Ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν μια νέα και καλύτερη μέθοδο ψύξης σπέρματος για κατοπινή χρήση σε προσπάθειες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η νέα τεχνική θα μπορούσε να βελτιώσει την προσπάθεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και ίσως να καταστήσει πιθανή την ασφαλή δωρεά σπέρματος των οροθετικών.

Η τεχνική ψύξης που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα χρησιμοποιείται ήδη για έμβρυα και ωάρια και το συγκεκριμένο επόμενο βήμα είναι λογικό, δήλωσε ο Dr. Ian Cooke, του Πανεπιστημίου του Sheffield στη Βρετανία. Ο Mathew Tomlinson, του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Νόττινχαμ, δήλωσε ότι μπορούμε να φυλαξουμε σπέρμα για πολλά χρόνια αλλά μόνο ποσοστό 25 έως 30% του σπέρματος επιζεί ακόμα και από τα καλύτερα δείγματα.

Μεταξύ των ασθενών με καρκίνο που επιθυμούν τη φύλαξη του σπέρματος πριν τη χημειοθεραπεία ποσοστό μέχρι 5% του σπέρματος μπορεί να επιζήσει.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Raul Sanchez, του Πανεπιστημίου La Frontera της Χιλής, εξέτασε την εναλλακτική μέθοδο ψύξης, γνωστή ως υαλοποίηση και ανακάλυψε ότι σχεδόν το 80% του σπέρματος παρέμεινε ζωτικό.
Στην παραδοσιακή τεχνική, το σπέρμα ψύχεται αργά και αποθηκεύεται σε υγρό άζωτο. Η υαλοποίηση αφορά την αφαίρεση του πλάσματος στο σπέρμα «αναστέλλοντας» το σπέρμα σε διάλυμα σουκρόζης και ψύχοντάς το ταχέως σε υγρό άζωτο. Στη συνέχεια φυλάσσεται σε υγρό άζωτο ή άλλο είδος βαθείας ψύξης.

Η τεχνική οδηγεί σε μεγαλύτερη ζωτικότητα και κινητικότητα του σπέρματος και είναι λιγότερο επιβλαβής για το σπέρμα, εξήγησαν οι ερευνητές. Επειδή το πλάσμα σπέρματος-πιθανό «σπίτι» του ιού HIV- αφαιρείται, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μέθοδος μπορεί επίσης να επιτρέπει στους οροθετικούς να γίνουν δωρητές σπέρματος χωρίς να μεταδίδουν τον ιό HIV στη μητέρα ή το νεογνό.

Ωστόσο, ο Καθηγητής Ουρολογίας Dr. Robert D. Oates, στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, δήλωσε ότι είναι επιφυλακτικός. Το εύρημα δεν μεταφράζεται άμεσα σε κάτι που να σχετίζεται με καλύτερα ποσοστά εγκυμοσύνης. Επιπλέον, η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η νέα τεχνική αφήνει το σπέρμα υγιές, πρόσθεσε.

Πηγή: iatronet.gr