Ελπίδα σε εκατομμύρια γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο των ωοθηκών, δίνει έρευνα επιστημόνων του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, που πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Έλληνα καθηγητή ογκολογίας Νικόλα Παπαδόπουλου και του συναδέλφου του Μπερτ Φογκελστάιν.
Οι ερευνητές εντόπισαν δύο γονίδια (τα ARID1A και PPP2R1A) τα οποία όταν δεν μεταλλάσσονται «συμπιέζουν» τα καρκινικά κύτταρα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε σχετική εργασία στο περιοδικό «Science» και οι επιστήμονες αισιοδοξούν πως θα ανοίξει νέους δρόμους στην καταπολέμηση του καρκίνου των ωοθηκών, και ειδικά τις ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στη χημειοθεραπεία.
Σε μια δεύτερη έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», Καναδοί ερευνητές υπό τον Ντέηβιντ Χάντσμαν της Υπηρεσίας Καρκίνου της Βρετανικής Κολομβίας, κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα σε σχέση με το γονίδιο ARID1A, ενώ ανέφεραν τις υποψίες τους ότι η ίδια γενετική μετάλλαξη μπορεί να εμπλέκεται επίσης σε μερικές μορφές καρκίνου του μαστού και του πνεύμονα.
Περίπου 230.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο διαγιγνώσκονται με καρκίνο των ωοθηκών κάθε χρόνο, οι περισσότερες με αρκετή καθυστέρηση, καθώς τα συμπτώματα δεν είναι αισθητά, με συνέπεια η νόσος να έχει ήδη εξαπλωθεί. Περίπου το 70% αυτών των ασθενών πεθαίνουν μετά από πέντε χρόνια.