Η επαρκής διατροφή των παιδιών είναι μια σημαντική πρόκληση για τους γονείς και τους γιατρούς Η ανάπτυξη των παιδιών απαιτεί ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα σε πρωτεΐνη και ασβέστιο. Τα περισσότερα παιδιά όμως, παρουσιάζουν προτιμήσεις και αποστροφές σε συγκεκριμένα τρόφιμα. Είναι λοιπόν απαραίτητο γονείς και γιατροί να «προσφέρουν» σωστές διατροφικές επιλογές σε αυτή την πρώιμη ηλικία στα παιδιά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την προσεκτική επιλογή τροφών.
Το γιαούρτι είναι συνυφασμένο απόλυτα με τις θρεπτικές ανάγκες των παιδιών
Μία από τις τροφές, που συχνά λείπει από το διαιτολόγιο των παιδιών ή βρίσκεται χαμηλά στην προτίμησή τους, είναι το γιαούρτι. Το γιαούρτι όμως, λόγω της θρεπτικής του σύστασης, ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες των παιδιών για την πρόσληψη ασβεστίου, πρωτεΐνης, βιταμινών και μετάλλων που είναι προτεραιότητα για την σωστή ανάπτυξη του οργανισμού.
Από τις πρώτες ημέρες της γέννησής τους τα νήπια παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες για διαιτητικό ασβέστιο, για να υποστηρίξουν την ραγδαία αύξηση και ανάπτυξη του σκελετού. Αυτή η ανάγκη για ασβέστιο συνεχίζεται και στα χρόνια της εφηβείας και είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τις έφηβες κοπέλες, για να προφυλαχθούν από την οστεοπόρωση στα μεταγενέστερα χρόνια.
Το γιαούρτι προετοιμάζει και εξασφαλίζει την άριστη ποιότητα της εντερικής χλωρίδας των παιδιών
Η διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος των παιδιών (αλλά και των ενηλίκων), εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα δισεκατομμύρια των βακτηρίων που ζουν μέσα σε αυτό και που τα ονομάζουμε «εντερική χλωρίδα».
Τα οφέλη από την άριστη ποιότητα της εντερικής χλωρίδας των παιδιών είναι πολλαπλά, διότι τα βακτήρια:
Παρασκευάζουν και παρέχουν υψηλές ποσότητες βιταμινών Β3 (νιασίνη) και Β6 (πυριδοξίνη), φυλλικό οξύ και βιοτίνη.
Παράγουν λακτάση, ένα ένζυμο που βοηθά στη διάσπαση των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Παράγουν αντιβιοτικές ουσίες, που σκοτώνουν εχθρικά βακτηρίδια, ή αλλάζουν το pH σε κάποια σημεία του εντέρου, ώστε τα εχθρικά βακτηρίδια να μη μπορούν να επιζήσουν.
Μερικά (όπως ο acidophilus και τα bifidobacteria) έχουν αποδείξει σε πειράματα στο εργαστήριο ότι έχουν αντικαρκινικές ικανότητες, καταστρέφοντας μεταλλαγμένα κύτταρα.
Βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου και στην ικανότητά του να απορροφά θρεπτικά συστατικά από τις τροφές.
Αυξάνουν τις δυνάμεις του ανοσοποιητικού μηχανισμού, ειδικά στα βρέφη και μικρά παιδιά. Το μητρικό γάλα περιέχει ειδικά στελέχη από bifidobacteria και σε παιδιά που στερήθηκαν τον μητρικό θηλασμό εμφανίζονται συχνότερα αλλεργίες και σύνδρομα δυσαπορρόφησης από το έντερο.
Βοηθούν στην ταχύτερη αποκατάσταση κυττάρων που έχουν υποστεί τοξική επίδραση ακτινοβολίας και βρίσκονται σε φάση αναγέννησης.
Βοηθούν στη μείωση της απορρόφησης λιπαρών ουσιών.
Πηγή: diatrofi.gr