Πολλοί άνθρωποι κάνουν επεμβάσεις που βασίζονται στη χρήση ενέσιμων αυξητικών υλικών (fillers) στο πρόσωπο, προκειμένου να αποκτήσουν σαρκώδη χείλη και να λειάνουν κάποιες ρυτίδες.
Οι αισθητικές επεμβάσεις δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ωστόσο πολλοί ασθενείς βιώνουν δυσάρεστες εμπειρίες από την εφαρμογή τους. Συχνά προκαλούνται υποδόρια οιδήματα, τα οποία δύσκολα θεραπεύονται και σε μεμονωμένες περιπτώσεις δημιουργούν πληγές που δεν επουλώνονται.
Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Pathogens and Disease, υποστηρίζει ότι, παρά τα υψηλά επίπεδα υγιεινής, οι δυσάρεστες επιπτώσεις προκαλούνται από βακτηριακές μολύνσεις.
«Μέχρι πρόσφατα οι ειδικοί πίστευαν ότι τα προβλήματα, που εμφανίζονταν, από τις αισθητικές επεμβάσεις προκαλούνταν από αυτοάνοσα νοσήματα ή αλλεργικές αντιδράσεις στο ενέσιμο υλικό. Αποδείχθηκε, ωστόσο, ότι στην πραγματικότητα οι παραμορφωτικές πληγές προκαλούνται από βακτήριο που εγχέεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Επίσης, διαπιστώσαμε ότι από μόνα τους τα ενέσιμα αυξητικά υλικά μπορούν να δράσουν ως εκκολαπτήρια μολύνσεων», δήλωσε ο Morten Alhede, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα της Διεθνούς Υγείας, Ανοσολογίας και Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Αισθητικών Πλαστικών Επεμβάσεων (ASAPS), οι θεραπείες με προϊόντα που βασίζονται στο υαλουρονικό οξύ είναι στη δεύτερη θέση των πιο δημοφιλών αισθητικών επεμβάσεων στις ΗΠΑ.
Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι 1 στους 100 και 1 στους 1.000 ασθενείς (τα ποσοστά εξαρτώνται από τον τύπο του ενέσιμου αυξητικού υλικού) αναπτύσσει μια ανεπιθύμητη βακτηριακή λοίμωξη, η οποία στη χειρότερη περίπτωση αφήνει μόνιμες παραμορφώσεις στο πρόσωπο.
Πηγή: vita.gr