλλά όπως είπε απαιτούνται επιπλέον επενδύσεις στις υποδομές υγείας της Δυτικής Αφρικής ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές επιδημίες.
Κατά των ταξιδιωτικών περιορισμών τάσσονται, εκτός από τον Σάι, ηγέτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι περιλαμβανομένου του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει προτείνει ταξιδιωτικούς ή εμπορικούς περιορισμούς σε χώρες της Δυτικής Αφρικής, προειδοποίησε ότι 5.000 με 10.000 νέα κρούσματα του ιού παγκοσμίως θα καταγράφονται ανά εβδομάδα μέχρι τον Δεκέμβριο.
Ειδικοί στον τομέα υγείας προειδοποιούν ότι οι υπερβολικοί περιορισμοί στις αερομεταφορές ενδεχομένως να έχουν σοβαρές οικονομικές συνέπειες ικανές να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή και πιθανόν να δυσχεράνουν το έργο των ανθρωπιστικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών υγείας.
Την ίδια ώρα, ένας Λιβεριανός ο οποίος χθες Τρίτη ταξίδεψε αεροπορικώς στο Νιού Τζέρσι, διακομίστηκε στο νοσοκομείο με την υποψία ότι ενδεχομένως να εκτέθηκε στον ιό, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.
Ο άνθρωπος αυτός ταξίδεψε από τη Λιβερία στο Νιούαρκ μέσω Βρυξελλών κι είχε εμφανίσει πυρετό, μετέδωσε το NBC επικαλούμενο αξιωματούχους που διατήρησαν την ανωνυμία τους.
Τρία κρούσματα Έμπολα έχουν επιβεβαιωθεί στις ΗΠΑ: ο Λιβεριανός Τόμας Έρικ Ντάνκαν, ο οποίος πέθανε στις 8 Οκτωβρίου σε νοσοκομείο του Ντάλας και δύο νοσοκόμες, οι οποίες τον φρόντιζαν.