Τρία συν ένα βασικά σενάρια «εισβολής» του ιού Έμπολα στην Ελλάδα έχουν προβλεφθεί από τα επιχειρησιακά σχέδια του υπουργείου Υγείας.
Το υπουργείο έχει φροντίσει για συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις, ώστε ακόμη κι αν ο ιός φτάσει στη χώρα μας, να μην εξαπλωθεί. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», αεροδρόμια και λιμάνια οχυρώνονται με εξτρά μέτρα.
Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) έχει εκπαιδεύσει το προσωπικό του νοσοκομείου Αμαλία Φλέμινγκ, το οποίο ορίστηκε ως νοσοκομείο υποδοχής κρούσματος. Στα σενάρια προβλέπεται ακόμη και η μεταφορά ασθενοφόρου με C130 ή με μεταγωγικό του Πολεμικού Ναυτικού αν εντοπιστεί ύποπτο κρούσμα σε απομακρυσμένη περιοχή.
Τα σενάρια που έχουν εξεταστεί είναι τα παρακάτω:
1. Ο ιός ταξιδεύει με αεροπλάνο
1α. Εντοπίζεται ύποπτο κρούσμα εν ώρα πτήσης
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA), έχει εκπαιδεύσει τα πληρώματα των αεροσκαφών.
Αν επιβάτης παρουσιάσει ύποπτα συμπτώματα, θα ελεγχθεί αν είναι συμβατά με του Έμπολα, δηλαδή πυρετός, αδυναμία, μυαλγία, κεφαλαλγία, πόνος στο λαιμό, εμετός, διάρροιες, εξανθήματα, αιμορραγία.
Σε περίπτωση που η εικόνα του επιβάτη προκαλεί βάσιμες ανησυχίες, θα ειδοποιηθεί ο πιλότος, κατόπιν ο κοντινότερος Πύργος Ελέγχου και μετέπειτα, προβλέπεται διακομιδή από το ΕΚΑΒ.
1β. Ύποπτο περιστατικό κατά την αποβίβαση από το αεροπλάνο
Ερωτηματολόγιο του ΚΕΕΛΠΝΟ θα διανέμεται στους επιβάτες εκτός Σένγκεν κατά τον έλεγχο διαβατηρίων. Ένα «ναι» στις απαντήσεις, φτάνει για να μεταφερθεί σε απομονωμένο χώρο, όπου προβλέπεται να ελεγχθεί η θερμοκρασία του σώματός του.
2. Ο ιός ταξιδεύει με πλοίο
Στην περίπτωση αυτή, ο καπετάνιος οφείλει να επισημάνει στη ναυτιλιακή δήλωση υγείας ότι υπάρχει ασθενής στο πλοίο.
Για την εκτίμηση του περιστατικού από τις υγειονομικές Αρχές, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του πλοίου και πριν από την άφιξή του στη χώρα, είναι σημαντικό να γίνει διερεύνηση του κρούσματος.