Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονίδιο που εξηγεί γιατί ορισμένοι άνθρωποι αισθάνονται πιο γρήγορα τις συνέπειες του αλκοόλ.
Η συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου εκτιμάται ότι υπάρχει στο 10% έως 20% των ανθρώπων και τους προστατεύει έμμεσα από τον αλκοολισμό, αφού μειώνει την αντοχή τους στο ποτό.
Το γονίδιο που ανακάλυψαν οι επιστήμονες λέει πολλά για το πώς το αλκοόλ επηρεάζει τον εγκέφαλο. Η μεγαλύτερη ποσότητα του αλκοόλ που οι άνθρωποι καταναλώνουν, διασπάται στο ήπαρ, όμως ένα μέρος του μεταβολίζεται στον εγκέφαλο από ένα ένζυμο, το οποίο ελέγχεται από οδηγίες που κωδικοποιεί το συγκεκριμένο γονίδιο.
Όσοι έχουν μια «μεθυσμένη» παραλλαγή αυτού του γονιδίου, διασπούν το αλκοόλ πιο εύκολα, με συνέπεια να νιώθουν πιο γρήγορα και πιο έντονα μεθυσμένοι.
Σύμφωνα με τους ερευνητές μελλοντικά ίσως υπάρξουν φάρμακα που θα κάνουν τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους στο αλκοόλ, ώστε να τους προστατεύουν από τις αρνητικές επιπτώσεις του, απέχοντας βέβαια πολύ ακόμα από το να βρεθεί μια θεραπεία για τον αλκοολισμό.