Η κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών και άλλων τροφίμων που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, μπορεί να σχετίζονται με την επιτάχυνση της διαδικασίας γήρανσης του DNA, όπως υποστηρίζουν ερευνητές.
Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση που έχουν τα ζαχαρούχα αναψυκτικά σε ένα δείγμα περισσοτέρων από 5.000 ανθρώπων.
Τα υψηλής περιεκτικότητας αναψυκτικά και ποτά έχουν κατηγορηθεί για την επιδημία παχυσαρκίας και την άνοδο στα ποσοστά διαβήτη τύπου 2, ωστόσο η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη που τα συνδέει και με τη διαδικασία της γήρανσης.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν, ότι όσοι ανέφεραν ότι έπιναν 350ml αναψυκτικών την ημέρα, εμφάνιζαν αλλαγές στο DNA τους, σαν τις κυτταρικές αλλαγές που παρατηρούνται σε ανθρώπους 4,6 χρόνια μεγαλύτερους στην ηλικία.
«Η συχνή κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών και ροφημάτων μπορεί να επηρεάζει την ανάπτυξη κι εξέλιξη ασθενειών, όχι μόνο επειδή επηρεάζει τον έλεγχο του μεταβολισμού των σακχάρων στον οργανισμό, αλλά και μέσω της επιταχυμένης κυτταρικής γήρανσης των ιστών» εξήγησε στον Guardian η καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, Elissa Epel.
Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Public Health, συμμετείχαν 5.309 υγιείς ενήλικες ηλικίας από 20 έως 65 ετών, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις αναφορικά με την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών, ενώ στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν το DNA αυτών μέσα από δείγματα λευκών αιμοσφαιρίων, που πήραν από τους εθελοντές.
Οι ερευνητές βρήκαν, ότι τα τελομερή -τα προστατευτικά καλύμματα του DNA στο άκρο των χρωμοσωμάτων- ήταν πιο κοντά στους ανθρώπους που ανέφεραν ότι έπιναν τακτικά ζαχαρούχα αναψυκτικά.
Τα τελομερή είναι επαναλαμβανόμενα τμήματα στο τέλος των χρωμοσωμάτων, τα οποία μικραίνουν κάθε φορά που τα κύτταρα διαιρούνται. Δρουν ως ένα είδος γενετικού ρολογιού και κατά το παρελθόν έχουν συσχετισθεί με το προσδόκιμο όρο ζωής, καθώς και την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου και την εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων και διαβήτη. Άλλες μελέτες, έχουν δείξει ότι υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στο μήκος των τελομερών και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και το ψυχολογικό στρες.
Η καθηγήτρια ωστόσο, επισημαίνει ότι αυτή η μελέτη δείχνει μια σχέση και δεν αποδεικνύει ότι τα ζαχαρούχα αναψυκτικά προκαλούν τη γήρανση των κυττάρων. «Αν πρέπει να κατηγορηθεί η υψηλή κατανάλωση αναψυκτικών, αυτό θα οφείλεται στην αύξηση των επιπέδων σακχάρων στον οργανισμό μετά από την κατανάλωση ενός ποτού, που οδηγούν σε οξειδωτικό στρες και φλεγμονές, που αποτελούν την τέλεια καταιγίδα για την υποβάθμιση των τελομερών» εξήγησε η Epel.
Σύμφωνα με την ίδια, η ερευνητική της ομάδα θα προβεί σε περαιτέρω μελέτες, κατά τις οποίες θα εξετάσουν κατά πόσο η αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης μέσω της διατροφής, μπορεί να προκαλέσει επιπτώσεις που σχετίζονται με τη «συρρίκνωση» των τελομερών.